All-Loser. Чому я більше не поїду відпочивати до Туреччини

41494 40
Щороку мільйон українців обирає відпочинок у штучно створеному російськомовному середовищі з ошуканством, попсою та відсутністю стилю. І залишає туркам мільярд доларів.
фото: TravelEurope.ro

фото: TravelEurope.ro

Львів’янка Юстина Добуш купила путівку до Мармариса й повернулась глибоко розчарованою.

У січні-травні 2017 року  316 тисяч українців відвідали Туреччину (за різними даними турагентств). Так ми ввійшли в топ-10 країн, мешканці яких найчастіше їздять до Туреччини. 2016 року Україна перегнала Росію – 1,25 мільйона туристів проти 866 тисяч.

Середня вартість турецького all inclusive на двох – тисяча доларів. Перемноживши й урахувавши додаткові витрати, маємо мільярд доларів, залишений українцями в Туреччині. Я теж поїхала – і реальність, яку я побачила, розчаровує.

Це завжди починається з красивих назв. Мармарис… Наче й турецьке місто, але звучить так не по-турецьки. Як Сан-Марино чи Майорка. Не впевнена, чи на цю назву можна купитися двічі, але один раз точно можна, та й знімки з ґуґла роблять свою справу. І чартери зі Львова в тім керунку літають частіше, ніж до Чорногорії.

Трансфер з аеропорту до готелю забезпечений, all inclusive обраний. Здається, можна розслабитись іще у черзі на check-in. Але не вийде. Чартерний літак новоспеченої української авіакомпанії не дозволить тобі такої розкоші. Вочевидь вони вважають, що, коли ти користаєшся можливістю «дешевого» відпочинку, то маєш бути вдячний за маршрутку з крилами. Мінімальна відстань між сидіннями, обшарпаний салон, а для читання в польоті – жахливий журнал із купою помилок. Відпочивальники all inclusive, утім, спокійно гортали журнал і на помилки не реагували.

Літак сів, і стюардеси попросили не вставати з місць до його остаточної зупинки. Марно. Традиційно поплескавши – літак іще маневрує! – пасажири один за одним зриваються з місць, відкривають полички з багажем і тягнуть речі додолу. Правила не для них, вони знають ліпше. Не розумію, навіщо це – стояти пліч-о-пліч у вузькому проході літака з сумками, якщо вийти можна буде не менш ніж за десять хвилин.

Гаразд, забудьмо про проблеми українського менталітету. Погляньмо, чим Туреччина так вабить українців.

Гостинність починається із трансферу з аеропорту до готелю. Українські турфірми співпрацюють із великими туристичними операторами – наприклад, російським Tez-Tour або турецьким Libero. Саме великі туроператори бронюють готель, перераховують йому гроші за попередньо завищеним курсом валют, організовують трансфер і надають гіда, який за потреби вас консультуватиме. Гід попередить вас, що така-то екскурсія не варта тих грошей, дасть поради, як не пошитись у дурні, й справить враження доброзичливої людини. Він навіть домовиться з водієм про п’ятнадцятихвилинну зупинку, щоб ви змогли викурити цигарку, попити водиці, сходити в туалет чи поїсти, поки їдете до свого готелю.

Так ви вперше стикаєтесь із реаліями турецького бізнесу: вас акуратно спонукають витрачати гроші на спеціально облаштованих для цього стоянках неподалік аеропорту. Завдяки цим стоянкам вісімдесят кілометрів до готелю ви долатимете добрих дві години.

Добре, якщо це день, і ви знаєте, що по заселенні до готелю зможете відразу поїсти, однак таке щастя трапляється вкрай рідко. Здебільшого чартер відлітає з України пополудні, а реєструєтесь у готелі ви майже опівночі, коли з’їсти навіть канапку навряд чи вдасться. З готелю вас, до речі, заберуть уранці, навіть якщо ваш літак о другій годині дня. Гостинній Туреччині важливо, щоб ви зайвий раз не поїли в готелі. Натомість, зупинились дорогою на стоянках і витратили залишки турецьких лір на перекуси, а потім – залишки валюти у duty free.

