Із чого ми, як медики, отримуємо шок

21753 0
Про справжню пандемію, яка вже почалась задовго до появи коронавірусу.
Фото: DW

Фото: DW

Пандемія коронавірусу стала найбільш актуальною темою останніх місяців як в Україні, так і у світі. Ми кожного дня з тривогою вчитуємося у статистику нових вападків та смертей. Проте, чи лише Covid-19 є найбільшою проблемою для здоров'я людей? Головний лікар медичного центру «Біокурс» Тарас Жиравецький пише про те, що насправді коронавірус це не єдина пандемія, є й інші хвороби, які безжально знищують українців.      

Що ми спостерігаємо вже багато років і як медики отримуємо шок. Так, саме шок.

Пандемія захворювань, які нас повільно, але гарантовано наближають до колапсу нашого здоров’я і часто до втрати найдорожчого – нашого життя!

Ні, це не коронавірус і не свинячий чи пташиний грип, не кір, не дифтерія.

Читайте також: Діти скучили, вони захочуть обійматися, – директорка дитсадка у Львові про відкриття дошкільних закладів

На жаль, щодня протягом останніх десяти років я, як лікар, спостерігаю шалений ріст онкології. Це просто не можливо передати словами, скільки випадків ми лікарі почали діагностувати навіть у дітей.

Про це кажуть і мої колеги.

Нам щодня давали статистику по коронавірусу тричі на день, а по раку ми насправді не знаємо статистики навіть щорічної.

Лікування одного пацієнта з такою проблемою вартує колосальних коштів навіть в Україні, про закордон промовчу, бо це можуть бути сотні тисяч доларів.

Але це тільки частина причин справжньої пандемії.

Другою проблемою є збільшення кількості пацієнтів з аутоімунними захворюваннями. Ці захворювання зараз легко діагностувати, але кількість пацієнтів таки вражає.

Ці захворювання також є дуже небезпечними і можуть без лікування призводити до важких наслідків.

До них відносяться склеродермія, аутоімунний гепатит, дерматоміозит, системний червоний вовчак, звороба Бєхтєрєва, хвороба Крона, ентероколіти, псоріаз, аутоімунний тиреоїдит, діабет першого типу, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз і ще багато захворювань.

Читайте також: Діти скучили, вони захочуть обійматися, – директорка дитсадка у Львові про відкриття дошкільних закладів

Алергічні захворювання включно з астмою також дуже почастішали і пацієнтів з igE загальним вище 500 бачу щодня.

Діагностика та лікування є також дуже коштовною.

Третя проблема це алкоголізм, наркоманія, залежність від тоталізаторів.

Ці проблеми переходять у площину психіатрії, але статистики ми так само не бачимо, а вона просто жахлива.

При чому реклама алкоголю та азартних ігор постійно переслідує нас та наших дітей.

А саме ці залежності ламають життя часто не одній людині, а цілим сім’ям, а лікування та реабілітація вартує значно більше ніж доза наркотика чи ставка на тоталізаторі.

Четверта проблема це гепатити та туберкульоз, про які ми чуємо краєм вуха, але справжньої статистики ми не знаємо і нам щотижня її не повідомляють. Ці захворювання можна назвати прихованими вбивцями, бо пацієнти часто не знають про них і живуть звичайним життям до появи серйозних проблем зі здоров’ям.

П’ята проблема це інфаркти та інсульти у молодому віці, а також проблеми серцевосудинної системи. Кардіологи, нейрохірурги та невропатологи знають, що ці хвороби значно помолодшали, а в стаціонарах йде постійна щоденна війна за життя, яку ведуть медики.

Лікування таких пацієнтів деколи вартує десятки тисяч гривень на добу, статистика як завжди мовчить. Вона звичайно є, але нам її не оголошують щодня чи навіть щомісяця, тому ми спимо спокійно.

Читайте також: Діти скучили, вони захочуть обійматися, – директорка дитсадка у Львові про відкриття дошкільних закладів

Ще однією проблемою, яка не забирає життя, але не дає йому розпочатись є непліддя, як чоловіче так і жіноче.

Стикаючись щодня з цією проблемою у роботі можу вас запевнити це таки колосальна проблема, яка поки що вирішується часто з допомогою репродуктивних технологій, але з такими темпами ми скоро дійсно дійдемо до того, що більшість дітей буде з’являтись на світ тільки з допомогою репродуктологів.

До речі, жінки часто втрачають бажання стати мамою, а молоді чоловіки граються з ін’єкціями тестострону та інших гормонів, які призводять до повного зникнення сперматозоїдів.

Ось така неоголошена пандемія лютує поруч!

Чи є у нас статистика?

Так звичайно, але чи розуміємо ми справжні масштаби цієї пандемії?

Думаю, що не розуміємо доки не стикаємось з нею у власному житті.

Тому, коли коронавірус 2020 зникне не забувайте, що справжня пандемія почне лютувати на планеті ще більше і нам потрібно буде витрачати, ще більше сил на боротьбу з нею.

Особливо це стосується української влади, яка після завершення Covid-19 може знову на довгі роки забути про існування ще більших хвороб. Оскільки зараз особлива увага прикута до медичної сфери, то можна б уже зараз розпочати реалізацію відповідних програм.

Читайте також: Ви порушили самоізоляцію або Що за глюк з додатком «Дій вдома»

Бо потім, коли статистика стане уже зовсім катастрофічною, доведеться знову стрімголов виправляти ситуацію (до речі, так сталося і з коронавірусом).

А також цінуйте медиків і медсестер, бо вони незважаючи на увесь попередній принизливий PR, який тривав десятки років рятують нас і продовжують життя!

Думайте і дбайте про своє здоров’я, воно цього вартує!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!