Євросоюз визнав перший іноземний Covid-паспорт

2028 0
Теоретично мандрівники тепер зможуть пересуватися Європою без необхідності проходити додаткові тести чи карантинний режим у місці, що відвідують.
Фото: focus.ua

Фото: focus.ua

Єврокомісія визнала швейцарський сертифікат вакцинації рівноцінним загальноєвропейському, який діє з 1 липня. Таким чином Швейцарія є першою країною за межами ЄС, яка стала частиною європейського простору подорожей. Про це повідомляє swissinfo.ch.

«Теоретично швейцарські мандрівники тепер зможуть пересуватися Європою без необхідності проходити додаткові тести або карантинний режим у місці, яке вони відвідують. Європейським мандрівникам, які їдуть до Швейцарії, теж буде легше», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як перетнути кордон після безвізу. Інструкція

Однак на практиці, як додають у виданні, у країнах все ще існують різні правила та умови. Наприклад, нема стандартизованого визначення того, як довго діє ПЛР-тест, і немає згоди щодо того, як швидко після другої дози вакцинації людина стає «безпечною», або як захищає вакцина. Деякі держави ЄС також ще не створили необхідну інфраструктуру для введення сертифіката і все ще перебувають у «перехідній фазі.

Країни ЄС також зберігають за собою право обмежувати мандрівників з регіонів, які вони вважають «зонами ризику» через більший рівень зараження коронавірусом або більшу поширеність більш заразних штамів, як варіант Delta.

Окрім подорожей, коли ви потрапляєте в інші країни, існують різні установки на те, чи потрібен Covid-сертифікат для відвідування ресторанів, концертів чи великих зборів.

Читайте також: В Україні планують запровадити паспорт вакцинації

Нагадаємо, ЄС запроваджує сертифікати Covid-19, які вказуватимуть, чи людина щеплена, чи має імунітет, оскільки вона раніше була інфікована, чи нещодавно пройшла негативний тест. Система повинна бути готова до 1 липня, хоча деякі країни вже запустили сертифікати раніше. Українськикй паспорт вакцинації має бути в застосунку «Дія» мали запустити із 1 липня.

Днями уряд ухвалив постанову щодо впровадження Covid-сертифікатів. Усі дані про пацієнта вносять в електронну систему охорони здоров'я. Його можна буде згенерувати в застосунку чи на порталі «Дія», а згодом також отримати паперовий у лікаря. Мінцифра запустила бета-тестування Covid-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали 2 дози вакцини від Covid-19 на території України. Уже близько 10 тисяч користувачів зареєструвались.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!