Отже, з обіцяних календарем восьми днів відпочинку Туреччина вкраде два, аби відпочивальники не надто розслаблялись, не переїдали й чимскоріше брались до роботи. Туреччині потрібно, аби ви мали гроші, щоб приїхати знову. Вона вас любить і чекає.

Направду, вас завжди чекатимуть надокучливі працівники ресторанів, кафе, супермаркетів для туристів, продавці екскурсій та сувенірного непотребу з Китаю. Вас чекатимуть некрасиві, занадто яскраві російськомовні неонові вивіски турецьких базарів. Ряди павільйонів, нашпиґовані підробками білизни, суконь, сорочок, взуття та сумок від Chanel, Gucci, Prada, Louis Vuitton, а також сріблом, шубами, спортивним одягом, кальянами. Ви, певно, уявляли східний базар інакше? Тут не знайдеш прилавків зі спеціями, килимами, фруктами та близькосхідною екзотикою.

Також вас завжди любитимуть водії автомобілів, мотоциклів і мопедів, які ніколи не зупиняться ні на пішохідному переході, ні на поодинокому світлофорі, що й так не працюватиме. Вас любитимуть рецепції готелів, автоматично маркуючи своїми різнокольоровими браслетами, навіть не намагаючись ідентифікувати за прізвищем чи бодай номером кімнати. Ви ходитимете без імені, позначені кольором свого all inclusive, як в’язень концтабору.

Попри те, що найбільшу частку туристів, що приїжджають до Туреччини, становлять німці, грузини, британці та українці, курорти тут говорять англійською та російською. Залишається побажати цій гостинній країні не стикнутись із захистом прав російськомовних, бо вже не один на такому спікся.

Крім того, вас особливо полюблять пляжі Мармариса. Вздовж і впоперек заставлені безкоштовними шезлонгами й парасольками, вкриті Wi-Fi, яким вам люб'язно дозволять скористатися прилеглі ресторани – щоправда, лише після того, як ви символічно замовите напої вартістю щонайменше три долари. Скажете, нормальна ціна за день на чистенькому пляжі з інтернетом? Ні, по обіді вам дуже нав’язливо запропонують замовити напої ще раз. У суперечці з ними вам не виграти, адже вони вас люблять, прибирають за вами, а вам шкода витратити десять доларів на такий чудесний пляж!

Це, щоправда, проблема не всіх турецьких курортів, а саме міста Мармарис – невеличкого, затиснутого поміж гір. Готелі тут не мають своїх безкоштовних пляжів, а узбережжя майже повністю приватизоване ресторанами. Звісно ж, у місті є муніципальний пляж, але такий, що краще поїхати до Очакова – там хоч пісок, а не галька.

Мармарис, попри красу назви й прилеглих гір, нагадує курортні містечка Одещини. Рушники з дельфінами сохнуть на поруччях балконів (жоден готель не дозволить носити рушники з номера на пляж), пластмасові білі крісла та столики, дешеве вино й кавуни, виноград на стінах будівель прикриває тріщини й бруд. Уздовж узбережжя – дискотеки з улюбленими хітами: «вєтєр с моря дул», «васємнадцать мнє уже», «на лабутенах»… Враження, ніби потрапляєш у минуле, лише з трохи вищим рівнем життя.

Можливо, їжа у вашому чотиризірковому готелі буде такою одноманітною й несмачною, що пізніше навіть чіпси приноситимуть радість. Обшарпаний ліфт із роздушеними комарами на стінах поламається на другий день вашого відпочинку. Персонал буде таким непривітним і втомленим, що ви відразу згадуватимете всіх похмурих працівників їдалень і поліклінік своєї Батьківщини.

І якщо вам вистачить нахабства й самоповаги, ви зв’яжетесь із гідом і організуєте собі переселення до готелю, придатного для відпочинку. За додаткову платню, ясна річ, яка, втім, буде вартою збережених нервів. Я поміняла свій жахливий готель другого ж дня, а ще з десяток українців, здебільшого львів’ян, вирішили терпіти: мовляв, море ж близько, якось воно та й буде.

Викинути тисячу доларів за поїздку й боятись отримати належне – це якась патологія, шановні… Чому мільйон українців із року в рік повертається в краї, де їх безбожно обдирають? Невже у світі більше ніде немає моря? Невже не можна порахувати вартість альтернативного відпочинку в Болгарії, наприклад, або в Чорногорії? Можливо, це особливий вид фетишизму, коли тебе збуджує стан лоха, якого без зайвих зусиль можуть обібрати до останнього цента? Це не all inclusive, а all-loser.

