Як часто треба мити руки. Роз’яснення МОЗ

8889 0
Через мікроби на руках передаються небезпечні хвороби.
Фото: korotko.info

Фото: korotko.info

Ми часто торкаємося своїх очей, носа і рота, не усвідомлюючи, що таким шляхом патогенні організми з брудних рук можуть потрапити в організм, викликаючи різні хвороби, пише на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: Чому погано під час грипу та як його лікувати. Пояснює МОЗ

Через брудні руки передаються кишкові інфекції та грип, мікроби з брудних рук можуть потрапити в їжу і напої, поки ми готуємо або споживаємо. Їх можна перенести на інші предмети — поверхні меблів, поручні, стільниці або іграшки, а потім перенести на руки іншої людини. Якщо торкатися брудними руками обличчя — можуть виникнути проблеми зі шкірою.

Шляхів розповсюдження патогенів і мікробів багато, втім найбільш універсальний та безпечний спосіб вберегтися від них — ретельно мити руки.

Мити руки потрібно ретельно водою з милом. Миття рук просто водою без мила та витирання недостатньо ефективне. Мило та його пінка допомагають змити бруд та мікроби. А ось популярні антисептичні спреї не усувають бруд та можуть викликати резистентність деяких бактерій. 

Читайте також: Як уникнути отруєння під час свят. Рекомендації МОЗ

Коли необхідно мити руки:

  • після повернення з вулиці додому;
  • до, під час і після приготування їжі;
  • до і після догляду за хворим;
  • після кашляння, чхання, видування носа;
  • після відвідування туалету;
  • після контакту з тваринами.

Гігієна рук стосується виключно всіх, проте найбільше — лікарів та всіх працівників медичних закладів. Попри доступність сучасних методів дезінфекції, ризики отримання інфекції під час перебування в медичному закладі залишаються високими.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!