Обмежити доступ до "ВКонтакте" фізично неможливо

5362 0
Порошенко видав санкційний указ, відповідно до якого провайдери повинні обмежити доступ до російських соцмереж та сервісів, таких як VK.com, Mail.ru, Одноклассники.
Фото: youtube

Фото: youtube

Логіка влади – дати чергову відповідь з боку держави на інформаційні загрози з боку Росії. Чи є ці загрози? Так є. Чи це вдала відповідь? Сумнівно. Адже паралельно багато зусиль робить громадянське суспільство.

Читайте також: В Україні заблокують доступ до «ВКонтакте», «Одноклассников» та «Яндексу»

Це стане суттєвим ударом по свободі Інтернету в Україні, країна значно погіршить свій рейтинг в очах міжнародної спільноти.

У 21 столітті обмежити доступ до Інтернету фізично неможливо, якщо ви тільки не Китай з національним firewall. Ми вчимо, як жителям анексованого Криму та окупованого Донбасу обходити блокування сайтів – усі противники України нині можуть брати наші методики і вчити як обходити блокування сайтів в Україні.

В Україні – сотні Інтернет-провайдерів, які слідують радше судовим рішенням в блокуванні. Рішення суду – це хороша підстава, адже базується на конкретних правопорушеннях. Аби обмежити доступ до сайтів – на це потрібні великі ресурси коштом провайдерів, й про це ще вони скажуть. Припускаю, фізично цей указ не можна буде виконати.
Десятки мільйонів користувачів дізнаються, що в Україні таки є політика. Й їхня оцінка спробам блокувати буде вкрай негативна – довіра до влади впаде ще більше.

Читайте також: «Yandex, go home!»: хто виганяє Яндекс.Таксі зі Львова і чому воно залишається

Право Президента України – видавати укази і давати рішення для суспільства. Право громадян – давати оцінку на дії влади. Підозрюю, Порошенко з цим указом таки програє. Чи виграє Україна – побачимо.

Віталій Мороз,
керівник програм нових медіа ГО "Інтерньюз-Україна"


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!