Три роки триває війна з Росією, а в турецьких готелях україномовні українці обурюються, що персонал не знає… російської. Молоді співвітчизники не годні зліпити англійською докупи двох слів. Покоління, що так прагнуло безвізу, вочевидь, розраховує їздити Європою й усюди послуговуватись своєю ламаною російською? Чого ж у Львові так кривляться, почувши російську, а в Туреччині купують екскурсії в будці з написом «ГИД ПАША ИЗ РОСИИ ЗДЕСЬ»?

Коли я переселилась до нормального готелю, де відпочивають люди з Британії, Німеччини, Нідерландів, Швеції й самої Туреччини, першим, що впало в око, були книжки. Стівен Кінґ у старшої британки чи Е.Л.Джеймс у її дочки – кожен біля басейна бодай трохи, але читає. Хто не взяв нічого в дорогу, може скористатись полицями читальні готелю, де знайдеться література англійською, німецькою, шведською, турецькою тощо. Кожен, тільки не українець. Дві пари співгромадян, що відпочивали в нашому готелі, читали тільки стрічки новин у соцмережах.

Невже парочка, змарнувавши на тижневу путівку понад двадцять тисяч гривень, не має кількадесят гривень на книжку? Чому десять доларів можна витратити на печиво й колу, але не на пару книжок? Один коктейль – дві книжки, дві кульки морозива – одна книжка, найпримітивніший сувенір, який ніколи не знадобиться – три книжки…

Реальність така, що мільйон українців – і щороку їх більшає – обирає відпочинок у штучно створеному російськомовному середовищі, де навіть соромно згадувати про давніх греків, Візантію і Османську імперію. Їм комфортніше серед шумних клубів із російською попсою, серед ошуканства та відсутності стилю ходити щовечора вздовж пляжу, як вівці без пастуха.

А головне, типовий львівський користувач all inclusive має фото у вишиванці чи светрі з тризубом. І неважливо, чи заплатив він напередодні в Антальї гроші за концерт Тіматі, музичного друга Путіна. Бо український патріотизм ніщо не переможе. 


