Багатозадачності не існує або Чи справді планування – наше все

12654 0
Який би ми не мали план, важливо бути в процесах з людьми і коригувати все щоденно.
фото: unsplash.com

фото: unsplash.com

Після кількох тижнів новорічно-різдвяних святкувань уся країна повноцінно повернулася до роботи. Про те, як не загубитися поміж справ та процесів, ефективно планувати час і делегувати обов’язки між колегами, пише засновниця дитячого інноваційного простору «СвітЛичка» та директорка французької виробничої компанії «МАТАІ-Україна» Наталія Смуток.

Я перепробувала чимало ресурсів для того, аби раціонально планувати. Узагалі планування я люблю. Однак життя мені завше вносить свої корективи. Пробувала Trello, користуюся Google-календарем, куди вношу всі важливі події і мені постійно приходять сповіщення. Щоп’ятниці складаю To do list на наступний тиждень або навіть кілька наперед. А тоді з понеділка знову передивляюсь, дописую, бо неможливо запланувати все без винятків.

Але чи можу я сказати, що планування – наше все? Тут радше дотримуюся золотої середини – можна все планувати, але життя все ж внесе свої корективи. Тому я більше схильна до думки про те, що краще організувати добре команду і делегувати роботу таким чином, щоби те заплановане втілювати в життя.

Команда – це найперше. Вона має бути такою, щоби доповнювати тебе. Треба розібратися з собою, знайти свої сильні і слабкі сторони. Де ти сильніша, то потрібно цим допомагати іншим, а де ти слабша, то шукати людей, які доповнять тебе. Тоді й співпраця буде більш збалансованою і ефективною. Я, приміром, знаю свої сильні сторони, яскраво їх показую, але є в моїй команді люди, які підстрахують мене там, де я не принесу значних результатів.

Наприклад, як проєктний менеджер роблю старт проєкту, налагоджую процеси, описую, як це має працювати. Але, коли справа доходить до операційної діяльності, то я намагаюсь не заглиблюватися, інакше там «засохну».

Керівник як мотиватор. Який би ми не мали план, важливо бути в процесах з людьми і коригувати все щоденно. Варто мати спільні наради хоча би раз на день, дивитися один одному в очі, оцінити, де ми є зараз і що нам заважає рухатися далі. Адже трапляється дуже багато непередбачуваних ситуацій, особливо, коли йдеться про виробництво, де працює 150 людей. На нараді вони вже самі знаходять вихід і приймуть рішення. Керівник є лише тим мотиватором, при якому в підопічних добре вмикається голова, аби думати.

Не так важливе планування, як розуміння, куди рухаємось. У будь-якій команді потрібно розуміти цінності, знати напрямок роботи, мету, результат тощо. Я завжди сміялася, що для мене улюблений стиль управління – «Не втручайся». Коли я вже лише збоку спостерігаю, виставляю контрольні пункти для перевірки, а реалізовують все інше без мене. Але цьому етапу передує жорсткий детальний контроль, аби збагнути, чи люди розуміють мене, мої очікування. І то дуже довгий процес побудови команди. Теоретики говорять про 2-3 роки, але в моєму випадку було 10 років.

Перепоною для успішного делегування може бути погана комунікація. Кожен із нас все одно живе в своєму світі. Хтось розуміє річ по-одному, а хтось ту ж саму трохи по-іншому. Треба переконатися, що команда зрозуміла тебе. Я от нещодавно змінила керівника в садочку, і ми весь день сиділи і говорили про те, що я маю на увазі під управлінням садочку, які процеси, як приймати рішення.

Планування – це тактика, важливіше – стратегія. Я не гуру планування, але вважаю, що слід будувати зі своїми колегами-однодумцями чесні стосунки. Коли щось не виходить із плану, то людина має не боятися зізнатися, їй допоможуть колеги. Можна писати мільйони планів, використовувати сотні додатків, але якщо ваша команда – це живі люди, і ви недостатньо з ними працюєте наживо, то плани так і залишиться на папері чи в електронному вигляді.

Багатозадачності не існує. Зараз ми живемо в такому світі, коли є залученими до десятків мікропроцесів. Десь у нас «пікає» месенджер, приходять повідомлення на Viber, дзвонить телефон. Узагалі, вважаю, що багатозадачності не існує. Якщо ми хочемо відповісти з приводу якогось питання, вожночас у Exсel відредагувати таблицю та й маючи при цьому  нараду, то результату не буде. Треба бути з людиною тут і зараз, відсікати інші запити. Або планувати в такий спосіб: зараз роблю те, потім – інше. Уміти тримати фокус уваги – те, над чим я теж працюю. Так з’являється результат.

Справи, які ми не хочемо робити. Звичайно, є завдання, від яких ми не отримуємо задоволення. Теоретики радять «великого слона ділити на маленькі частини» і робити все поступово, водночас не забувати себе хвалити. Я теж так пробую робити, бо не вся робота приємна. Однак оскільки займаю керівну посаду, то можу віддавати роботу тому, хто це зробить добре і буде кайфувати.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!