Як залучити вигідні кредитні кошти та створити успішне фермерське господарство завдяки програмам Європейського Союзу

9251 0
Як родина фермерів з Львівщини розвинула успішний бізнес з вироблення сирів преміум-класу.

«Твоє місто» спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні розповідає про можливості розвитку малого та середнього підприємництва. Пропонуємо три історії місцевих компаній, які розповіли про свій досвід виходу на міжнародні ринки, отримання фінансових ресурсів та розвиток навичок ведення бізнесу. Перша з них — про фермерське господарство, що виробляє елітні сири, які підкорюють Україну.

У селі Селисько на Львівщині з 2014 року працює фермерське господарство «Агротем», що виготовляє тверді сири преміум-класу, домашні йогурти, молоко, масло. Їхню продукцію можна знайти в торгових мережах під брендом «Львівська сироварня «Джерсей».

Для розвитку справи компанії вдалося залучити 1 млн грн кредитних коштів за допомогою ініціативи EU4Business, яка, зокрема, спрямована на надання доступу до фінансування для малих і середніх підприємств в Україні. У ній беруть участь вісім українських банків, які виділяють представникам малого та середнього бізнесу пільгове кредитування. Частину кредиту або процентної ставки компенсують європейські партнери проекту. Про особливості бізнесу, залучення кредиту та подальший розвиток фермерського господарства розповіла його співзасновниця Анна Тимчишин.

Про розвиток бренду

«Мій чоловік Олег обожнював роботу в селі на фермі. Його родина — і батько, і дідусь — усе життя віддала роботі в колгоспі. Любов до землі і тваринництва передалася, мабуть, через ДНК. І чоловік навчив мене та дітей також ставитись з повагою і любов’ю до землі», — каже вона.

Її двоє синів отримали освіту в аграрній галузі й також працюють у сімейному бізнесі — син Олег займається вівчарством, а Максим більше працює в полі.

Фермерське господарство «Агротем» має три напрямки діяльності. Перше — рослинництво, на 250 га землі вирощуються кукурудза, ріпак та соя, які купляє, зокрема, компанія «Оліяр», що виробляє олію.

«Другий напрямок — це тваринництво. У нас є 69 овечок, а також 150 корів ірландської джерсейської породи, молоко яких у порівнянні з іншими породами є жирнішим — 5-6% жирності та 3,8% білка. Воно ідеально підходить для вироблення сиру», — розповідає Анна Тимчишин.

Третім напрямком діяльності підприємства є, власне, переробка молока, середня добова норма якого від однієї корови становить 20 літрів, а від вівці — три літри. І з 1 тонни 400 літрів варять майже всі види твердих сирів — гауду, моцарелу, сулугуні, сири з пліснявою тощо. Частину молока продають на розлив, наприклад, компанії «Галичина».

«Ще ми виготовляємо домашній сир і маємо налагоджену лінію виробництва йогуртів із фруктовими наповнювачами. Сироварню «Джерсей» ми заснували разом з подругою Вікторією Книш та її чоловіком Ярославом. Потужності підприємства не встигають задовольняти купівельні бажання і  потреби клієнтів. Тверді сири в нас замовляють з усієї України. Продукцію радо представляємо на різноманітних спеціалізованих конкурсах та гастрофестивалях», — каже Анна Тимчишин.

Елітні сири під брендом «Джерсей» покупці можуть знайти в мережі «Сирні мандри», у власному магазині на оптовому ринку «Верхній Шувар» та в деяких супермаркетах мережі «Сільпо» у Львові. За словами Анни Тимчишин, на міжнародний ринок компанія виходити поки що не поспішає, натомість концентрується на Львівщині.

Про перспективи бізнесу в агросекторі та секрети успіху

«Україна — це аграрна держава, її економічну та фінансову стабільність якраз забезпечує аграрний сектор. Україна може експортувати як сировину, так і готову продукцію. Для цього створені всі передумови: кадровий потенціал, сировинна база та вигідне місце розташування», — вважає Анна Тимчишин.