Читайте також:
28 Жовтня, 2019 16:14
Ліка Большое сомнение, что мадам описывает свой реальный отдых. Этот бред даже комментировать лень.
8 Червня, 2019 10:34
Хтось Це у Туреччині російськомовне середовище? Велкам ту Київ. Тут вас нізащо принципово не обслужать українською у більшості місць. Бо їм "так удобно".
17 Березня, 2019 07:39
Mandry.club В Туреччині обдирають? Ласкаво просимо до Кирилівки!
24 Червня, 2018 00:19
lemz 1.Такое ощущение, что вы купили самый дешевый горящий тур в мармарис и вообще не читали отзывы про отель, в который купили тур.
2.Миллиард долларов оставленных там - это кривые подсчеты. Погуглите слова "Оборот","Доход", "Маржа", "Себестоимость."
3.Украина(и даже рашка) - далеко не главные туристы в Турции.
4.Более того, весь туризм в турции - это всего 10% ВВП. Поэтому не льстите себе мыслью о том, что мы им (Украина) приносим очень много денег и они нам должны в ноги падать.
Даже рашка (лидер на 2017) - дает всего 14% (4.7млн.) от всего количества туристов (32.4 млн.).
5.Проблемы самолета SkyUP - это проблемы именно этой АК и самого дешевого тура, который вы купили у джоинапа. У нормальных туроператоров есть блоки на мау, азуре, браво. Погуглить вылеты предварительно сложно?
6.Культура поведения в самолете - это не проблема турции, это проблемы всех пакетников.
7. То, что вас разводят везде на деньги и аккуратно заводят на прикормленные места - так это фишка всех таких туров в турции/египте. Это обратная сторона низкой цены. Не нравится - прорабатывайте тур самостоятельоно или не покупайте ничего в тех местах, где вам предлагает гид. Но тогда это будет жлоб-поездка и логичнее было бы поехать в ваш любимый очаков и пить самое дешевое пиво с ощущением "зато они нас не развели!".
8. Заселение в отель - это тоже не проблема турции. См. п. 5. Нужно было выбирать перелет утренний и вылет обратный вечерний. Во всем мире раннее заселение и поздний выезд - это в 90% случаев отдельные деньги.
9. Русских много сейчас на всех курортах, по всему миру. Турки адаптировались под них, ибо Наташи и Иваны платят. И это логично. Если вас так это бесит - оставайтесь во Львове.
10. Про браслеты: смешно, а как сотрудникам идентифицировать тысячу гостей? Каждого по имени запоминать? См. п1.
11. Про язык - тоже смешно. Хотите, чтобы с вами на украинском разговаривали? см.п.4.
12. Есть такая страна - Черногория (можете погуглить). Так там, в Будве лежак нормальный стоит от 10евро. И это не депозит. Зато в доминикане при отелях лежаки бесплатные и места хватает (это к п.1.)
13. Русская дискотека - это денежный и логичный стыд. Но кого волнует именно ваше мнение, если москали бухают и платят, а щирым украинцам жалко 3$ за лежак?
14. Если бы выполнили п.1, то не нужно было бы менять отель. Кто вам доктор?
15. По поводу лохов - а вы не допускаете мысли о том, что людям нравится платить тройную цену? Им нравится оставлять на чай, переплачивать таксистам и покупать экскурсии в отеле за 50$ вместо 20$ на улице? Для них безрассудные траты - это и есть отдых, про который они будут рассказывать дома и друзьям. М?
16. В отелях никто и не обязан знать украинский язык. Да и русский не обязан.Это их добрая воля. Выучите сами хоть один иностранный язык. ВЫ В ГОСТЯХ. Хоть пару слов по-турецки научитесь говорить и местные преобразятся.
17. Бумажные книги читать уже не модно. Сейчас 2018й год. Есть книги в смартфонах. Плюс, может люди приехали на отдых чтобы НЕ читать?
18. Считать чужие деньги - плохо. Но 20к гривен за 7 дней на двоих с AI и перелетом - это очень дешево. Попробуйте самостоятельно что-то забронировать и сранить цены. И вы еще возмущаетесь?))) Так Очаков ждет, там за 20к гривен можно быть царем и две недели...
19. Про патриотизм смешно. А почему вы отдыхаете вообще, когда у нас война, а не перечислили эти деньги на нужны АТО? Ай-яй-яй...
22 Червня, 2018 19:58
Антон Жорстко, чітко і безкомпромісно. Але мені здається яке населення в Україні такі і туристи. Несвідомі, злі, неосвічені... і так далі. Варто просто перечитати коментарі до цієї статті.
11 Лютого, 2018 15:27
