Коли запустять електронну чергу на пункті пропуску «Краковець»

2625 0
ЛОДА домовляється з власниками землі та інвесторами, аби облаштувати сервісну зону біля кордону.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Наприкінці 2019 року на пункті пропуску «Краковець» на Львівщині анонсували запуск електронної черги на кордоні. В рамках проєкту планували створити мобільний додаток, де можна було б платно зареєструватись на виїзд за межі України – заздалегідь забронювати місце у черзі онлайн. 

Читайте також: Електронна черга на кордоні Львівщини. Як працюватиме та коли запустять

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv радник з питань інформаційної, гуманітарної політики і діджиталізації колишнього голови ЛОДА Віктор Гальчинський, робота над проєктом призупинилась з моменту відставки голови Маркіяна Мальського.

«Інтерес до цієї теми згас після відставки Маркіяна Мальського. На той момент ми спільно із Держприкордонною службою погодились, що послуга працюватиме лише тоді, коли буде доступна і для тих, хто бронюватиме місце безпосередньо на кордоні. Для втілення проєкту необхідно побудувати сервісну зону. Це вже інфраструктурна складова – виділення земельної ділянки та визначення оператора, тобто того, хто цим займатиметься. Наразі зі сторони ЛОДА після зміни керівництва області інтересу до проєкту не було», – каже він.

Керівник департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Роман Шепеляк пояснив Tvoemisto.tv, що робота над проєктом призупинилась на час карантину.

«Через карантин ці три місяці, ми практично не займались проєктом. Наразі ми на етапі переговорів із Держприкордонслужбою. Плануємо внести зміни у закон щодо функціонування сервісного обслуговування на пункті пропуску, а також  про можливість обміну інформацією між митницею та прикордонною службою для онлайн-запису. З цим не все так просто. Ініціативу до змін в законопроєкті ми подамо найближчим часом», – розповів Роман Шепеляк.

Також, за його словами, ЛОДА домовляється з власниками землі та інвесторами, аби облаштувати сервісну зону біля кордону.

«Ми ведемо перемовини з власником землі та інвесторами. SoftServe може розробити мобільний додаток одразу, як ми погодимо всі нюанси. Крім цього, через місяць на транскордонній комісії плануємо провести перемовини з польською стороною, щоб узгодити пропускний режим між нашими сторонами», – додав посадовець.

Проєкт запуску електронної черги на пункті пропуску «Краковець» повинен стати пілотним. Якщо він успішно працюватиме, його запровадять й на інших пунктах пропуску України. 

Читайте також: ПЛР-проблема або Чи потрібний цей тест для виїзду за кордон

Нагадаємо, що електронну чергу на кордонах України планували запровадити ще 2016 року. У липні торік із аналогічною ініціативою виступив і екс-голова Львівської ОДА Маркіян Мальський.

Вікторія Матевощук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!