Щодня польські агенції кличуть на роботу по 30-50 українців. Розмова із рекрутеркою

15954 0
Українців чекають у Польщі на фабриках, у галузях харчової промисловості та роздрібній торгівлі.
Фото: Перший

Фото: Перший

Польські агенції щодня надсилають запити на 30-50 людей на роботу у роздрібній торгівлі та харчовій промисловості і шукають шляхи, як перевезти українців. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла рекрутерка Львівської консалтингової групи Оксана Абраменко.

Читайте також: Попит в Європі буде тільки зростати або Чи зможуть українські заробітчани повернутися за кордон

«Кожного дня до нас надходить лист, в якому агенція потребує від 30 до 55 людей, при чому навіть пропонують шляхи, як перевезти людей, через той же BlaBlaCar. У них далі є потреба і вони намагаються її вирішити всіма шляхами. Зокрема, поляки постійно мають вакансію у «Biedronka», – розповіла Оксана Абраменко.

Незабаром з’являться чимало вакансій у галузі сільського господарства, зі збору урожаю.

При цьому у Польщі, каже рекрутерка, приймають пільгові закони, якими продовжують документи тим українцям, в яких закінчився термін легальних документів.

«Польський уряд ще місяць тому запровадив антикризовий пакет допомоги своїм підприємцям у частині роботи із заробітчанами – українцям автоматично продовжили термін дії робочих віз і дозволів на роботу на період епідемії та 30 днів після її завершення», – говорить Оксана Абраменко

Натомість, каже вона, поляки не хочуть наразі брати людей на роботу по біометрії, тільки за робочими візами.

Загалом у порівнянні із докризовим періодом попит на вакансії за кордоном зріс щонайменше на 15%, без врахування сільського господарства. Через збір урожаю він ще зростатиме впродовж наступних двох місяців.

Читайте також: Штучними методами трудову міграцію не зупинити, або Уся підтримка уряду лише на словах

Також, за словами Оксани Абраменко, попри намагання українського уряду контролювати виїзд заробітчан за кордон міграцію навряд чи спинити.

«Досить швидко зорієнтуються агенції із працевлаштування за кордоном, котрі є зацікавлені, щоб надалі працевлаштовувати робітників. І я слабо уявляю, як уряд контролюватиме, коли людина поїде по біометрії. Агенції з обох сторін тут добре працюють, наші отримують бонус за те, що добре підготують працівника. Та й завжди є люди, які знайдуть можливості обійти закон», – зазначила Оксана Абраменко.

Будь-які заборони на «трудову міграцію» є радше політичним рішенням, ніж піклуванням про стан здоров'я громадян, каже рекрутерка. І результат від його впровадження може бути протилежним очікуванням влади.

«Чому? Бо обмеження свободи та права виїзду за кордон сприймається людьми вкрай негативно. І ті активні заробітчани, котрі хочуть та мають потребу повернутись на роботу за кордон в близькому часі, будуть шукати можливості виїхати, і «закрите небо» їх не зупинить. А з іншого боку, може збільшитись міграція людей, котрі захочуть виїхати не так з фінансових мотивів, а більше з бажання змінити місце проживання на більш демократичну країну, яка зможе забезпечити їм вищий рівень стандартів життя, в тому числі прав та свобод», – говорить Оксана Абраменко.

Читайте також: В уряді хочуть, щоб заробітчани, які повернулись через пандемію, залишились в Україні

Після зняття обмежень на ринку праці в Україні буде велика кількість пошукачів роботи. Але зарплати зменшаться на 15%. Це стане додатковим стимулом шукати роботу за кордоном. 

«Коли ми вийдемо з карантину, то матимемо велику кількість пошукачів роботи на ринку праці, але рівень зарплат зменшиться у різних галузях до 10-15%. І це стане додатковим стимулом шукати роботу за кордоном. Українцям обіцяють вакансії за 6-8 тисяч, але така зарплатня не є співмірною із зарплатами у тій же Польщі. Тим паче, якщо говорити про робітничі спеціальності, аналогічні до європейських виробництв, то в Угорщині чи Польщі за аналогічну роботу платитимуть значно більші гроші», – підсумувала Оксана Абраменко.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!