Kurwa Ты опять про свою телячу мову рагулька ебанная?!
соси конскую залупу, кукарекало…
21 Вересня, 2017 11:23
елена первое, что впечатлило, это то , что эту, извините за выражение, журналистку пересказывают своими словами. Рогулька-девочка, которая привыкла, прочитав книжку, выносить мозг окружающим, которые именно эту книжку ещё не прочли, впервые попала за рубеж. Мозг перекосило. Это не у мамы в кухне. Это не с девчулями в кафешке. Вокруг всё другое, незнакомое, а по рогульским понятиям-плохое. Может перерастет и из неё будут люди. А может, как глупые бабки на лавках, всю жизнь, замертьте ещё молодую, будет брюзжать и возмущаться. Это всё чисто рогульское. Если бы эта примитивная особь хотела знаний об окружающем мире, то для получения этих знаний турция бездонная страна. Книжки читает, а примитивная как амёба.
15 Вересня, 2017 18:58
Сергій Перечитав коментарі до статті. Мені здалося, що авторка навмисно дратує читачів, щоб отримати більше коментарів. тролить, як тепер кажуть.
Коротко для тих, хто шукає: ми були у Мармарісі. Розмовляли там англійською. Все сподобалось, поїдемо ще і іншим радимо.
14 Вересня, 2017 14:23
Михайло Зрозуміло, в авторки була конча потреба "відбити" турецьке відрядження. Та й ніхто не забороняє ділитися "філософією доскотеки". Читати Алоїза Джойса у кав'ярні хорвацької Пули, звісно, снобізм, але і у Туреччині є куди піти без високіх підборів крім пляжу. Коли слова Фрігія, Урарту,Памфлія, Лідія,Кілікія - пусті звуки споглядання за упитими росіянами звично продуктивніше. А Perge зі своїми 4 тисячами років хай залишається європейцям не із Львова. Бо культуру треба здобувати, а не купувати в турагенствах.
14 Вересня, 2017 10:16
Nazar "Твоє Місто", ви не хочете спитати автора, чому ви маєте це публікувати, а вона навіть на своїй же ж сторінці в Фейсбуці вимкнула коментарі?
Сенс щось писати і не хотіти почути відповідь на це?
14 Вересня, 2017 10:07
Nazar Це жіночка спеціально спеціально пореєструвалась на всіх львівських (а може й не тільки...) сайтах, щоб написати свою нісенітницю?!
Краще замість цього потратила б час, щоб прочитати про історію виникнення турецького All Inclusive і як його правильно використовувати.
...Але цікаво як хтось примудряється це ще й в фейсбуці поширювати...
14 Вересня, 2017 07:39
Юрий Был в Мармарисе этим летом. Читал Чейза возле бассейна вместе с англичанами и обсуждал звезды отеля вместе с ними, благо профильное английское образование имею. Жаль Юстины не было рядом - обсудить с ней то же на украинском, чтоб нэнька возгордилась за меня. Жаль только в горы с женой так и не выбрались. А что до отдыха, то каждому - своё, одним - ушко, другим - кукушка... Хочешь отдохнуть - отдохнешь, а не хочешь - будешь как Фреймут в перчатках соотечественников кошмарить...
14 Вересня, 2017 01:57
RUSSIA видимо Юстина Добуш в уголке держит иконку Адольфа Гитлера и каждый день ей зигует)
14 Вересня, 2017 00:01
Роман Автор ,походу ,решила сэкономить, купила что подешевле и думала за дешево отдохнуть, а теперь желчью брызжет. Только оттуда, отдых супер, из дополнительных расходов -50$ на сладости домой. Лучше турецкого all inclusive только турецкий ultra all inclusive! Главное не быть жлобом и покупать туры не по цене "затоки" или "жел.порта"
13 Вересня, 2017 14:50
Ігор Феєрична нісенітниця! За останні два роки я 6 разів був в Туреччині, в тому числі в двох готелях Мармаріса. Нічого подібного, описаного в статті, не було.
13 Вересня, 2017 13:52
Ostap Hyba Декілька запитань:
- чому український патріотизм завжди в контексті завжди йде паралельно із Росією і російською мовою?
- чому ви вибірково судите людей за те що вони читають, і вважаєте що прочитане вами дає вам якісь переваши над іншими?
- чому фраза "Направду, вас завжди чекатимуть надокучливі працівники ресторанів, кафе, супермаркетів для туристів, продавці екскурсій та сувенірного непотребу" це про Туречину, але не про Львів?
- яким чинов ви б ідентифікували відвідувачів свого уявного готелю, якщо одні з ним мають привілегії на деякі види послуг?
13 Вересня, 2017 06:55
ОЛЕГ ВІВЦЯ ЗІ ЛЬВОВА.
