Куди поїхати на вихідні зі Львова. Навідати святого Валентина

2625 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує торкнутися до духу часу та поблукати вуличками Самбора – міста, що забрало чуже ім’я.

Де розташований Самбір

Самбір – однин із культурних, туристичних і військових центрів Львівщини, і є п'ятим за населенням містом у області. Своєму розвитку місто завдячує вигідному географічному розташуванню.

Міська електростанція 1937 р. Джерело: Фотографії старого Львова

Вулиця Миколая Рея. 1930-ті. Джерело: Фотографії старого Львова

Листівка із серії «Привітання з Самбора», вул. Перемиська Джерело: Фотографії старого Львова

1846 р. Джерело: wikimedia.org

Чому це місце унікальне

Герб Самбора один із найдавніших гербів в Україні, що використовували без змін упродовж 500 років. Є легенда, що цей герб подарувала польська королева Бона Сфорца, яка влучила в оленя під час полювання у самбірських лісах. Правда, дослідники вважають, що цей герб давніший.

1906 рік. Джерело: Фотографії старого Львова

1908 рік. Джерело: Фотографії старого Львова

1916 рік. Джерело: Фотографії старого Львова

Саме місто виникло на місці давньоруського поселення Погонич. Вперше у літописі, як це повелося з містами того часу, воно згадується через те, що сюди преселилися люди, після  того, як їхнє поселення, яке первинно називалося Самбором, спалили татари.

Місто було замком-фортецею з укріпленими мурами та міцними стінами.

Що подивитись

Костел Святого Івана Хрестителя

Ця найвища та найстаріша будівля міста збудована на місці маленького дерев’яного костелика, який згорів у 1498 році після нападу татар. Її зведення почалося в середині XVI століття за проектом польського архітектора Юзефа Тарновчика. Будівельні роботи тривали довго, понад 30 років, а вже через 63 роки костел потерпів від величезної пожежі. У 1846 році костел знову горів. Після Другої світової костел діяв.

1916 р. Джерело: Фотографії старого Львова

2016 р. Neovitaha777, Джерело: wikimedia.org

2011 р. MSha, Джерело: wikimedia.org

2013 р. Марек1212, Джерело: wikimedia.org

2013 р. Марек1212, Джерело: wikimedia.org

2013 р. ЛКвасова , Джерело: wikimedia.org

Біля костелу стояв одноповерховий парафіяльний будинок, у якому діяла польська парафіяльна школа. Тепер у ній міститься Музей «Бойківщина».

Костел святого Станіслава і монастир бернардинців

Основа комплексу відноситься до 1698 року. До складу монастиря входить костел святого Станіслава, дзвіниця і монастирські келії. Перша будівля монастиря зведена у 1471-76 роках, але до наших днів не дійшла, бо її спалили татари. Сучасний кам’яний монастир почали споруджувати у 1698 році.

2016 р. Neovitaha77, Джерело: wikimedia.org

2009 р. Rbrechko, Джерело: wikimedia.org

2013 р. Марек1212, Джерело: wikimedia.org

2016 р. Neovitaha777, Джерело: wikimedia.org

2011 р. MSha, Джерело: wikimedia.org

2012 р. Andrii bondarenko , Джерело: wikimedia.org

2016 р. Neovitaha777 , Джерело: wikimedia.org

2013 р. Квасова , Джерело: wikimedia.org

У нових приміщеннях монастир проіснував до 1939 року. 1987 року костел відреставровано і пристосовано під концертний зал органної музики.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

У цій церкві перебувають дві реліквії  - Самбірська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці та часточка мощей святого Валентина, покровителя закоханих.

2016 р. ЯдвигаВереск , Джерело: wikimedia.org

2015 р. Aeou,  Джерело: wikimedia.org

Новий храм збудували у 1738 році біля старої, зведеної вже у 1554 дерев’яної церкви. Стіни зсередини у 1894 році розписав Корнило Устиянович. У 1900 році добудовано присінок, який пізніше замінили на ґанок для відправ під час відпустів, а також оздоблено захристію. У 1908 році було розібрано плебанію, з матеріалу якої надбудували дзвіницю церкви, у 1912 році – добудовано бічні нави. У 1935 році маляр Володимир Запорізький оновив внутрішні розписи церкви і доповнив їх. Того ж року, під час ремонтно-реставраційних робіт було знайдене підземелля під головним вівтарем, де виявилося поховання ктиторів церкви – подружжя Комарницьких та їх доньки.

Джерело: wikimedia.org

Найголовніша ікона церкви Різдва Богородиці – чудотворна ікона Самбірської Божої Матері, написана, за легендою, самим євангелістом Лукою.

2013 р. Квасова , Джерело: wikimedia.org

Ще однією популярною реліквією церкви є мощі святого Валентина – легендарного покровителя закоханих. Мощі – фрагмент черепа та декілька кісток – привезли до Самбора у 1759 році, доказом їх автентичності слугує документ від Папи Римського, що зберігається в Римі. Мощі зберігають у невеликому скляному саркофазі, у День закоханих та на Стрітення їх обносять навколо церкви і виставляють для поклоніння.

Самбірська ратуша

Того, як Самбір отримав Магдебурзьке право у 1390 році, за сприяння тодішнього старости Спитка з Мельштина, спорудили першу самбірську ратушу.

2012 р. Folkerman , Джерело: wikimedia.org

2015 р. Demmarcos, Джерело: wikimedia.org

2011 р. MSha, Джерело: wikimedia.org

Первісна ратуша була дерев'яною. Вона за традицією згоріла 1498 році разом із усіма навколишніми будинками. На початку XVI ст. збудували нову одноповерхову ратушу з невисокою вежею і годинником. Ця ратуша теж згоріла, але вже у 1637 р., а на її місці у 1638–1668 роках звели двоповерхову муровану з 40-метровою 8-гранною вежею та ліхтарем. Донині зберігся стародавній ренесансний портал.

2011 р. Джерело: wikimedia.org

 

У 1885 році на ратушній вежі вмонтували годинник, куплений у Празі в годинникаря Ґейнца, з боєм та циферблатами на чотири боки (місту годинник обійшовся в чималу на ті часи суму: 1200 злотих). Колись годинник уночі підсвічувався.

1908 р. Джерело: Фотографії старого Львова

1930-ті. Джерело: Фотографії старого Львова

За переказами, Лжедмитрій I із балкону самбірської ратуші виголосив свою першу промову до шляхти, закликаючи у похід на Москву.

Як туди дістатися

Доїхати до Самбора автівкою можна за півтори години. Також доїхати сюди можна автобусами, що їздять із Західної австостанції, що на площі Двірцевій, 1 чи приміськими потягами.

1912 р. Джерело: Фотографії старого Львова

 

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: uk.wikipedia.org, photo-lviv.in.ua

Головне фото: 2012 р. Folkerman , Джерело: wikimedia.org

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!