Політична реклама

З Нового року вступив у дію закон про зайнятість населення

1511 0
В Україні з 1 січня 2013 р., набув чинності закон про зайнятість населення. Відповідно до закону, роботодавець, який протягом року створював нові робочі місця і здійснював виплату заробітної плати в розмірі не менше 3 мінімальних зарплат на місяць за кожного працевлаштованого, має право протягом наступного року на сплату внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, зменшеного на 50% від суми нарахованого єдиного внеску за цю особу.

Роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян за скеруванням територіальних центрів зайнятості строком не менш ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування по зацікавленій особі за місяць, за який він оплачений. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи. Про це пише "zaxid.net"

Крім того, законом пропонується стимулювати населення до підприємницької діяльності. Безробітним з числа застрахованих осіб, які виявили бажання здійснювати підприємницьку діяльність, виплачується допомога по безробіттю одноразово для організації такої діяльності і може надаватися інша фінансова підтримка відповідно до законодавства.

Законом також передбачається, з метою залучення до роботи на посадах за відповідною професією у селах і селищах, молодому працівнику, який уклав трудовий договір на строк не менше трьох років з підприємствами, установами та організаціями, які розташовані в таких населених пунктах, надається одноразова адресна допомога в п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Також передбачено, що студенти ПТУ мають право проходити стажування на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які застосовують найману працю і стажування буде внесена в трудову книжку студента.

Особи 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримки їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Вибір професії (спеціальності) з затвердженого переліку, форми і місця навчання здійснюється особою.

У законі також прописано норму, згідно якої забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії вказувати обмеження за віком кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!