12 Вересня, 2017 21:25
Ксенія Після прочитання цієї статті у мене склалося враження, що для автора це був перший досвід організованого туристичною агенцією відпочинку. Просто деякі моменти, наприклад, зупинки автобусів, які здійснюють трансфер від аеропорту, переважно відбуваються біля сувенірних магазинів чи кафешок, це звичні ситуації, котрі стосуються не тільки Туреччини. Гіди чи місцеві турагенції отримують % від всіх покупок, котрі здійснюють туристи. Турист, котрий приїжджає до Львова і купує екскурсію у Карпати, також харчується у ресторані, де гід отримує %. Це нормально. Не хочете - не купуйте нічого у магазинах з сувенірами от і все. Я з чоловіком відпочивала у Мармарисі з 3 по 14 серпня цього літа. Місто чисте, доглянуте, краєвиди красиві, у всіх закладах, де ми побували, персонал розмовляв англійською. Так, для водіїв не існує майже жодних правил, і на переході вас не пропустять. Але для жителів цього містечка це нормальна поведінка. Так у Мармарисі практично немає безкоштовних пляжів, оскільки майже всі пляжі належать 5-зірковим готелям, котрі розташовані у першій лінії чи ресторанам. Вам потрібно було одразу розібратися чи є у вашого готелю пляж чи немає. І якщо його немає - потрібно було бути готовим до того, що за нього прийдеться платити кожного дня. Мармарис вважається одним з найдорожчих курортних міст Туреччини. Ми відпочивали у 4-зірковому готелі і наш відпочинок обійшовся нам трошки більше 1К. Але їжа була смачна та різноманітна, персонал ввічливий та англомовний, анімація весела. У готелю не було свого пляжу, але нам було дозволено відвідувати пляж 5-зіркового готелю цієї мережі безкоштовно. Просто про це все потрібно дізнаватися заздалегідь у турагенції, на форумах чи туристичних сайтах. Є дійсно моменти, котрі розчаровують і з котрими ми боремося з чоловіком вже не один рік, відвідуючи курорти Туреччини чи Єгипту. Це коли тобі на відповідь що ти з України кажуть: "Привет! Как дела?". Іноді ти просто втомлюєшся від того, що постійно потрібно пояснювати англійською мовою, що ти не з Росії, що у твоїй країні інша державна мова, і що якщо людина хоче з тобою говорити, тоді їй потрібно говорити з тобою англійською. Це насправді набридає( А ще те, що ти повинен пояснювати, що не потрібно тебе відправляти з російськомовними гідами на екскурсії, що ти хочеш англомовну групу. Іноді тобі здається, що можливо не варто постійно щось комусь пояснювати і що ти один такий. Але цього року ми були приємно здивовані, коли почули, що пара, котра купувала екскурсії в агенції разом з нами, розмовляла англійською і на питання звідки ви, ми почули: "З України". Це було так круто! Ми були дуже раді, що не одні. Окрім того, персонал готелю говорив з нами тільки англійською після того, коли ми пояснили, що не потрібно переходити на російську. Всі пам'ятали про це і це було дуже приємно. У мене склалося таке враження, що Мармарис трошки втомився від туристів з Росії. Йому приємніше бачити англійців, яких там дуже багато, європейців та українців, а не росіян з вічнонезадоволеними лицями, які вважають, що їм всі щось винні. Мармарис чудове місто і ми обов'язково туди повернемось. Вибачте за помилки, якщо допустила.
12 Вересня, 2017 21:04
Данило
12 Вересня, 2017 21:03
1234
12 Вересня, 2017 21:02
1234
12 Вересня, 2017 20:33
Павло Був в Турції також за 1000$ на двох.Взагалі супер і номера і пляж.Ніхто нічого не навішував вода морозиво випивка постійно не барі просто ви не туди попали на
12 Вересня, 2017 20:20
Марія Дурість повна. Як Вам може заважати те, що люди без книжок? Кожен відпочиває так, як хоче. Не всі лю[***] читати і не всі хочуть це робити на відпочинку. Для кожного відпочинок — поняття різне.
Говорять російською, бо не кожен може дозволити собі вивчити англійську, оскільки на це треба як час, так і гроші.
Таке враження, що пані автор їхала не на відпочинок, а розглядати хто читає, а хто сидить в соцмережах.
І Туреччина чи навіть турфірма явно не винні в тому, що люди в літаку піднімаються з крісел до повної зупинки літака :/
12 Вересня, 2017 17:06
Олег Не згоден категорично.