Вона переконана: аби будь-який бізнес був прибутковий — необхідно викладатися повністю. Тому в її компанії «Агротем» працюють багато і наполегливо, щорічно аналізують досягнення та втрати компанії, планують наступний рік. На думку Анни Тимчишин, саме у плануванні і полягає секрет успіху.

«Ми пропагуємо здорове харчування: продукти без вмісту стабілізаторів, барвників. На початку ми продавали тільки молоко на розлив, вершки, масло. Побачили, що великою популярністю користуються продукти харчування крафтового виробництва, і розширили виробничу лінійку», — розповідає вона.

Про кредит від проекту EU4Business

Минулого року компанія отримала 1 млн грн кредиту в банку «Львів», з представниками якого познайомилася на міжнародному форумі аграріїв. Частину отриманого кредиту компанія «Агротем» витратила на оборотні потреби, також закупила сільськогосподарську техніку — плуг, розрихлювач ґрунту.

«Представники банку приїхали до нашого господарства. Ми разом рахували всі ризики і підібрали індивідуальну програму кредитування. Німецько-Український фонд, з яким співпрацює банк «Львів», прокредитував бізнес під дуже лояльні відсотки. Схема погашення кредиту адаптована під специфіку виробництва: щомісячно ми сплачуємо нараховані відсотки, а тіло кредиту оплачуватимемо після збору урожаю. Дуже вигідні умови для аграріїв, які стали можливими завдяки ініціативі Європейського Союзу EU4Business», — розповідає Анна Тимчишин.

Додамо, щоб українські підприємці могли отримати вигідний кредит, ЄС укладає контракти з Європейським банком реконструкції і розвитку, Німецько-українським фондом та Європейським інвестиційним банком, які вже, у свою чергу, укладають контракти з українськими банками для реалізації програм з підтримки малого та середнього бізнесу. Саме вони є виконавчою ланкою для видачі доступних кредитів.

Нещодавно до фермерського господарства приїхали представники німецького уряду, щоб перевірити цільове використання коштів. Як розповідає Анна Тимчишин, після цієї зустрічі вони спільно планують встановити на території ферми сонячні батареї та вітрову електростанцію. Представники німецької сторони, крім фінансової підтримки, обіцяють надати консультаційну та технічну допомогу. Її компанія планує вдруге звертатися по кредит у банк «Львів», оскільки планує розширяти виробництво сирів через підвищення попиту.

«Три роки ми не збільшуємо поголів’я дійних корів, бо в нас просто немає місця. Плануємо завдяки кредиту зробити реконструкцію приміщення для тварин, збільшити поголів’я,  встановити ще один доїльний ряд. Таким чином ми збільшимо об’єми виробництва молока, але власних коштів нам на це не вистачить», — пояснює Анна Тимчишин.

Також компанія планує зайнятися агротуризмом — збудувати на території ферми ресторан, де відвідувачі та туристи зможуть бачити процес виробництва продукції, яку споживають.

«Аграрії отримують дуже мало інформації. Сподіваюсь, що своїм прикладом надихну багато підприємців не боятися залучати кредитні ресурси, залучити фінансування від ЄС, Німецько-українського фонду, Європейського банку реконструкції та розвитку. Зараз діє дуже багато програм для розвитку бізнесу. Це ризиковано, але ризикувати потрібно», — говорить Анна Тимчишин.

Тим, хто планує взяти вперше кредит, вона радить насамперед чітко сформулювати цілі, на які потрібні кошти. А далі, каже підприємиця, спеціалісти банку порахують всі можливі ризики та дрібні моменти, допоможуть зважити всі «за» та «проти». Вона переконана, що для розвитку власної справи необхідно шукати та використовувати різні можливості та бути проактивними.

Мар’яна Цимбалюк,

фото Андрія Соломки

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!