У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

6225 0
Впродовж трьох років 200 електробусів закуплять приватні підприємці, а 50 – місто.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Сьогодні, 10 вересня, у Львові підписали меморандум про закупівлю 250 електробусів. Їх впродовж трьох років має виготовити концерн «Електрон». Меморандум підписали міськрада, ЛКП «Львівелектротранс», ПрАТ «Концерн-Електрон» та концерн приватних перевізників «Екопастранс», він передбачає, що впродовж наступних трьох років 200 електробусів закуплять приватні перевізники, а 50 – місто. Про це повідомляє кореспондент Тvoemisto.tv.

Читайте також: Львівська міськрада хоче позичити 3 мільйони євро на облаштування 10-ти трамваїв під низькопідлогові

«Сьогодні ми випускаємо на маршрути 260 автобусів. Тому ці 200 електробусів – це серйозне оновлення транспорту. Маємо власні обігові кошти, будемо використовувати лізингові. Приблизно 180 тисяч євро – вартість одного львівського електробуса. Турецькі коштують щонайменше 220 тисяч євро», – каже представник «Екопастранс» Володимир Хома.

Він додає, що перший зразок у місті має з’явитись вже за 8 місяців. «Електрон» бере на себе зобов’язання випускати по 17 машин в місяць.

Голова правління ПрАТ «Концерн-Електрон» Юрій Бубес каже, що такий електробус єдиний в Україні. «Кінцева вартість залежатиме від наповнення. Матиме електробус 10 чи 12 метрів – також визначатиме замовник», – додав Юрій Бубес.

Зазначимо, що про наміри Львова придбати 100 електробусів міський голова заявив у жовтні 2018 року. Тоді мер сподівався, що кошти на електробуси може надати Міжнародна фінансова корпорація. 

За даними системи Youcontrol, концерн Екопастранс зареєстрували у серпні цього року. Це об’єднання трьох приватних перевізників Львова – «Міра і К», «Фіакр Львів» і «АТП-14630». Керівником концерну є Ігор Самардак.

Читайте також: Львів купить 10 нових трамваїв у «Електрона»

Нагадаємо, що Львів купить у «Електрона» 10 нових трамваїв. На участь в торгах на виготовлення трамвайних вагонів для Львова подалися львівський «Електрон» та польська Pesa. 12 млн євро надасть Європейський інвестиційний банк, а ще 8,8 – дофінансує місто. Тож для Львова виготовлять 30,2 метрові багатосекційні трамвайні вагони з широкими дверима та низькою підлогою. У 2016 році Львів уже купив 7 нових трамваїв «Електрон». Більшість із них курсують на маршруті №8 на Сихів. 

Ухвалу про участь Львова у програмі «Міський громадський транспорт України» депутати ЛМР підтримали у листопаді 2017 року. Тоді мова йшла про 120 автобусів різної місткості та 10 трамваїв. Згодом чиновники передумали купувати малі автобуси, а натомість вирішили купити 100 великих.

Вікторія Савіцька

Фото і відео Тараса Бабенчука

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!