Ви мабуть просто потрапили в поганий готель через погану турфірму.
Може конкретизуєте їх назви, щоб ваш негативний досвід більше ніхто не повторив?
І в чому турки вам винні? Вони адаптовуються, як можуть, бо хочуть і вміють заробляти гроші.
Все закономірно: переважають російські туристи - буде переважати і російська мова.
Будуть переважати українські - заговорять і українською.
Я відпочивав цього літа в Туреччині - враження залишились позитивні.
І українців в готелі було багато, і літак був непоганий, і готель, і пляж ...!
Кому цікаво, свій досвід описав тут - waybyday(крапка)blogspot(крапка)com
12 Вересня, 2017 17:02
Олег Не згоден категорично.
Ви мабуть просто потрапили в поганий готель через погану турфірму.
Може конкретизуєте їх назви, щоб ваш негативний досвід більше ніхто не повторив?
І в чому турки вам винні? Вони адаптовуються, як можуть, бо хочуть і вміють заробляти гроші.
Все закономірно: переважають російські туристи - буде переважати і російська мова.
Будуть переважати українські - заговорять і українською.
Я відпочивав цього літа в Туреччині - враження залишились позитивні.
І українців в готелі було багато, і літак був непоганий, і готель, і пляж ...!
Кому цікаво, свій досвід описав тут - waybyday.[***]/
12 Вересня, 2017 17:02
Олег Не згоден категорично.
Ви мабуть просто потрапили в поганий готель через погану турфірму.
Може конкретизуєте їх назви, щоб ваш негативний досвід більше ніхто не повторив?
І в чому турки вам винні? Вони адаптовуються, як можуть, бо хочуть і вміють заробляти гроші.
Все закономірно: переважають російські туристи - буде переважати і російська мова.
Будуть переважати українські - заговорять і українською.
Я відпочивав цього літа в Туреччині - враження залишились позитивні.
І українців в готелі було багато, і літак був непоганий, і готель, і пляж ...!
Кому цікаво, свій досвід описав тут - waybyday.[***]/
12 Вересня, 2017 15:17
Тарас пані Добуш, яка це група компаній вас найняла, щоб показати які всі лохи, а ви разом з ними (тими, хто платить за таку проституцію з вашого боку) - молодці?
Куди продають відпочинок ваші роботодавці тимчасові?
Може вас наївну тупо ошукали, сказавши, що заплатили за вашу Туреччину 500-600 доларів? А ви, бідненька, повірили?
Тепер уточню, щоб не бути голослівним. 3 тижні тому дружина відпочивала з донькою в Туреччині, заплатила чуть більше 1000. Задоволена всім - починаючи від моря і пляжу і закінчуючи мізерною кількістю кацапні і величезним словниковим запасом української мови офіціантів, охоронців, водіїв, таксистів тощо. Кухня чудова, умови чудові, переліт - Атлас Глобал Україна, жодних претензій.
Так що, нешановна пані Добуш, вчіться писати щиро і майже безкоштовно, тоді ніхто не кине камінь в аш город. Правда, виглядає, що вам плювати - гроші не пахнуть
12 Вересня, 2017 15:14
Леся А у Львові хіба вже не є російськомовний ландшафт? Вийшовши в центр міста мимоволі ловиш себе на думці, що чуєш в основному російську мову!
12 Вересня, 2017 15:09
Патріот Навіщо таке писати? В Туреччині якісний і досить дешевий відпочинок. Ну, а росіяни скрізь такі, навіть в Одесі.
12 Вересня, 2017 15:04
Галина Абсолютно НЕ згодна з пані Юстиною. Відпочивала в Мармарисі в цьому році і все було діаметрально протилежне. Заздалегідь потрібно обговорювати всі питання з туроператором.У мене не залишилось ніякого негативу. Гарне місто з чудовою природою.
12 Вересня, 2017 15:03
Катерина Ті, хто там шукає "російську мову", шукає русскій мір і тут. Тому варто спочатку з того самого Львова почати, який вже 50% російськомовний фактично і столиці. Ось де основна проблема.
12 Вересня, 2017 15:01
Мармарис Мармарис - якась така не турецька назва, Херсон - якась така не українська назва. Дівчинко, спробуйте себе в якійсь іншій сфері. Писати - не ваше.
12 Вересня, 2017 15:01
Катерина Почитала Вашу статтю - це ж просто якийсь сюр і крик незадоволеної людини.
