Які медичні послуги в Україні будуть платними. Перелік. Оновлено

27308 2
Нещодавно Кабінет міністрів України вніс зміни до переліку платних медичних послуг. Список розширився кількома новими пунктами. Зокрема, йдеться про різного виду дослідження, а також послуги телемедицини.
фото: dp.ridna.ua

фото: dp.ridna.ua

26 вересня Уряд своєю постановою оновив перелік платних медичних послуг. Йдеться, зокрема, про лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, які надаються без направлення лікаря, у тому числі й із застосуванням телемедицини.

Додамо, телемедицина передбачає використання телекомунікаційних та електронних інформаційних (комп'ютерних) технологій для надання медичної допомоги й послуг у сфері охорони здоров'я в точці необхідності. Ціль телемедицини – надання будь-якій людині, незалежно від її місцезнаходження, медичної допомоги в необхідному обсязі в актуальний для неї термін.

Окрім того, до переліку платних медичних послуг включено проведення мікробіологічних, паразитологічних, молекулярно-генетичних, хімічних, токсикологічних та фізичних досліджень, які не відносять до медичної допомоги населенню, а також оформлення їх результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНЦІ УКЛАДАТИМУТЬ КОНТРАКТИ ІЗ СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ

У відповіді на запит від Tvoemisto.tv Богдан Чечотка, директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, зазначив, що рекомендації щодо виконання нової постанови Уряду до департаменту ЛОДА поки що не надходили.

Як поінформували Tvoemisto.tv у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, під час надання платних медичних послуг тут керуються постановою №1138 Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року. За словами в.о. головного лікаря Оксани Воробель, до таких послуг зараховують:

1.Стажування в заочній частині інтернатури студентів медичних закладів. 
2. Надання повторно медичних довідок та витягів з історії хвороби.
3. Проведення лабораторних і клінічних досліджень (відповідно до договорів та актів виконаних робіт).
4. Оплата вартості лікування іноземних громадян, які тимчасово перебувають на території Львова.
5. Проходження практики (відповідно до договорів).

Читайте також: Завдання вижити. Як рятують львів’ян у Лікарні швидкої допомоги

Як повідомили головний лікар Комунальної 4-ї міської клінічної лікарні Ярослав Чуловський та головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» Мар’яна Возниця, в цих установах платних послуг немає.

Водночас, із повним переліком платних послуг, які надають/надаватимуть у медичних закладах України, можна ознайомитися на сайті zakon0.rada.gov.uа: оновлені пункти позначено курсивом.

ПЕРЕЛІК 
платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я 
та вищих медичних навчальних закладах

I. Послуги, що надаються згідно з функціональними повноваженнями державними і комунальними закладами охорони здоров'я:

1. Косметологічна допомога, крім тієї, що подається за медичними показаннями.

2. Анонімне обстеження та лікування хворих, заражених хворобами, що передаються статевим шляхом, а також хворих на алкоголізм і наркоманію (крім обстежень на ВІЛ та СНІД).

3. Лікування безпліддя, включаючи хірургічні методи, штучне запліднення та імплантацію ембріона.

4. Оздоровчий масаж, гімнастика, бальнеологічні процедури з метою профілактики захворювань та зміцнення здоров'я дорослого населення.

5. Консультування і лікування осіб з вокальними порушеннями або з метою їх профілактики, подання фоніатричної допомоги.

6. Лікування логоневрозів у дорослих.

7. Операції штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах (методом вакуум-аспірації у разі затримки менструації терміном не більш як на 20 днів) та у стаціонарі (до 12 тижнів вагітності), крім абортів за медичними і соціальними показаннями.

8. Медичні огляди:

для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів);

9. Протезування в тому числі зубне, слухове та очне.

10. Корекція зору за допомогою окулярів та контактних лінз.

11. Стоматологічна допомога, що подається населенню госпрозрахунковими відділеннями, кабінетами закладів охорони здоров'я.

12. Медичне обслуговування закладів відпочинку всіх типів, спортивних змагань, масових культурних та громадських заходів тощо.

13. Лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненням громадян, що надаються без направлення лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини.

14. Медична допомога хворим удома, зокрема із застосуванням телемедицини (діагностичне обстеження, процедури, маніпуляції, консультування, догляд).

15. Перебування у стаціонарі батьків у зв'язку з доглядом за дітьми віком понад 6 років, якщо це не зумовлено станом хворої дитини.

16. Перебування батьків разом з дітьми в дитячих санаторіях та надання їм послуг лікувального, профілактичного та реабілітаційного характеру.

17. Надання санаторно-курортних послуг (реалізація путівок).

18. Проведення профілактичних щеплень особам, які від'їжджають за кордон за викликом, для оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах, у туристичні подорожі тощо за власним бажанням або на вимогу сторони, що запрошує.

19. Проведення профілактичних щеплень усім особам, які бажають їх зробити поза схемами календаря профілактичних щеплень в Україні.

20. Діагностика, профілактика та лікування в госпрозрахункових кабінетах народної і нетрадиційної медицини.

21. Медичне обслуговування, зокрема із застосуванням телемедицини, за договорами із суб’єктами господарювання, страховими організаціями (в тому числі з Фондом соціального страхування України).

22. Медичне обслуговування, зокрема числі із застосуванням телемедицини, іноземних громадян, які тимчасово перебувають на території України, в тому числі за договорами страхування.

23. Обстеження, консультування та лікування хворих із сексуальними розладами, за винятком тих, які є симптомами тяжких психічних розладів.

24. Проведення судово-психіатричної експертизи за межами територіального розподілу.

25. Проведення судово-медичної та судово-психіатричної експертизи у цивільних справах.

26. Надання висновку фахівця з питань судово-медичної та судово-психіатричної експертизи на запити юридичних і фізичних осіб.

27. Проведення судово-медичних досліджень за замовленням іноземних громадян.

28. Реалізація компонентів та препаратів, виготовлених з донорської крові.

29. Видача бланків особистої медичної книжки.

30. Стажування лікарів (провізорів) – інтернів у базових закладах та установах охорони здоров'я, якщо ці лікарі (провізори) – інтерни:

закінчили недержавні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти;

закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) заклади освіти на умовах контракту;

прийняті на роботу в недержавні заклади охорони здоров'я (недержавні фармацевтичні заклади, підприємства);

повторно проходять інтернатуру;

бажають отримати другу спеціальність в інтернатурі.

31. Підготовка і навчання з відповідною видачею сертифіката працівників немедичних спеціальностей (громадян за їх бажанням) практичним навичкам подання невідкладної медичної допомоги.

32. Видача копії медичної довідки, витягу з історії хвороби.

33. Проведення у порядку, визначеному МОЗ або уповноваженим ним органом, у лікувально-профілактичних закладах клінічних випробувань лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки, виробів медичного призначення та медичних технологій.

34. Реалізація радіофармпрепаратів.

35. Проведення мікробіологічних, паразитологічних, молекулярно-генетичних, хімічних, токсикологічних та фізичних досліджень, що не належать до медичної допомоги населенню, та оформлення їх результатів.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
12 Січня, 2017 17:26
axab В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині
[***]://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi
10 Листопада, 2016 22:16
cristalia СНІД уражає кожного, він не бачить чи багатий ти чи бідний. Маю надію що нам допоможуть її подолати, адже разом ми сила. Читала нещодавно про организацію ЮНЕЙДС, котра допомагає людям та цілим країнам, кому цікаво ось тут: [***]s://unaids.org.ua/ua/about-unaids/partnerstvo-ukrajina-oon
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!