В уряді хочуть, щоб заробітчани, які повернулись через пандемію, залишились в Україні

3837 0
Працевлаштувати їх має малий та середній бізнес.
Фото: ДПСУ

Фото: ДПСУ

Люди, які через пандемію коронавірусу повернулись із заробітків в Україну, є корисними для розвитку економіки всередині держави, тож їх треба зберегти. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна.

«Вже відомо про два випадки в Європі, коли роботодавці, а саме аграрії, організовували чартери, щоб перевозити робочу силу з інших країн. Але в нас фактично закритий кордон. Ми хочемо спробувати залишити людей в Україні, і докладемо для цього максимум зусиль. В Україні також повно роботи», – говорить Денис Шмигаль.

Читайте також: Кого шукають роботодавці на ринку праці. Найпопулярніші професії

Денис Шмигаль вважає, що люди, які повернулись із заробітків, можуть відкривати в Україні свій бізнес або працевлаштуватись у малому та середньому бізнесі, якому держава пропонує вигідні кредити.

«Ми будемо кредитувати малий і середній бізнес під дуже вигідні умови. З мінімальною відсотковою ставкою на тривалий термін і з можливим відтермінуванням виплати тіла кредиту, щоб це був дійсно такий початковий кредит», – каже глава уряду.

Він додає, що також є декілька програм для підтримки і стимуляції вже існуючого бізнесу, щоб зберегти робочі місця.

«За нашими розрахунками, саме бізнес буде створювати ті робочі місця, куди зможуть піти якісні і продуктивні люди, які повернулися з Європи. При цьому, за нашими розрахунками і очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні, складає 300-400 євро, то люди не ухвалюють рішення їхати на заробітки», – говорить Денис Шмигаль.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Окрім того, зазначає прем'єр-міністр, в Україні планують створити кількасот тисяч робочих місць, де можна заробляти на проживання, поки в Україні карантин і скрутна ситуаціяю Ідеться, зокрема, про «Велике будівництво».

«Працювати в соціальній сфері, комунальній сфері, бюджетній, або в сферах з невеликою заробітною платою, але протриматися. І це буде дуже велика кількість робочих місць. За нашими розрахунками, це близько 170 тисяч робочих місць тільки в сфері дорожнього будівництва, яке буде вже в цьому році. Звичайно, там вже багато людей працює, але, за розрахунками дорожників, при вкладені 80 мільярдів гривень в цю сферу, це додатково 20 тисяч додаткових основних робочих місць. Це тільки в цій сфері, а ще близько 150 тисяч супутніх», – говорить Денис Шмигаль.

Він додає, що сьогодні в Україні офіційно зареєстровано понад 400 тисяч безробітних, але за розрахунками уряду є понад 2 мільйони людей, які або втратили роботу, або перебувають у тимчасових вимушених відпустках.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!