Як створити власний скляний світ і заробляти на цьому

5051 0
Щось скляне, щось кольорове і нове - так можна описати галерею скла Роксолани Худоби. Мистецтво випікання, та не пирогів – з молодою художницею ми поспілкувались про те, як робити «Щось цікаве» зі скла та як заробити на творчості.

Роксолані – 26. Вона закінчила декоративно-прикладний факультет у Львівській академії мистецтв. Навчалась на кафедрі художнього скла – поступово захоплення ним вийшло за межі навчальних пар. Дерева, листя, гілочки – це все її надихає найбільше. Саме тому скляні галузки – її найулюбленіші прикраси.

«Я  закохана в дерева. Люблю їх всіх, а особливо ті, що без листя і з багатьма гілками. Люблю розглядати і надихатися ними. Фактура кори, розріз стовбура, композиційна гармонія з гілок і купа листя, різного кольору і різної форми. Полюбила тоді, коли почала їх малювати, вже дуже давно. Неодноразово використовую стару графіку дерев в сучасні роботи зі скла. А листочки я збираю, сушу і тоді вставляються між двома кусочками скла і скріплюю технікою вітража Тіфані», - розповідає Роксолана.

Виготовлення

У затишній майстерні біля церкви Ольги і Єлизавети ми стали свідками того, як зі скла народжується мистецтво. Створення прикрас саме по собі не займає багато часу. Але на їх запікання може піти цілий день. Роксолана відкрила деякі таємниці того, як це робиться.

"З самого початку ми робимо ескізи композицій. Потім його ріжемо. Тоді можемо вставляти штучки з дротику, міді, розписуємо скло. Коли виріб готовий, ставимо все в муфельну пічку (така піч використовується для нагрівання різноманітних матеріалів до певної температури, - ред.). Треба чекати день, доки скло випечеться, а потім охолоне. Ніколи не знаєш, що вийде в результаті. Буває, пробуєш на маленькому шматочку – воно по-одному, а на великому – зовсім по-іншому. Деколи вони виходять гарними, а деколи розумієш, що тут щось не те :-)".

Після того, як вироби витягли з печі – залишається «одягнути» їх в додаткові деталі, або зробити рамку. А потім – відшліфувати та опаяти. За допомогою таких інструментів все це можливо зробити:

Як перетворити ідею у маленький бізнес

«Ми з подругами постійно були зайняті навчанням, а мій хлопець бачив, що нам це подобається і постійно підштовхував робити щось більше і на цьому заробляти. Ми почали з власними виробами їздити на концерти і фестивалі, там їх продавали. Та думали, було б добре, якби була своя стаціонарна точка. І ми її спільними зусиллями зробили, коли ще вчились в академії», - розповідає Роксолана.

Сучасний стиль життя вимагає від талановитих людей робити брендом те, чим вони займаються. Наприклад, в США це вже давно прийнята практика. Тож заробляти на своєму хобі не можна. Заробляти на ньому необхідно. Роксолана почала втілювати цю ідею у життя. От її рецепт:

1. Орендувати невелике приміщення.

2. Треба мати людину, яка розуміється на тому, як отримати різні дозволи, в економічній та менеджерській стороні.

3. Придумати влучну назву («Якщо чесно, думали ми довго, а в той час ремонт вже майже закінчився, і скоро повинно було бути відкриття. Аж потім спонтанно народилася назва «Щось цікаве», - каже Роксолана).

4. Оптимізувати простір навколо, щоб він працював на ідею.

«Дворик біля майстерні ми ніби «захопили». Там було все жахливе і дуже страшне, ми почали прибирати, освітлення зробили. Сусіди почали обурюватись, питали, навіщо ми це робимо, і попередили, що “о восьмій годині брама закривається, і щоб нікого тут не було”. Але потім, коли побачили, що вийшло в результаті, заспокоїлись та навіть зацікавились», - ділиться Роксолана.

Творчі професії можуть приносити прибуток. Але, щоб механізм запустився, потрібні: величезне бажання, майже весь вільний час, стартовий капітал, гарна ідея, наполегливість і, найголовніше, команда людей, кожен член якої буде займатись своєю справою.

«Коли ми тільки відкривалися, то визначили на що підуть гроші. Ми з подругою займалися ремонтом, дизайном, на це пішло не дуже багато грошей. Коли ти знаєш,чого хочеш, і розумієш, що ти вмієш це роботи - це просто. А от з дозволами, орендодовцями непросто. Зараз я не памятаю, скільки на це пішло грошей, але точно більше,ніж на ремонт і рекламу. Взагалі, треба прораховувати всі витрати, ми орендує моприміщення і завжди треба про це памятати», - додає вона.

Дівчина розповідає, що за три роки існування галереї справи йшли по-різному. Але віддавати кошти за оренду та зарплатню працівникам вдавалось завжди.

«Зараз я не скажу, що ми дуже успішні, але я маю роботу, яка приносить мені задоволення, і з кожним разом приносить все більше грошей, що не може не тішити. Коли ми тільки починали, то багато чого не знали, а зараз знаємо більше», - ділиться Роксолана.

«Щось цікаве» - це не тільки салон скла, а й галерея просто неба. Кожного місяця виставка там змінюються. Ще у дворику можна попити чаю. Зі склом :-)

«Взагалі дуже важливо мати рекламу. Ми, як художники, сидимо у майстерні, малюємо і робимо вироби, тож не завжди знаємо, як це правильно зробити. Важливо, аби була команда, у якій кожен відповідає за свою справу», - каже художниця. Але запевняє, що багато людей вже знають їхню майстерню, і коли приїжджають до Львова, завжди до них заходять. Проте іноді відвідувачі потрапляють до них зовсім випадково.

«Ми, до речі, маємо дозвіл на торгівлю. Ще хочемо зареєструвати торгову марку як “Щось цікаве”. Багато хто бачить назву, і не розуміє, що це таке – заходять, цікавляться. А є й такі, що заходять і дивуються, що тут не наливають :-)».

Текст і фото Аліни Швидко

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!