7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2161 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини та події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 7 - 13 вересня.

Citylife

У Львові розпочалися ремонтні роботи із заміни магістральної теплової мережі на вул. Науковій. Через ремонтні роботи понад сто будинків в цьому районі Львова лишилися без гарячої води. Ремонтні роботи триватимуть до 10 жовтня. Загалом у Львові триває реалізація проекту «Модернізація центрального теплопостачання міста Львова», що фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку.

Фонтан на площі перед Оперним театром обіцяють повністю реконструювати. Зараз триває робоче проектування. Також ми дізналися чи буде місце на оновлені площі для численних атракціонів, які наразі розташовуються перед Оперою. Поруч на просп. Свободи триває ремонт пам’ятника Тарасові Шевченку. Він зазнає наймасштабнішої реконструкції з часу встановлення. Його оновлення планують завершити до кінця місяця.

Цього року у нашому місті планують облаштувати кілька громадських просторів. Один із них – у сквері на перетині вулиць Петлюри та Садової. Також у музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» планують спорудити сучасний візит-центр із вигодами. В цей час львівські студенти-ветеринари вже облаштували громадський простір поблизу свого університету. А громадські активісти та мешканці відновили дитмайданчик на вул. Одеська, 18. Минулого тижня у  Львові урочисто відкривали ХХІІ Форум видавців. А також було визначено найкращі книги Форуму.

Також у Львові з 15 по 30 вересня у кожному районі Львова відбудуться профілактичні акції «Здорове місто». Усі охочі зможуть отримати безкоштовні консультації спеціалістів. Львівщина однією з перших отримає вакцину від поліомієліту.  Також минулого тижня Львів очолив рейтинг ІТ-міст України, а на вихідні до Львова завітав Патріарх Філарет.

У понеділок, 14 вересня, о 19:30 у Львові у парку культури імені Богдана Хмельницького відбудеться прем’єра документального фільму про життя пластуна-кіборга Євгена Подолянчука на псевдо «Скаут», який загинув 14 вересня 2014 року, стримуючи ворогів в районі Донецького аеропорту

У вівторок, 22 вересня, у Львівській опері відбудеться концерт пам’яті Владіслава Левицького – львівського співака, який трагічно загинув під час ДТП. У зв'язку з тим, що бажаючих потрапити на подію дуже багато, організатори оголосили додатковий концерт. А фіналістка всеукраїнського конкурсу «Голос країни» львів’янка Христина Соловій невдовзі представить свій дебютний альбом «Жива вода».

У Львові в аквапарку «Пляж» вже понад рік функціонує перша приватна сертифікована хімічна лабораторія «АКВАлаб». Тут можна прийти зі зразком, наприклад, питної води та перевірити її якість. Із 5 вересня в Україні стартував виборчий процес чергових місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. У зв’язку із чим у Львові затверджено перелік місць розташування інформаційних стендів для розміщення матеріалів передвиборчої агітації до чергових місцевих виборів.

У Львові жінки, які виявили бажання пройти військову службу, можуть вступати до лав Збройних сил України.

У понеділок, 14 вересня, у день початку церковного і навчального року, в УКУ пройде церемонія закладення пам’ятної капсули в стіну нової бібліотеки (інформаційно-ресурсного центру ім. Митрополита Андрея Шептицького) та освячення накупольних хрестів для університетського храму Святої Софії-Премудрості Божої.

На чемпіонаті світу з боротьби серед жінок, який зараз проходить в Лас-Вегасі, США, українська борчиня Оксана Гергель здобула золоту медаль у ваговій категорії до 60 кг.

8-9 жовтня у Львові відбудеться міжнародна конференція «Індустріальні парки і розвиток промисловості: Шанси і виклики сьогодення», що пройде в рамках ХV Міжнародного Економічного Форуму

Транспорт

У різних частинах Львова продовжуються ремонтні роботи. Нагадуємо вам перелік вулиць та проспектів, які тимчасово є непроїзними.

В середу, 9 вересня, тролейбус №13 відновив рух за звичним маршрутом – від вул. Грінченка до пам’ятника Тарасові Шевченку

У Львові триває будівництво трамвайної колії на Сихів. У Львівській міській раді переконують, що вже до кінця року трамвайна колія з’єднає центр міста з мікрорайоном. Однак є дві причини, які можуть завадити запустити трамвай з центра міста до Санта-Барбари. Також місто має намір купити 10 автобусів від «Електрону», але кошти має лише на 6.

На трасі Львів-Мукачеве лишилось облаштувати 2 кілометри дороги, а на автомобільній дорозі Н-17 Львів-Радехів-Луцьк на ділянці км 35+890 почали викладати асфальтне покриття.

Із 12 вересня розпочав курсувати новий швидкісний потяг №113/114 Харків – Мукачеве із зупинкою у Львові. А Львівська залізниця запустила нові «гарячі лінії»

22 вересня, у рамках Європейського тижня мобільності відбудеться велопробіг вулицями Львова, який стане кульмінацією акції під назвою «День без авто». Загалом тут можна ознайомитися з програмою «Тижня мобільності»

Освіта

У Львові, у середній загальноосвітній школі №40, на уроці хореографії, вчителька покарала дитину, змусивши її перед класом зняти штанці. Детальніше про випадок. В зв’язку з цим пропонуємо поради психолога про те, як навчити дитину постояти за себе.

