Друга хвиля. Які ще лікарні розгортають для хворих з Covid-19 на Львівщині

10594 0
До лікування хворих на Covid-19 залучать ще дві лікарні – Жидачівську та Буську.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Наразі на Львівщині 14 медзакладів приймають пацієнтів із підозрою на Covid-19. У загальному списку госпітальних баз є 31 заклад, визначений обласною комісією ТЕБ і НС. Сьогодні на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Львівська область перейшла поріг 50% заповненості ліжок хворими на коронавірус у лікарнях першої хвилі (а саме 52,48%), тож для хворих відкривають лікарні другої хвилі.

Тvoemisto.tv дізнавалося, які саме лікарні в області розгортатимуть та яка ситуація, зокрема, у Львові.

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис розповів Тvoemisto.tv, що до лікування хворих на Covid-19 залучать ще дві лікарні – Жидачівську та Буську районні лікарні.

«Лікарні другої хвилі справді потрібно залучати. Ми внесли в перелік Жидачівську районну лікарню, яка вже вступає у роботу. Також сьогодні подали, щоб внесли до переліку Буську районну лікарню. І, відповідно, залежно від розвитку ситуації на Львівщині, локалізації спалахів і потреби у госпіталізації пацієнтів, будемо залучати за необхідності і інші лікарні», – каже Орест Чемерис.

Ще раніше обласна комісія ТЕБ і НС визначила 31 медзаклад, щоб максимально їх підготувати і за потреби залучати до боротьби з Covid-19.

Список від 3 серпня із протоколу засідання обласної комісії ТЕБ і НС

Обласна комісія ТЕБ і НС дала доручення лікарням розпочати підготовку до можливого залучення, але у перелік «ковідних» заклади вносить МОЗ.

У Львові наразі, за словами Ореста Чемериса, потреби у залученні додаткових лікарень немає. Львів’ян приймає лікарня швидкої допомоги, восьма лікарня, а також Центр легеневого здоров’я, інфекційна лікарня та госпіталь у Винниках.

«Наразі потреби залучати додаткові заклади на території міста немає. Міська рада має свої напрацювання у цьому напрямку і вони мають перелік установ, які залучатимуть у разі необхідності», – сказав Орест Чемерис.

За його словами, апаратів ШВЛ в області є достатньо, однак особливо важливою є киснева терапія та підтримка.

«Наше спільне завдання – не дати пацієнтові дійти до стану, коли потрібно вже використовувати апарати ШВЛ. Тому основний акцент – у налагодженні кисневої мережі, бо ми маємо справу з кисневозалежними пневмоніями. Наразі у нас є резерв, ресурс. Далі будемо реагувати», – розповів посадовець.

Заступник голови ЛОДА Тарас Грень у коментарі Тvoemisto.tv зазначив, що по Львову заповненість «ковідних» ліжок менша (48%), аніж по області. МОЗ формує середній показник.

«Коли буде критична заповненість ліжок, то ми можемо потрапити у «червону зону». На сьогодні ми доходимо до цієї межі, але запас ліжок в області ще є.

Станом на сьогодні у стаціонарах області госпіталізовані 1298 хворих, 214 з яких – у львівській інфекційній лікарні. А у Жовківській, приміром, 23 хворих. Основна маса все-таки у місті концентрується», – розповів Тарас Грень.

Він також сказав, що наразі на Львівщині все ще відносно стабільна ситуація.

«У нас 305 летальних випадків за весь час пандемії. Тих ресурсів, що є зараз, достатньо. Звичайно, якщо ситуація критично зміниться, то будуть критичні рішення. Сьогодні ситуація відносно стабільна», – сказав він.

Зазначимо, що за попередню добу з підозрою на коронавірус в області госпіталізували 56 осіб.

Станом на 10 серпня у лікарнях області перебуває стільки хворих:

  • 214 – у Львівській обласній інфекційній лікарні,
  • 180 – в Центрі легеневого здоров'я,
  • 80 – у 8 МКЛ,
  • 85 – у 1 МКЛ,
  • 179 – у Львівському обласному госпіталь ветеранів воєн та репресованих,
  • 119 – у Стрийській міській лікарні,
  • 75 – у Кам'янка-Бузькій лікарні,
  • 85 – у Стебницькій міській лікарні,
  • 31 – у Сокальська ЦРЛ,
  • 45 – у Рудківській лікарні,
  • 44 – у Новояворівській МЛ імені Юрія Липи,
  • 124 – у Львівській лікарні швидкої допомоги,
  • 14 – у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ,
  • 23 – у Жовківській ЦРЛ.

У відділеннях реанімації перебувають 105 людей, 28-меро підключені до апаратів ШВЛ. За добу коронавірусну інфекцію підтвердили у 130 мешканців Львівщини, з них 79 – це мешканці Львова.

Наразі Львівщина лідирує за кількістю хворих – 10 981, далі йдуть Київ, Чернівецька та Івано-Франківська області.

Христина Гоголь


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!