Нічний патруль Львова. Хто готовий допомогти міліції?

3205 0
Після резонансного вбивства інспектора ДАІ на Сихові львів’яни активно обговорюють відновлення нічного патрулювання у місті. Громадські активісти заявляють що патрулювання не припиняються ще з минулого року, але їм бракує повноважень, тож в ідеалі громадські патрулі мав би супроводжувати працівник правоохоронних органів. Однак це не завжди вдається.
Фото: dailylviv.com

Фото: dailylviv.com

Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, хто ж зараз патрулює Львів та з якими проблемами стикаються ці люди.

Нічні патрулювання у Львові громадські активісти не припиняли з літа, розповів tvoemisto.tv керівник Самооборони Львівщини Валерій Веремчук (контакти, як долучитись). За його словами, по одному екапіжу з 4 чоловік вночі патрулюють у Сихівському, Залізничному та частково Франківському районах.

Водночас, за словами Валерія Веремчука, міліціонери Львова дистанціюються від спільних патрулювань з самооборонівцями, мотивуючи це тим, що не знаходять можливості та людей для цих патрулювань, оскільки багато міліціонерів зараз перебувають в зоні АТО і людей бракує.

У свою чергу начальник львівської міліції Сергій Зюбаненко у себе на Facebook написав: «Дуже просив би відповідально ставитися до закидів у сторону міліції. Ті, хто хочуть патрулювати – патрулюють». Якщо «такий важкий для країни час», то прошу не спекулювати таким питанням як безпека».

У коментарі tvoemisto.tv Сергій Зюбаненко повідомив, що ситуація в місті є стабільною, катастрофічного росту злочинності немає. Натомість, потреба в допомозі активістів є завжди і, за його словами, це нормально, що міліціонерам допомагають: «Хто хоче патрулювати місто вночі, той патрулює. Це показує ситуація з вбивством на Сихові, коли з'їхалося близько 50 активістів і допомагали міліціонерам. Ці люди знають, як патрулювати і з ким контактувати, для патрулювання дозволу в міліції просити не потрібно», – розповів він.

Водночас, речник ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська розповіла tvoemisto.tv, що минулого тижня у Львові розпочалася операція «Безпечне місто». Збільшилася кількість нарядів вночі та посилилася охорона громадського порядку: «Це допомагає розкривати такі злочини, як розбійні напади на аптеки, також за гарячими слідами затримали нападників, які вбили інспектора ДАІ на Сихові», – зазначила Світлана Добровольська. На запитання, скільки міліціонерів патрулюють місто вночі, вона зазначила, що такі речі у міліції не розголошують.

Сергій Зюбаненко також додав, що з понеділка міліціонери починають чергове відпрацювання і запрошую усіх охочих долучитися до спільних нічних патрулювань. Тим, кому цікаво, покажуть як працює міліція.

Голова виконкому ще однієї громадської організації – «Варта-1» Ігор Зінкевич (контакти, як долучитись) розповів tvoemisto.tv, що нічні патрулювання у Львові вони також не припиняли з грудня минулого року. У середньому на патрулювання щовечора виходить до 90 людей або виїжджає до 5 машин.

За кожен район міста відповідає окрема громадська організація, пояснив Ігор Зінкевич. ГО «Скеля» (контакти) прикріплена до Франківського райвідділу, активісти переважно патрулюють район з 19:00 до 2-3 години ночі. Для допомоги патрульним службам «Скеля» надає щодня 2-3 машини.

«Варта-700» прикріплена до Шевченківського райвідділу, у них стандартно до 5 машин готові для виїзду, залежно від дня, розповів Ігор Зінкевич.

Самооборона Львівщини контролює два райони – Сихівський та Залізничний, вони надають по 2 машини на район.

Є оновлений «Автомайдан», водії якого патрулюють Личаківський та Привокзальні мікрорайони, у них є до 10 машин.

До 5 машин за ніч патрулюють центр міста активісти «Варти-1». «Якщо серйозна ситуація, можемо підтягнути до 50 машин. Посилимо патрулювання, наприклад, сьогодні, оскільки свято. Є ще муніципальна дружина, близько 20 чоловік яких працюють на ринках, але вони без авто», – розповів Ігор Зінкевич.

«Деякі формування працюють безпосередньо з райвідділами, як от «Скеля». Ми працюємо напряму з головним управління міліції. Коли є викрадення авто, з ДАІ надходить інформація в головне управління, звідти повідомлення про викрадення надходить нам. Тобто ми координуємо свою роботу з міліцією», – зазначив він.

Активісти не мають повноважень затримувати правопорушників. У разі виникнення бійки, вони повинні викликати наряд міліції. За словами Ігоря Зінкевича, їх завдання описувати ситуацію і передавати інформацію міліціонерам, а також допомагати розслідувати злочини.

Христина Петрик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!