У Львові компенсацію за оплату компослуг зможуть отримати 74 тис. сімей

1627 0
З 1 липня набула чинності урядова постанова, якою передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату комунальних послуг – компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, опалення та постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.

На компенсацію можуть розраховувати всі сім’ї, в яких є непрацездатні члени сім’ї, особливо ті, де є діти. Тому що ті сім’ї, в яких є пенсіонери і працездатні члени сім’ї, не будуть мати такого права, бо в них прожитковий мінімум буде на рівні їхніх доходів. Тобто, ті сім’ї, де є батьки і діти, або ті, де є особи, які отримують стипендію, що є нижчою за прожитковий мінімум, ті сім’ї, де є пенсіонери або особи, які здійснюють догляд за інвалідами І групи чи особами похилого віку, вони також отримують право на призначення компенсацій. Вони, зрештою, будуть мати право на призначення субсидій, оскільки в них є доходи. 

Загалом прем’єр-міністр задекларував, що 30% від населення України буде мати право на компенсації, за їхніми розрахунками і прогнозами. "У Львові є 248, 5 тисяч сімей, згідно зі статистичними даними. 30% — це майже 75 тисяч, це дуже висока цифра. Ми очікуємо10-15 тисяч. На сьогодні маємо зовсім мало звернень – до 10 звернень за призначенням компенсацій. Звичайно, надаємо консультації телефоном, але зараз мешканці ще мало звертаються", - розповіла начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

Читайте також: Як отримати компенсацію на оплату комунальних послуг 

Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщені, звертається із заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації і надає:

довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;

довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги);

пред’являє паспорт.

На отримання компенсації можуть претендувати: сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

до складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).

зазначений прожитковий мінімум сім’ї буде визначатися окремо для кожної сім’ї, залежно від її складу.

У разі, коли будь-хто з працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Встановлені прожиткові мінімуми (з 1 січня 2014 року):

для дітей, віком до 6 років — 1032 грн.;

для дітей, віком від 6 до 18 років — 1286 грн.;

для працездатних осіб — 1218 грн.;

для осіб, які втратили працездатність — 949 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, право на отримання компенсації на оплату житлово-комунальних послуг мають ті сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за 6 попередніх місяців перед зверненням не перевищує прожиткового мінімуму для сім’ї. Варто зазначити, що є 4 категорії сімей, відповідно до Закону «Про державний бюджет України». Для кожної категорії сімей визначено свій прожитковий мінімум: діти до 6 років – 1032 грн., діти від 6 до 18 років – 1286 грн., працездатні особи – 1218 грн., непрацездатні особи (пенсіонери, інваліди) – 949 грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!