Чи підете ви до лікаря, який голосує не так, як ви? або Як зберегти стосунки після виборів

1884 0
Вибори можуть суттєво загострити стосунки між людьми, якщо їхні політичні погляди різняться.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

До другого туру виборів голови Львівської ОТГ вийшли Андрій Садовий та Олег Синютка, між якими суперечки та протистояння тягнуть вже не один рік. Тож вибори обіцяють бути «гарячими». Психологиня Марія Тракало про те, як зберегти стосунки із рідними і друзями, коли ваші політичні уподобання різняться.

Вибори – дуже відповідальний момент для кожного громадянина. Вони можуть суттєво загострити стосунки між людьми, якщо їхні політичні погляди різняться – немало баталій відбується в сім’ях, серед друзів та співробітників. Часто це призводить до конфліктів, які нічим не завершуються, окрім взаємного приниження та критиканства.

Читайте також: Найнижча явка за всю історію або Чому не всі львів'яни дійшли до дільниць

Ось кілька порад про те, як зберегти стосунки в період виборчих баталій.

Перш за все, варто пам’ятати про повагу до меж іншої людини. Як би нам не хотілось, ми не можемо змусити іншу людину думати чи діяти так, як нам підходить. Кожен з нас керується власним досвідом, передісторією, світоглядними основами, коли обирає того чи іншого кандидата. В іншої людини цей досвід може бути відмінним, тому накидати своє бачення на іншого – це як примушувати його носити одяг не свого розміру.

Під час зустрічі з інакодумцями може народжуватись багато агресії. Люди обмінюються нею, але потому немає жодних дій. Принижувати і знецінювати завжди просто, на відміну від пошуку того, що об’єднує, над чим можна попрацювати разом, хай навіть не в площині політики. Запитайте себе, що відбудеться після того, як ви проявите свій гнів перед опонентом? Що це змінить і що вам дасть?

Читайте також: Дебати відіграють роль або Кому дістануться голоси Кошулинського і Рущишина

В Україні багато людей схильні до «диванних мітингів»: багато базікати, нарікати, але зовсім не брати особистої відповідальності за зміни. Такі люди зазвичай мають нереалістичні очікування від влади чи когось, хто має все зробити для їхнього блага. Водночас вони залишаються вдома і професійно негативлять про всіх, хто робить кроки. Чи раптом ви не є таким псевдоекспертом? Я щиро раджу всім людям спрямувати цю величезну кількість енергії для втілення маленьких кроків та покращень. Бо гнів – це найсильніша емоція, що дає велику силу йти вперед і змінювати все, що не влаштовує. 

Якщо б ви звертались за допомогою до лікаря, який є добрим фахівцем своєї справи, і дізнались, що він голосує не так, як ви, то чи відмовились би від його послуг? Так само можна спитати себе: якщо ви любите свого брата чи племінницю, то чи готові ви дозволити виборчим баталіям зруйнувати родину? Важливо, аби рішення було усвідомленим, а не емоційним. Адже більшість рішень, про які ми шкодуємо, ухвалені в пориві емоцій.  

Якщо ж ви відчуваєте на собі агресію інших через ваше волевиявлення, то пам’ятайте, що ми живемо в демократичній країні і ваш вибір не мусить всім підходити. Ви можете бути сепаровані від думок і позицій вашого оточення. Якщо ж ви бачите, що вираження вашого ставлення провокує конфлікти, то спитайте себе, чого ви прагнете: мати добрі стосунки з цими людьми, чи переконати їх, що тільки ваш вибір є правильним.

Читайте також: Три тижні на торги або Що вплине на результати другого туру виборів міського голови Львова

Зазвичай виборча кампанія стихає за кілька тижнів, а люди в нашому житті залишаються. Тут вже особистою відповідальністю є приймати інших і розуміти, що чим більшим буде ваш тиск на них, тим більшим буде опір і протидія. Всі органічні рішення, які обирає людина, не мають ґрунтуватись на погрозах чи осуді. Якщо бачите, що ваша позиція не буде прийнятою, то зробіть свідомий вибір, чи демонструвати її зараз, і візьміть відповідальність за наслідки.

Варто пам’ятати що люди є різними і керуються в житті різним. Ми не можемо цього змінити, але можемо працювати над собою. Як би нам не хотілось щоб всі нам підходили, це неможливо і цього ніколи не станеться. Зрештою, інший – не завжди дорівнює поганий.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!