Туреччина аж ніяк не винна в тому, що в Україні нема нормальних авіаліній своїх і бортів, про специфіку чартерів знають всі, хто детально вивчає цей ринок в процесі вибору місця відпочинку. 1000 доларів на 2х не є великою сумою і чекати сервісу 5* на такий бюджет не доводиться (якщо врахувати, що сам чартер вартує приблизно 100-200 доларів на людину). При адектавному туроператорі і чітко і правильно поставленій задачі можна знайти для себе саме те місце, яке відповідатиме Вашим потребам і побажанням, плюс ціна:якість. Про специфіку пляжей, готелів і ресторанів так само попередньо можна дізнатись. Почитати рейтинги і відгуки на букінг і в гугл, тріп едвайзорі про заклади. І взагалі, якщо хочеться спокою і чогось надзвичайного - треба обирати менш розкручені міста на узбережжі, де краса природи і її недоторканність Вас приємно здивують. На базари - то швидше в Стамбул, там східні товари і гори спецій. Мармаріс має славу одного з найголосніших міст на тому узбережжі і про специфіку пляжей теж відомо - там така місцевість, гори і галька. За пісочком то швидше Олюденіз/Фетхіє і звісно, інший напрямок - Аланья, Сіде тощо.
Дуже односторонній відгук, який більше про сервіс і менталітет наших людей + елементарне нехтування правилам безпеки і поведінки на борту.
12 Вересня, 2017 14:22
Валерія Дуже дивно, чому пані Юстина заглядає у чужі телефони і слідкує за тим, хто що читає? Вам не все одно? І узагальнювати всю країну із вашими особистими випадковими враженнями, як мінімум, не розумно
12 Вересня, 2017 13:06
Ольга Так, але тут нічого такого кричущого про саме проживання в готелі не написано. Так само, як немає жодних побутових проблем... Здебільшого суб'єктивні думки про освіченість співгромадян. Я от наприклад багато читаю, алене беру завжди з собою книги в подорож) Бо я там я плаваю, гуляю, ходжу на екскурсії.
І ходити "як вівці без пастуха" по морському узбережжі - одна з причин,чому люди й вирушають до моря))
Багато необгрунтованої злості, поганий огляд. Щодо російської мови і так далі - рідна Одеса далеко не втекла.
12 Вересня, 2017 12:15
Олена брєд сивої кобили
бувала в Кемері і в Мармарисі і в Європі. готелі обшарпані і з непривітним персоналом можуть бути будь де.
щодо зупинок - вас ніхто не змушує там щось купувати.. звичайно, що туроператор сворив тур , щоб...увага...ЗАРОБИТИ! і це НОРМАЛЬНО. щодо к-ті днів - тому перед бронюванням треба цікавитись, коли виліт і собі приблизно вже уявляти скільки "втратиться", хоча чартер він і у африці чартер, але це все обумовлено в договорі, який треба не полінуватись і почитати....
міський пляж в Мармарисі бляха крутіший чим приватні, єдине - нема парасольок.. а так - чистий туалет, душ, переодягалки, входи для інвалідів у море, ПІСОК, а не галька, нема сміття....
щодо клубів... там є ціла вулиця з клубами і барами, яка так і називається "бар стріт", так от - якщо не помиляюсь там біля 15 клубів (в червні було), є один із назвою "ссср", де грає рос. музика (і, до речі, немає людей). решта---рок, реп, р"н"б, транс, попса (європейська і турецька) і тд....
тому думка настільки субєктивна що дивно, що таке ще публікують
ааа. і п.с.. ну, спробуйте за 500 дол відпочити тиждень із харчуванням, дорогою , розвагами (які не які але вони є у всіх готелях).. і мені ще розповісте =)
12 Вересня, 2017 12:13
Юрій Перечитав ще раз, все-таки більшість статті про речі, які відносяться до поняття "сервіс". Вони легко вирішуються на етапі планування відпочинку. На кожен клаптик Туреччини в мережі є сотні відгуків на багатьох мовах. І російський ландшафт теж - просите, щоб в готелі було менше росіян, і проблему вирішено.
12 Вересня, 2017 12:05
Юстина Йдеться про російськомовний ландшафт, а не сервіс:)
12 Вересня, 2017 11:54
Юрій Був кілька разів в Туреччині. На кожне твердження автора у мене протилежна ситуація. Усім був задоволений. Правда усі рази був в Сіде, а не Мармарисі. І готелі на рівні, і обслуговування, і дні у мене ніхто не крав, і книжку зі собою мав.
12 Вересня, 2017 11:23
Манисто дуже співчуваю тому хто погано відпочив.Я отримала чудовий сервіс та прекрасну їжу басейни море тощо. Не варто ганятись за красивимв назвами-не пошкодуйте хороших грошей на відмінний готель- й буде вам щастя!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!