В УГКЦ прокоментували ситуацію із знищенням розписів у храмі в Славську

6851 0
«Це приклад необдуманого та неприпустимого ставлення до сакральних пам’яток минулого», – кажуть в церкві.
Фото: Тетяна Казанцева/Facebook

Фото: Тетяна Казанцева/Facebook

У Дрогобицько-Самбірській єпархії УГКЦ прокоментували ситуацію із знищенням розписів авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка у храмі в Славську.

У єпархії кажуть, щойно дізнались про конфліктну ситуацію, звернулись до ЛОДА, громади Славська та активістів. Зокрема на місці був Голова Комісії у справах церковного мистецтва та архітектури, який вивчав стан храму та вислухав аргументи сторін.

Читайте також: На Високому замку у Львові призупинили реставрацію мурів

«Управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії різними способами намагалося переконати громаду відкласти заплановані роботи до моменту висновків компетентної спільної комісії, створеної у ЛОДА і делегувало до неї спеціалістів. На жаль, змушені констатувати, що до позиції Єпархіального управління не прислухалися», – ідеться в повідомленні єпархії.

У церкві також кажуть, що поспішне рішення громади не в останню чергу спровоковане образливими висловлюваннями на її адресу окремих активістів.

«З жалем заявляємо, що в цій прикрій та непоправній ситуації повторився черговий приклад необдуманого та неприпустимого ставлення до сакральних пам’яток минулого. Вкотре наголошуємо вірним на необхідності неухильно дотримуватись «Інструкції про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд богослужбового призначення», яка діє в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ від 26 березня 2012 року», – зазначено в повідомленні.

Читайте також: Приміщення Чорної кам'яниці на площі Ринок відремонтують за 4,5 млн гривень

У єпархії додають, що єпархіальне управління вивчить дії місцевого священика та оцінить їх згідно із церковним законодавством.

Нагадаємо, у церкві Успення Пресвятої Богородиці авторства Василя Нагірного у Славську місцева громада знищила автентичні розписи, виконані Модестом Сосенком та Юліаном Буцманюком. Також знищено автентичну плитку виробництва фабрики Івана Левинського. У громаді аргументували це тим, що ремонт у церкві старий і його треба оновити на гарний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!