Чим корисний перець чилі. Роз'яснення від МОЗ

23947 0
Цей вид перцю може навіть запобігати серцево-судинним хворобам.
фото: debate.com.mx

фото: debate.com.mx

Перець чилі – консервант і антиоксидант, що, до того ж, містить денну норму вітаміну С. Про це ідеться на сторінці очільниці МОЗ Уляни Супрун у Фейсбук.

Читайте також: У МОЗ розповіли про користь і шкоду кави

Перець чилі, кажуть в МОЗ:

  • непоганий консервант: він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі (але це не означає, що гостру їжу можна зберігати поза холодильником чи їсти брудними руками),
  • прекрасне джерело антиоксидантів, що спиняють вільнорадикальні процеси, запобігають старінню і пошкодженню клітин, прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри,
  • містить багато заліза, калію, денну норму вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 та бета-каротин,
  • певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, діабету, полегшує стан при астмі, нежитю та чесотці.

«Капсаїцин — речовина, що робить перець пекучим — діє на рецептори на поверхні різноманітних клітин: рецепторів болю, вистилки кровоносних судин, клітин бурого жиру та імунної системи. Він запускає сигнальні каскади в середині клітини, і тим самим втручається в низку процесів, як то поділ клітин, розвиток судин, чи обмін речовин. Наприклад, капсаїцин впливає на механізми сприйняття гарячого і болю. В результаті, клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів. До речі, саме тому до гострого звикають і мусять збільшувати дозу. Більше того, біль від перцю змушує мозок виділяти ендорфіни — нейромедіатори задоволення і знеболення. Тому після гострої їжі наступає ейфорія», – ідеться в дописі.

Читайте також: Як часто треба мити руки. Роз'яснення від МОЗ

Також капсаїцин змушує клітини судин виділяти закис азоту і розширюватися, що знижує тиск, і це одне із пояснень, чому червоний перець знижує ризик померти від серцево-судинних хвороб та допомагає довше тренуватися людям із серцевою недостатністю.

Чилі сприяє схудненню і зменшує апетит та нормалізує обмін речовин при діабеті. Капсаїцин посилює окислення жиру, підвищує чутливість до інсуліну, нормалізує рівень інсуліну. Він бере участь в перетворенні білої жирової тканини (запаси) на буру жирову тканину (яка зігріває нас).

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

«Але ж він шкодить шлунку! — либонь, збираєтеся написати в коментарі. Ніт! Червоний перець запобігає пошкодженню шлунку, зокрема, в разі прийому протизапальних нестероїдних препаратів, як ацетилсалицилова кислота, чи при інфекції Helicobacter pylori, що викликає виразку», – кажуть в МОЗ.

Окрім того, гострий перець ефективно зменшує запалення в разі панкреатиту, а ще вчені досліджують протипухлинні властивості капсаїцину. Тож перець у помірних дозах буде лише корисним.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!