Не знаю, як достукатись до людей, або Нам знову потрібен карантин

3386 0
На третій рік пандемії люди втомилися. Їм набридло носіння масок, обмеження, тому й забувають або вже не хочуть зайвий раз їх дотримуватися. Тому сімейна лікарка підтримує запровадження серйозних карантинних обмежень.
Фото: Freepek

Фото: Freepek

Чому Львівщина опинилася на другому місці серед областей за кількістю інфікованих коронавірусом, і чому мешканці почали легковажити заходами безпеки та карантинними правилами, розповідає сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Таке враження, що люди зовсім забули про застережні заходи і легковажно до них ставляться. Вони святкували Новий рік, Різдво, доволі активно гуляли та розважалися, ходили один до одного в гості, при тому ніхто не дотримувався протиепідемічних заходів.

Крім того, до Covid-19 одночасно доєдналася велика кількість інших інфекцій, і їх ніхто не скасовував. Це стосується грипу А, грипу В, які можна діагностувати швидкими тестами. Їх дуже багато. Є також поєднання грипу А та ковіду. Чимало зараз дитячих вірусних інфекцій – ротавірусу, різних ентеровірусів, вірусів, які проходять з висипаннями, є вітрянки та інші захворювання. Загалом, зараз маємо високий рівень захворюваності майже по всьому.

На третій рік пандемії люди втомилися. Їм набридло носіння масок, обмеження, тому й забувають або вже не хочуть зайвий раз їх дотримуватися, мити руки, користуватися антисептиками.

У людей все частіше виникає нехтування, байдужість, втома, трохи самовпевненості. Часто самі люди кажуть, що, наприклад, недавно перехворіли, тому їм нічого не буде. Причин у людей може бути багато. Виправдання вони завжди знайдуть.

Не знаю, як тепер можна достукатися до людей. У нас є два правила – батога і пряника. Або карати за порушення протиепідемічних заходів, але, на жаль, у нас ніхто тим не займається, тому люди можуть порушувати карантин далі, або проводити активну соціальну роботу. У ЗМІ має бути більше навчальних, пояснювальних статей, які б знов і знов доносили, що це рятує.

Звісно, багато чого залежить від свідомості громадян, а вона дуже низька. Хто б мене не переконував у зворотному, це справді так є. В Україні та у Львові в людей дуже низька громадська свідомість. Більшість людей є егоїстами.

Потрібна посилена робота лікарів, ЗМІ, особистий приклад публічних людей, адже люди активно слідкують за блогерами, акторами, журналістами, усіма відомими людьми. Тому потужна інформаційна політика мала б мати місце.

Що стосується влади, то вона, на мою думку, говорячи жаргоном – «забила» на усе.

Тому я абсолютно за те, щоб вжити серйозні карантинні обмеження. Особливо, що стосуються дітей молодшого шкільного віку.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!