Львівський викладач пожертвував річну зарплату на закупівлю кисневого концентратора

4825 0
40 тисяч гривень Роман Шмиг віддав фонду Андрея Шептицького, аби купити концентратор і давати його в оренду тим, хто потребує кисню.
Фото: Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров

Фото: Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров

Викладач, доцент кафедри будівельних конструкцій Львівського національного аграрного університету Роман Шмиг два тижні тому віддав власну річну зарплату голови профспілки університету на придбання медичного концентратора. Загалом чоловік пожертвував у благодійний фонд 1 400 доларів, а це в межах 40 тисяч гривень. Про це він розповів у коментарі Тvoemisto.tv.

Читайте також: У Львові в тимчасове користування почали видавати кисневі концентратори

За його словами, ідею допомоги чоловік виношував давно.

«Розумів, що потреб і збірок у Львові є багато і мої 100 гривень не матимуть великого сенсу. Тож вирішив, що складатиму заробітну плату голови профспілки. Щомісяця гроші міняв на долари, думав, що так краще і вигідніше і за рік наскладав 1 400 доларів», – каже Роман Шмиг.

Читайте також: У лікарнях Львова є 277 кисневих концентраторів. Скільки ще закуплять

Чоловік зізнається, що хотів це зробити тихо, аби ніхто не дізнався. Він довго шукав, кому можна було б допомогти, але боявся натрапити на шахраїв. Та коли побачив інформацію на сторінці Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я, що Благодійний фонд Андрея Шептицького збирає кошти на закупівлю концентраторів для хворих на Covid-19, вирішив віддати гроші туди.

Як розповіла Тvoemisto.tv голова комісії у Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я сестра Севастіяна Карвацька, загалом вони вже зібрали 4 медичні концентратори і на цьому не зупинятимуться.

Зараз 4 медичні концентратори знаходяться у користуванні потребуючих. Одним користується лікарка, другим – старенька сестра-монахиня, решта два – у людей, які перші зателефонували з проханням.

За словами сестри Севастіяни, для того, щоб взяти в них концентратор, людям потрібно зателефонувати до комісії та домовитися. Якщо концентратор вільний, зі собою варто мати скерування від лікаря, що пацієнтові справді потрібно продовжити кисневу терапію.

«Тоді людина приїжджає у нашу патріаршу курію, з нею укладаємо договір оренди кисневого концентратора (зазвичай, на 2 тижні) і вона забирає безкоштовно додому», – додає сестра Севастіяна Карвацька.

Читайте також: Львівська волонтерка пропонує облаштувати у міських поліклініках пункти видачі кисневих концентраторів

При поверненні концентратор обробляють, міняють фільтри. Зараз збірка на медичні концентратори продовжується, адже і в комісію, і до сестри Севастіяни надходить чимало дзвінків з проханням взяти в користування концентратори.

«Хочемо закупити ще більше концентраторів, але зараз збірка майже не поновлюється. За вихідні було дуже багато дзвінків від людей, які потребують концентраторів. Але не лише з Львівщини, а й з Миколаєва, Тернопільщини, Бердичева. Найперше, коли назбираємо гроші на ще один концентратор, його передамо в оренду дитині з легеневою гіпертензією у Бердичеві. Вона його дуже потребує», – розповідає сестра.

Читайте також: У Львові збирають гроші на кисневі концентратори тим, кого нікуди госпіталізувати

Тим, хто готові допомогти, варто звернутися за телефонами: 050 417 35 60 (Мирослава Полець), 067 253 01 92 (сестра Севастіяна Карвацька).

Реквізити для допомоги:

5168 7554 1863 2598 – картка на ім’я Карвацька Іванна (сестра Севастіяна)

Або благодійний фонд імені Митрополита Андрея Шептицького

Код ЄДРПОУ 25242419

IBAN UA 40 325365 0000002600906368293 (р/р 2600906368293) в ПАТ «Кредобанк»

МФО 325365

Призначення платежу: «Благодійна допомога на статутну діяльність».

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!