Чи бути пам'ятнику Шептицькому: до чого домовилися на круглому столі?

2100 0
Учора у Львові після 7-годинної дискусії прихильники пам'ятника Шептицькому та противники знищення скверу Св. Юра таки дійшли згоди. Обговорення проекту встановлення пам'ятника Андрею Шептицькому пройшло з ініціативи активістів руху «Врятуй сквер Святого Юра». До участі у заході були запрошені автор проекту архітектор Ігор Кузьмак, головний архітектор міста Юліан Чаплінський, представники міської ради та єпархії, а також мистецькі та громадські діячі.
фото: galinfo.com.ua

фото: galinfo.com.ua

Перше, до чого закликали організатори, – необхідність розглядати питання пам'ятника (скульптури) та скверу. Власне кажучи, сам монумент, наскільки можна було зрозуміти зі слів організаторів, цікавить їх менше. Вони «за» вшанування пам’яті митрополита, «за» встановлення йому пам’ятника у сквері й «за» реалізацію цього проекту в поточному році.

Що справді хвилює представників молодіжної ініціативи, за їхніми словами, –  це облаштування простору. Вони побоюються, що після відновлення площі простір не спонуватиме до міської комунікації. Як антиприклад побудови пам'ятника та облаштування площі захисники скверу назвали площу Степана Бандери, яка не тільки не спонукає до спілкування й проведення часу, але віднаджує львів'ян.

На думку організаторів, сучасний сквер біля собору святого Юра є місцем для живої комунікації. Перетворення скверу на площу може знищити цей майданчик. Пролунав заклик створити робочу групу, яка би напрацювала проект із відновлення скверу з урахуванням новітніх світових тенденцій з облаштування зон для відпочинку та комунікації.

Присутні на обговоренні митці торкнулися й теми пам'ятника митрополиту Андрею. Пролунали думки, що встановлення пам'ятників та монументів взагалі виглядає анахронічно з точки зору сучасного мистецтва. У сучасному світі пам'ять видатних особистостей вшановується не за допомогою скульптур, але, приміром, через організацію інсталяцій.

Загалом, після 7-годинного обговорення усі сторони (УГКЦ, архітектори, митці, захисники скверу) таки дійшли згоди та підписали резолюцію, у якій визнали необхідність вшанування пам'ятник та необхідність діалогу. Учасники діалогу вирішили також створити робочу групу, залучити експертів та винести на обговорення нову концепцію проекту до 26 квітня.

Зі повним текстом резолюції можна ознайомитися за цим посиланням.

За матеріалами Галінфо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!