Нардеп від «Слуги народу» вніс законопроєкт, що скасовує закон про мову

1969 0
Максим Бужанський вважає, що нічого спільного з захистом і розвитком української мови чинний закон не має.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

Народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування закону про державну мову, який прийняли навесні. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Читайте також: Сьогодні ми ухвалили найкращий в світі Закон про мову

«Друзі, вніс до парламенту законопроект про визнання закону «Про державну мову» таким, що втратив чинність. Про скасування закону про мову, якщо комусь зрозуміліше так. Ми всі прекрасно розуміємо, що нічого спільного з захистом і розвитком української мови чинний закон не має», – написав він.

На думку нардепа, закон спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, в першу чергу, російської мови. Крім цього, додає він, закон безпосередньо завдає шкоди нашій державі, виштовхуючи наших громадян з нашого інформаційного поля в чуже.

«Цей закон вбиває і принижує нашу україномовну літературу, ставлячи її в неконкурентное положення і не даючи їй рости. Це закон для тих, хто не хоче бачити Україну сильною, сучасною, багатонаціональною державою», – пише Максим Бужанський.

Читайте також: Інститут мовознавства опублікував новий український правопис. Де завантажити

На сайті Верховної Ради поки що немає повідомлень про цей законопроєкт. Чинний закон зобов’язує володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків президента, спікера парламенту та його заступників, голову та усіх членів уряду, керівників державних установ, підприємств і відомств, державних службовців та посадовців всіх рангів, керівників та особовий склад Нацполіції, суддів, адвокатів та нотаріусів, керівників закладів освіти, педагогів та медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я. На приватне спілкування мовні обмеження не поширюються.

Додамо, що сам закон із правками Верховна Рада в другому читанні ухвалила 25 квітня. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова тоді чинні ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко. У липні він набув чинності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!