Дебати відіграють роль або Кому дістануться голоси Кошулинського і Рущишина

7583 0
Кандидати у другому турі мають озвучити нові й небанальні аргументи на свою користь.

Про те, як у другому турі виборів голови Львівської ОТГ можуть розподілитись голоси виборців Руслана Кошулинського, Ярослава Рущишина та Ігоря Зінкевича, та як на це вплине явка виборців, керівниця українського центру вивчення громадської думки Соціоінформ Наталія Зайцева-Чіпак.

У соціологічних опитуваннях не така велика вибірка, щоб ми могли впевнено говорити про чіткі пропорції розподілу голосів кандидатів із рейтингом до 10%, але деякі тренди ми все ж можемо побачити.

Зокрема, є політики, яких підтримує більш молодіжна аудиторія. Це, наприклад, Андрій Садовий, Ігор Зінкевич, Ярослав Рущишин. Є політики, яких більше схильні підтримувати люди у віці 50+. До такого класу політиків належать Олег Синютка, Руслан Кошулинський.

Звісно, ця аудиторія не переходить цілковито і в повному складі до лідерів виборчої гонки, а розподіляється між кандидатами. Але прихильники Ігоря Зінкевича і Ярослава Рущишина більшою мірою схильні підтримувати Андрія Садового, а прихильники Руслана Кошулинського більше схильні підтримувати Олега Синютку.

Читайте також: Три тижні на торги або Що вплине на результати другого туру виборів міського голови Львова

Вагомий фактор, що може вплинути на розподіл голосів у другому турі, це публічні заяви про підтримку того чи іншого учасника другого туру кандидатами, які не пройшли. Якщо таких заяв не буде, виборці спиратимуться на імідж кандидата, власні симпатії,  якщо ж політики виступлять із заявами, попросять підтримати конкретного політика і аргументують, чому це потрібно зробити, вони зможуть консолідувати електорат на його користь у другому турі.

Крім того, на вибори можуть вплинути й дебати основних претендентів на посаду міського голови. Але лише в тому разі, якщо кандидатам вдасться озвучити нові небанальні аргументи та ідеї.

На результат виборів впливатиме й явка виборців. Умовно, менш активне голосування молоді посилюватиме шанси Олега Синютки. У першому турі була досить низька явка виборців. Що буде з явкою у другому турі? Можемо передбачити, що її визначатимуть два різноскеровані тренди.

З одного боку, не прийде на дільниці частина тих виборців, які у першому турі підтримали кандидатів з нижчим рейтингом. Якщо вони від початку були налаштовані проти лідерів перегонів, то не бачитимуть сенсу у тому, щоб голосувати у другому турі.

З іншого боку, у першому турі були великі черги і не всі, хто прийшов проголосувати, вистояли у них. Чотири бюлетені, відкриті списки, дистанція через коронавірус – усе це призвело до того, що люди на дільницях проводили більше часу, а назовні утворювались черги. У другому турі матимемо лише один бюлетень із двома кандидатами, тож черг не буде. Можливо, тоді проголосує та частина людей, яка хотіла би взяти участь у першому турі, але не мала на це часу чи терпіння.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!