Зруйновані розписи у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському планують відновити

1846 0
За ескізами розписів у церквах на Золочівщині та Пустомитівщині хочуть створити проєкт відтворення живопису Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка.
фото: Сергій Леонов / Facebook

фото: Сергій Леонов / Facebook

Зруйновані розписи у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському планують відновити. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

За ескізами розписів у церквах на Золочівщині та Пустомитівщині хочуть створити проєкт відтворення живопису Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Ймовірний план повернення у церкву розписів українських художників доби сецесії перш за все узгодять з громадою та мистецтвознавцями, аби знайти шляхи вирішення ситуації, що склалася.

Читайте також: В УГКЦ прокоментували ситуацію із знищенням розписів у храмі в Славську

За словами заступника голови ЛОДА Івана Собка, церква Успіння Пресвятої Богородиці у Славському має залишатися пам’яткою архітектури місцевого значення, а проєкт можуть виконати фахівці ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація».

Ескізи робіт Сосенка та Буцманюка можна взяти у церкві Святого Михаїла у Підберізцях, у дерев’яній церкві села Поляни Золочівського району та в церкві Святого Миколая у Золочеві. Окрім цього, усіх священиків греко-католицької церкви ознайомлять із переліком пам’яток, аби попередити подібні випадки. А до голови Славської ОТГ уже скерували звернення щодо пропозицій з відновлення розписів та співфінансування проекту.

Читайте також: Для священників УГКЦ на Львівщині проведуть семінари про збереження пам’яток

Нагадаємо, що цьогоріч у церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському розпочали ремонт, під час якого 15 травня знищили автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Крім того, з підлоги збили плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!