Фото: Діловий форум

Фото: Діловий форум

Активність попри кризу. Про що говорили на весняному Діловому форумі у Львові

4324 0
У Львові відбувся щорічний весняний Діловий форум, організований юридичною компанією H.D. Partners. Учасники обговорювали економіку та бізнес у нових світових умовах. Tvoemisto.tv занотувало найважливіші тези із події.

 Україна є ключовим партнером для Євросоюзу 

Заступник голови Представництва Європейського Союзу Ремі Дюфло говорить, що для Євросоюзу Україна є одним з основних партнерів, а Львівщина – одна з передових областей країни. За його словами, експорт України за 2 місяці цього року зріс на 12%,  а імпорт впав на 3%, тому криза навіть покращила торговельний баланс. 

«Із країн Євросоюзу Польща є другою країною-партнером України за експортом, а Німеччина – першою за імпортом. Якщо зважити на двосторонню торівглю між Німеччиною та Польщею, то Україна вже міцно посідає позиції у внутрішній торгівлі Євросоюзу», – каже Ремі Дюфло. 

За словами Ремі Дюфло, Євросоюз хоче переглянути одну з частин Угоди про Асоціацію, що стосується глибокої та всеохоплюючої торгівлі, адже є програми, що створили після початку пандемії коронавірусу і що спрямовані на підтримку малого та середнього бізнесу. 

«Це регіональна програма EU4business, яку здійснюють в Україні та інших країнах. Вона має на меті покращити доступ бізнесу до фінансування, впроваджує її Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку» – наводить приклад Ремі Дюфло. 

Крім того, є програма на підтримку малого бізнесу і малих фермерських підприємств, що її впроваджує німецька організація GIZ.

Львів реалізує найбільше проєктів з ЄБРР серед усіх міст України

Представниця Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) Олена Волошина розповідає, що саме Львів є тим містом, що реалізує найбільшу кількість проєктів з Європейським банком реконструкції та розвитку.

«Є велика програма, над якою ми почали працювати. Ми дивимося, як можна було б привернути увагу приватного сектору до управління комунальними чи муніципальними установами охорони здоров’я, і вже скоро зможемо про це розповісти більше», – каже Олена Волошина.  

Представниця МФК також розповіла, що вони не забувають про малих фермерів, і їхня програма аграрних розписок вже зараз доступна майже чотирьом тисячам фермерів, а загальна сума на її фінансування перевищила 1,3 млрд доларів. 

«Також у плані сільського господарства ми запустили нову програму Climate-Smart Agriculture (СSA). Йдеться про те, аби дати змогу українським сільгоспвиробникам мати доступ до передових технологій», – розповідає Олена Волошина. 

Про інші проєкти, які вдається реалізувати ЄБРР, розповіла заступниця директора проєкту USAID Олеся Вольська-Залуська.

Читайте також: Львів планує взяти 390 мільйонів гривень кредиту у банку, бо не вистачає коштів у бюджеті

«Ми реалізуємо проєкти у трьох напрямах: великі інфраструктурні проєкти (дороги), корпоративний сектор (приватні компанії) і фінансовий сектор. Другий напрям – у пріоритеті», – каже Олеся Вольська-Залуська. 

Протягом останніх двох років ЄБРР залишається найбільшим фінансовим інвестором в Україні. За цей період банк інвестував близько 2-х млрд євро. Україна входить у топ-3 країни для ЄБРР поруч з Туреччиною та Єгиптом, розповідає Олеся Вольська-Залуська. 

«Пріоритетними проєктами для нас є «зелені», пов'язані зі зменшенням викиду вуглекислого газу в атмофсеру, з покращенням енергоресурсоефективності, з утилізацією відходів та покращенням екології», – каже Олеся Вольська-Залуська. 

Як ілюстрацію вона навела проєкт з групою Fozzy, з яким ЄБРР підписали угоду на 60 млн доларів. В межах цього проєкту профінансували «зелений» магазин. 

Зі Львовом у ЄБРР зараз на розгляді перебуває кредитна лінія на суму 22 млн євро на підтримку ліквідності різних муніципальних компаній міста.

Читайте також: Швейцарська компанія інвестуватиме 250 млн євро у новий завод на Львівщині

Про роботу над інфраструктурою

Минулого року майже 5 млрд гривень витратили на ремонт доріг Львівщини. Цього року місто хоче запустити новий проєкт північної об’їзної Львова, також добудувати об’їзну Трускавця і Самбора. Про це на Діловому форумі розповів голова Львівської обладміністрації Максим Козицький. 

«Маємо в планах також сфокусуватися на освіті і медицині. Ми зараз робимо наголос на профтехосвіту, тому близько 20 профтехучилищ будуть модернізовані і реорганізовані. Щодо медицини, будемо розвивати опорні лікарні на території Львівської області, зробимо реконструкцію приймальних відділень екстреної медичної допомоги», – розповідає Максим Козицький. 

Міський голова Андрій Садовий заявив, що ціллю міста до 2024 року є вхід львівського медичного об’єднання, куди належить Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги №8 і Комунальна міська дитяча клінічна лікарня на Пилипа Орлика, у топ-200 медичних об’єднань світу.

Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль розповів, що місто зараз стоїть на порозі погодження двох проєктів співпраці також із Міжнародною фінансовою корпорацією.

«Один стосується закупівлі електротранспорту з автономним входом. Йдеться про суму 32 млн доларів,13 з яких МФК залучає під 0,75% з окремого фонду CTF(Фонд чистих технологій) для структурування цього проєкту», – каже Сергій Кіраль. 

Читайте також: Уряд взяв під контроль ціни на бензин

Інший проєкт, над яким зараз працюють, полягає у створенні на базі лікарні швидкої допомоги цілого медичного містечка. Там має з’явитися сучасний медичний заклад з кількома профілями: сучасним лабораторним центром, центром аудіовізуальної діагности, що має працювати з дитячою лікарнею на вулиці Пилипа Орлика, з медичним коледжем і поліклінікою. Також на території має бути готель, конференцзали, багатоповерховий паркінг тощо.

Партнерська публікація

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!