Як працюватимуть кафе, перукарні і нотаріуси з послабленням карантину. Рекомендації МОЗ

6587 0
Закладам громадського харчування, приміром, рекомендують брати замовлення дистанційно або через спеціальне вікно.
Фото: wp.com

Фото: wp.com

В Україні загальнонаціональний карантин подовжили до 22 травня, однак з деякими послабленнями. Зокрема, йдеться можливість роботи салонів краси, перукарень, літніх майданчиків, хімчисток, нотаріусів, непродовольчих магазинів, ресторанів, кафе тощо.

Читайте також: «Усе залежатиме від кожного з нас». Як львів’янам вийти з карантину

Головний санлікар Віктор Ляшко видав роз’яснення для роботи бізнесу, які обіцяють доопрацювати спільно з підприємцями.

Салонам краси, перукарням, закладам індивідуального побутового обслуговування (пральні, хімчистки, ремонт взуття), магазинам непродовольчих товарів, а також нотаріусам, адвокатам та аудиторам рекомендують враховувати таке:

- вимірювати температуру працівників перед початком зміни, у кого вона вища 37,2 – не допускати до роботи;

- приймати клієнтів лише за попереднім записом з дотриманням інтервалу в 15 хв між відвідувачами;

- черга має бути на дистанції у півтори метри;

- перебування сторонніх осіб або очікування послуг заборонено, якщо це не один із батьків дитини чи супроводжуючий людини з інвалідністю;

- дозволяють не більше одного клієнта на 10 кв. метрів;

- між місяцями надання послуг – не менше 2 метрів дистанції;

- працівники мають використовувати медичні маски або респіратор та рукавички, їх повинні забезпечити п’ятиденними засобами захисту, інформувати про обмеження;

- групу ризику відсторонити тимчасово від роботи;

- нанести відповідне тимчасове маркування, аби уникати скупчення людей;

- вологе прибирання і провітрювання має відбуватися не рідше, ніж кожні дві години;

- працівники мають дотримуватися гігієни, мити руки, утримуватися від контактів з людьми, що мають симптоми ГРВІ.

Закладам громадського харчування, окрім цього, рекомендують брати замовлення дистанційно або через спеціальне вікно. Вхід відвідувачів забороняють.

Обслуговування в закладах відбувається виключно на виніс за переднім замовленням або на літніх майданчиках просто неба, з дистанцією 1,5 м стола від стола. Працівники, що видають замовлення та розраховують, мають бути одягнені в маски або респіратори та одноразові рукавиці. Меню має бути поруч з місцем видачі замовлення, видавати замовлення можна лише в одноразовому посуді та і закритій тарі.

Щодо організації роботи зон відпочинку, зокрема парків, скверів, садів, оранжерей та музеїв просто неба, відкритих спортмайданчиків та прибережних зон, то адміністрація повинна:

- розмістити на території правила перебування в час карантину;

- забезпечити функціонування туалетів на території зон, а також наявності там мила, антисептиків, їхню дезінфекцію;

- не допускати будь-яких заходів на територіях та роботи окремих зон, користування якими на період карантину забороняють.

Читайте також: Кому можна виходити на вулицю та чи будуть штрафи? Нові правила життя у Львові

Нагадаємо, що через поширення коронавірусу 12 березня по всій території України запровадили карантин, що мав тривати до 3 квітня. Через це у Львові закрили всі ТРЦ, магазини, ресторани, кафе та заклади культури, натомість залишаються працювати продуктові магазини, аптеки та АЗС. А за порушення карантину ввели штрафи. Із 6 квітня обмеження посилили, зокрема заборонили відвідувати парки і сквери і ходити без масок. Львів звернувся до Кабміну з проханням самостійно вирішувати, в яких галузях послаблювати карантин.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!