Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Люди з ментальними розладами помирають від Covid-19 частіше за онкохворих? Нові дослідження

4468 0
Минуло вже 9 місяців відколи світ зіштовхнувся із новим коронавірусом. Науковці в усьому світі проводять найрізномантінші дослідження вірусу, аби дати людям трохи більше знань і, відповідно впевненості. Tvoemisto.tv дізнавалось, хто перебуває у групі найвищого ризику смертності унаслідок Covid-19, а хто, найімовірніше, навіть не помітить, що хворів.

Коронавірус і ментальні порушення

Як свідчать результати дослідження організації FAIR Health, проведені її президентом Робіном Ґелбурдом та експертом з охорони здоров’я у Школі медицини Університету Джона Хопкінса Марті Макарі, порушення розвитку, що стосуються мови, слуху, здатності до навчання, є патологіями, які найчастіше призводили до смертельних випадків від Covid-19.

Щоб визначити зв’язок між смертністю та супутніми патологіями, дослідники проаналізували дані майже пів мільйона пацієнтів із Covid-19 від 1 квітня до 31 серпня. Згідно з результатами, серед усіх вікових категорій найвищу позицію займають люди з вадами розвитку – коефіцієнт ризику для яких становить 3.01. На другому місці за ризиком летальності перебувають пацієнти з раком легень (2,9), а третю за вразливістю групу становлять люди з інтелектуальними відхиленнями, такими як синдром Дауна чи мікроцефалія (коефіцієнт 2,8).

Читайте також: Історія одного весілля або Чому через нехтування карантинними правилами можна скалічити чиїсь долі

Стосовно людей, молодших за 70 років, найбільший ризик летальності від Covid-19 мають особи з раком легень (6,74), в той час як вади розвитку та інтелектуальні відхилення перебувають на другому та третьому місці із дещо меншими коефіцієнтами – 4,8 і 3,6 відповідно. Таку різницю пояснюють тим, що летальність від Covid-19 через патології була вищою серед осіб до 70 років, ніж серед пацієнтів усіх вікових груп. Люди, старші за 70 років, перебувають у більшій групі ризику незалежно від наявності супутніх захворювань (42% серед усіх смертей від Covid-19), і, ймовірно, саме їх включення в аналіз вплинуло на результати.

Читайте також: Чому львів'яни почали говорити, що коронавірус – вигаданий

Головний лікар Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко у коментарі Tvoemisto.tv розповів про спостереження львівських лікарів. Так, за клінічними дослідженнями, люди, які мають хронічну патологію (саме генетичні і приховані порушення психічного здоров’я), без сумніву, належать до групи ризику. До того ж, у таких пацієнтів важко одразу розпізнати Covid-19.

«У них складно на перший погляд розпізнати симптоми хвороби, крім того, гарячка чи психічні розлади тільки посилюють перебіг хвороби. Їм складно і протягом періоду лікування. І для такої групи пацієнтів, особливо, коли йдеться про дітей із синдромом Дауна чи іншими інтелектуальними відхиленнями, важлива швидка діагностика і спостереження лікарів. У цьому випадку – дитячих неврологів», – каже лікар у коментарі Tvoemisto.tv.

Хворіють рідше, а помирають – частіше

Крім патологій та віку, в дослідженні організації FAIR Health проаналізували й інші чинники ризику. Зокрема, смертність серед чоловіків була більшою, ніж серед жінок і становила 60% від усіх летальних випадків, хоча загалом серед чоловіків Covid-19 діагностували менше (49% від усіх випадків). Загальну смертність від вірусу в досліджуваній групі визначили на рівні 0,59%.

Хто не помітить Covid-19

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, Всесвітня організація охорони здоров’я продовжує досліджувати, яким є відсоток інфікованих людей, які хворіють безсимптомно, хоча і здатні передавати інфекцію іншим. Зазвичай, після безсимптомного перебігу Covid-19 теж формується імунітет, як і у людей, які хворіли з вираженими симптомами у середній або важкій формі.

Сергій Федоренко каже, що, відповідно до спостережень медиків, здебільшого безсимптомно хворіють діти та люди молодого віку – до 20-23 років. Хвороба протікає в «стертій» формі, хоча вірус є і виділяється, тож у перші дні хвороби ці люди є небезпечними для оточуючих.

«Вони мали прямий або близький контакт з хворими, у яких підтвердили коронавірус. Тому їм слід ізолюватися, обмежити контакти та стежити за станом свого здоров’я. Буває і таке, що початок є безсимптомним, а згодом, на 8-9 день, можуть з’явитися симптоми клінічного Covid-19, зокрема і кишкового характеру», – додає лікар.  

Натомість головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що чіткої закономірності і конкретної вибірки, які б допомогли визначити, хто більш схильний хворіти безсимптомно, все ж немає.

Читайте також: Covid-19 – це дуже і дуже небезпечно. Застереження від колишнього скептика

«Є різні люди, різні вікові групи. Є такі, хто має серйозні супутні захворювання, а хворіє безсимптомно. Тому говорити про те, що це здебільшого молоді люди, діти – наразі не можемо», – каже вона.

Наталія Тімко пояснює, що виявити безсимптомних заражених украй важко, адже ПЛР-тести роблять лише тим пацієнтам, хто має клінічні ознаки хвороби або тим, у кого є деякі симптоми після контакту із хворим зі встановленим діагнозом.

Тож, наголошує епідеміологиня, надалі важливим залишається перебування протягом 14 днів – інкубаційного періоду Covid-19 – на самоізоляції, якщо людина знає, що контактувала із хворим. Після цього часу вона перестає бути заразною, навіть якщо перехворіла безсимптомно.

Оскільки вірус – новий, то, за словами Наталії Тімко, версій про ризики заразитися від безсимптомного інфікованого є достатньо. Однак наразі медики опираються все ж на висновки ВООЗ про те, що людина, яка не має симптомів, може виділяти таку саму концентрацію вірусу і поширювати хворобу, як і та, що має їх.

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «За» і «проти» та що каже Церква

Утім, додає лікарка, певні зміни чи то у поведінці коронавірусу, чи то у проявах хвороби медики помітили: якщо раніше говорили, що важкий перебіг спостерігають у віковій категорії від 65 років і старше, то тепер це – 35+.

Уберегтися від інфікування надалі допомагають уникання скупчень людей, носіння захисної маски, часте і правильне миття рук і дотримання правил здорового способу життя.

Віталій Голіч

Ольга Коваль

Головне зображення: Unsplash

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!