У Львові завершують роботу над озвученням підручників для дейзі-бібліотеки  А з 14 вересня стартує навчальний рік у Дитячих клубах Львова. На безкоштовні заняття в гуртки запрошують дітей з 6 років. Дитячі клуби пропонують разом опановувати: малювання, рукоділля, декоративно-прикладне мистецтво, бісероплетіння, іноземні мови, танці, театральне й циркове мистецтво, настільний теніс, атлетику, футбол, загальнофізичні тренування.

Реформи

Державну фіскальну службу суттєво скоротять, а податкову міліцію ліквідують і замінять новим органом. Про це розповів український прем’єр Арсеній Яценюк. А з 20 вересня в Україні почне працювати новий закон, що регулюватиме якість харчових продуктів. Тепер, якщо споживач поскаржиться, що ковбаса несмачна, на підприємство, яке її виробило, прийде перевірка. А харчові добавки, заборонені в ЄС, будуть не дозволені і у нас.

Кабмін України вже ухвалив постанову, якою вводять у дію новий порядок затвердження рішень про присвоєння вчених звань, а також зразки документів, необхідних для присвоєння вчених звань.

Польща надасть Україні кредит, розміром 100 млн євро, на будівництво нових прикордонних переходів

25 жовтня 2015 року відбудуться чергові вибори до органів місцевого самоврядування. Їх регламентуватиме новий Закон «Про місцеві вибори».

Соціальні проекти, ініціативи, конкурси

Львів’ян просять здати кров для 16-річної дівчини – Олесі Шуховської, яка терміново потребує донорської крові ІV групи із резусом «мінус». Також 20 вересня львів`яни організовують благодійний спортивний фестиваль, аби допомогти онкохворій Анастасії Крупик, якій 17 років. А гурт «ROCK-H», Віктор Винник, Олеся Киричук, Олександр Божик 3 жовтня виступлять на благодійному концерті, кошти з якого підуть на підтримку навчально-реабілітаційного центру «Джерело», де навчаються діти з особливими потребами.

У Львові переселенців та львів’ян запрошують на курси української мови.  Студентів запрошують на тринадцяту сесію Школи європейських студій в Україні (EU Study Days in Ukraine). Кінцева дата подання заявок – 15 вересня 2015 року, 23:00. Також у Львові дітей-сиріт вчитимуть іконопису. Проект потребує підтримки.

Ірландське державне агентство Enterprise Ireland пропонує 10 міжнародним стартапам по 50 000 євро для розвитку ідеї та підготовки до перших продажів

В Україні запустили сайт, кошти від реклами при перегляді якого будуть передаватися в благодійні організації, які опікуються військовими, залученими до проведення АТО. Україна має використовувати в контактах із Республікою Білорусь не російську, а білоруську мову, – петицію такого змісту оприлюднили на сайті Президента України.

19 вересня відбудеться одноденна акція з прибирання й впорядкування території Поморянського замку ─ пам’ятки архітектури державного значення. Львів’ян запрошують долучатись до толоки.

4 хореографічних колективи зі Львова та 5 колективів, які діють при українських школах у Польщі, загалом 253 учасники, спільно виконали традиційний наймасовіший український народний танець гопак.

Фотограф зі Львова Анастасія Іванова-Малявіна тішить своїм новим проектом підписників в Instagram. Під ніком otricau Анастасія щодня публікує знимки унікальних під’їздів Львова, позначаючи їх хештегом #подъездquest.

Корисності

 Якщо ж ви вирішили помандрувати Карпатами, то два ресурси, один з яких допомагає планувати подорожі Карпатами, а другий – прокласти маршрути між містами, об’єдналися, щоб користувачі могли якісно відпочити в українських горах. Також корисно стане Інфографіка про те, як зберегти енергію

До дня грамотності ми пропонували  – 7 ілюстрацій, щоб розмовляти правильно. А для дітей – чому варто читати з дитинства? Кілька фактів.  Іще минулого тижня ми розповіли, якою була мода у Львові 1937 року? Фото, поділились 20 маленькими хитрощами для батьків і розповіли про 10 мобільних додатків, що допоможуть слідкувати за здоров’ям

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Tvoemisto.tv розпочинає спецпроект «Уроки архітектури Твого Міста», у якому покаже на прикладі різних споруд Львова, які з них найкраще відображають чи поєднують той чи інший архітектурний стиль. Розпочали зі споруд, які пам’ятають часи, коли Львів був величним княжим містом.

5 вересня збірна України з футболу грали у Львові свій матч зі збірною Білорусі. Фоторепортаж з матчу – тут. Кілька років тому в нашому місті з'явився унікальний пам’ятник наплічнику. Його автори, студенти географічного факультету, стверджують, що саме це спорядження дарує мандрівнику чи досліднику справжню свободу. Пропонуємо вам кілька цікавинок про нестандартну локацію.

«Музика воїнів» – це просвітницький проект, який має на меті показати, що українські воїни – не карателі, якими їх малює російська пропаганда, а відповідальні, виховані та культурні захисники своєї землі. Молодий фотограф та журналіст з Чернівців Олександр Ткачук розповів про значення та ідею створення відеороликів.

Підготував Ігор Садженеця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!