У церкві на Львівщині знищили автентичні розписи Сосенка та плитку Левинського. Що відбувається

9161 0
Львівська облдержадміністрація збирається судитися зі Славською громадою, яка допустила нищення історичної пам'ятки.
фото: Сергій Леонов / Facebook

фото: Сергій Леонов / Facebook

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському розпочали ремонт, під час якого 15 травня знищили автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Крім того, з підлоги збили плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

Про розпочатий самовільний ремонт та намір знищити історичні пам'ятки повідомив кілька днів тому Zaxid.net. Настоятель церкви о. Андрій Петришин сказав, що цінним у церкві є лише іконостас, який наразі закриють, поки немає коштів на реставрацію.

«Цінний тут іконостас, і його справді малював Модест Сосенко. Розпис стін робив не Сосенко, а Юліан Буцманюк, і в радянські часи по ньому вже малювали, він уже не автентичний. А ця стара плитка, яку випустив якийсь там Левинський, нам не потрібна — вона стара і потріскана. Ми замість неї поставимо нову і гарну», — сказав отець.

Крім того, за словами отця, церква не є пам'яткою архітектури, оскільки на ній немає відповідної таблички. Натомість за словами доцентки кафедри дизайну та основ архітектури і кафедри містобудування Львівської політехніки Тетяни Казанцевої, церква є пам'яткою архітектури місцевого значення, тож ремонтні роботи там мали б проводитися під відповідним наглядом. Керівник обласного осередку Товариства охорони культурної спадщини Андрій Салюк каже, що втручання в розписи Сосенка та Буцманюка є, проте загалом композиція збережена.

Фото зі сторінки Сергія Леонова у Facebook

Ремонтні роботи не зупинили, незважаючи на звернення науковців, фахівців з охорони історичної спадщини та волонтерів, які, окрім іншого, зверталися до правоохоронних органів, місцевої влади та керівництва УГКЦ. За інформацією прес-служби ЛОДА, при облдержадміністрації створили спеціальну комісію, яка 15 травня обстежила ремонт у церкві у Славському та намагалася вручити настоятелю храму припис про припинення будь-яких робіт. Представники релігійної громади відмовилися її отримати, тож припис вручили голові Сколівської ОТГ Володимиру Безі. Правоохоронці описують втрати, завдані самовільним ремонтом.

«Ми скерували звернення до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області щодо вжиття відповідних заходів за пошкодження пам‘ятки архітектури та припинення будь-яких робіт. Крім того, ми звертаємось до суду з позовом про вилучення з власності Славської громади пам’ятки архітектури місцевого значення», — говорить т. в. о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Оксана Ткачук.

На сайті Славської ОТГ повідомили, що перед початком ремонту запрошували настоятеля о. Андрія Петришина на засідання сесії, на якій він переконав депутатів, що розписи в церкві не є цінними.

«Він чітко пояснив ситуацію, що в церкві дійсно були розписи Сосенка, але під час Другої світової війни купол церкви був зруйнований, потім будували у радянський час, і розписи вже малювали інші люди. Я — не фахівець проводити експертизу, ми отцю повірили на слово. Він сказав, що ікони на іконостасі малював Сосенко. А що на стінах, хто розмальовував, то має встановити експертиза. Якщо це все Модеста Сосенка, то однозначно треба зберегти, щоб ми мали у громаді церкву-пам’ятку архітектури», — передають на сайті слова голови Славської ОТГ Володимира Беги.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ перебуває у віданні Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Tvoemisto.tv намагалося сконтактувати з її прес-секретарем о. Олегом Чупою, проте наразі безуспішно. Публічної реакції на ситуацію від єпархії наразі немає ні на сайті, ні в соціальних мережах. Проте, як вдалося з'ясувати Tvoemisto.tv, учора представники єпархії виїжджали в Славське.

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському збудували у 1901 році за проектом архітектора Василя Нагірного за підтримки митрополита Андрея Шептицького. Оздоблювати церкву у 1909 році почали Модест Сосенко та Юліан Буцманюк. Є пам'яткою архітектури місцевого значення з 1994 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!