Чорно-білі й небезпечні. Чи потрібні Львову пішохідні огородження

7800 9
Славнозвісні чорно-білі паркани можуть не дати випасти на дорогу, коли ти хильнув чарчину. Але вони не допомагають пішоходам уникнути аварій, а навпаки, спотоворюють сприйняття вулиці водіями.
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

Коли в Лондоні демонтували перильні огородження, що відділяли хідники від проїжджої частини, кількість ДТП за участю пішоходів скоротилась удвічі. То навіщо нам чорно-білі паркани, якщо вони не гарантують безпеки, а лише чекають, коли їх підфарбують, розмірковує голова громадської організації «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

Назріла тема про те, чи потрібні місту так багато перильних огороджень, відомих як «чорно-білі паркани». Свого часу такі огородження під приводом безпеки масово встановлювали в країнах колишнього соціалістичного табору, а також в інших європейських країнах. Проте з плином часу в деяких країнах почали відмовлятись від цієї практики.

Але що з цього приводу думають розвинені міста світу, де завдяки продуманій інфраструктурі та політиці безпеки різко зменшується кількість аварій з постраждалими та кількість смертей на дорогах?

Однією з країн, яка дуже серйозно ставиться до інфраструктури та безпеки, є Велика Британія. Зокрема, Лондон славиться рішучими інфраструктурними рішеннями, які дають неабиякий ефект. Наприклад, їм вдалося зменшити кількість заторів за допомогою введення плати за в'їзд у центральну частину, а проблему паркування вони вирішують введенням плати за паркування.

У 2017 році для Лондона провели масштабне дослідження, яке показало, зокрема, і динаміку ДТП та кількості потерпілих і загиблих на 70 перехрестях, де міська влада демонтувала перильні огородження.

«Результати показали, що після демонтажу перильних огороджень на 70 ділянках відбувся статистично вагомий різкий спад на 56% у кількості ДТП за участю пішоходів, в яких вони загинули чи були важко травмовані. Також на 48% зменшилася кількістіь ДТП зі всіма учасниками дорожнього руху», – йдеться в дослідженні.

Окрім того, світові дослідження безпеки дорожнього руху показали, що наявність перильних огороджень уздовж дороги створює для водія так званий «ефект коридору», де між двома рядами парканів він підсвідомо починає їхати швидше та навіть перевищує дозволену швидкість. Одночасно зі збільшенням швидкості у водія виникає хибне відчуття безпеки, бо він вважає, що на дорозі не може з'явитися пішохід чи інша перешкода. Це спричиняє послаблення уважності, що також збільшує ризик ДТП з важкими наслідками.

Інші дослідження показали, що встановлені біля перехрестя перильні огородження можуть під певним кутом відносно до авто створити «ефект стіни» та закрити собою від огляду водія дитину невисокого зросту, що збільшує ризик її раптової появи на дорозі, на яку водій не встигне зреагувати.

На основі зібраної інформації можна визначити плюси та мінуси застосування перильних огороджень у містах:

Переваги

➕ Направляють пішоходів до визначених місць перетину проїжджої частини.

➕ Не дають пішоходу випадково вийти на дорогу (наприклад, пішоходу під впливом інтоксикації).

➕ На них можна спертися.

Недоліки

➖ Зменшують оглядовість для водія, який буде неготовий до раптової появи на дорозі людини, особливо дитини.

➖ Перешкоджають вільному пересуванню мешканців зручними траєкторіями.

➖ Сильно спотворюють візуальне та естетичне сприйняття вулиць, особливо дисонують з історичним середовищем.

➖ Забирають 30-50 см тротуару, що суттєво погіршує пересування.

➖ Зменшують ефективну ширину пішохідного переходу.

➖ Стають причиною подертого одягу, подряпин та порізів на тілі.

➖ Частина пішоходів все одно буде перелазити через огородження, обходити його чи проходити в проміжках між секціями, тоді ризик потрапити під авто буде вищий, ніж без огороджень взагалі.

➖ У разі наявності огородження вздовж дороги велосипедист при ДТП буде розчавлений між авто та огородженням.

Читайте також: Наскільки безпечно біля тебе на дорогах Львова. Онлайн-тест

➖ У разі зіткнення автомобіля з огородженням воно працює як шрапнель і збільшує силу ураження – металеві списи розлітаються навколо і несуть смертельну загрозу пішоходу.

➖ При зіткненні легкового автомобіля з огородженням може проткнути лобове скло та простромити наскрізь водія й пасажира.

➖ Блокують доступ снігоприбиральної техніки до тротуарів.

➖ Дуже часто пошкоджуються в результаті аварій та від зачіпання габаритними вантажівками, тож потребують постійної заміни і, відповідно, витрат коштів.

➖ Потребують регулярного миття і фарбування, що лягає на місцевий бюджет.

Обмеження

⛔ Не можна встановлювати на тротуарах, які мають недостатню ширину.

⛔ Не можна встановлювати в місцях, де потрібен доступ до входів у приміщення.

Вийдімо на вулиці міста і поглянемо на ці паркани уважніше.

Яким чином підвищує безпеку цей паркан?

Тепер, що, люди не зможуть вийти на дорогу?

Без цього тут точно не можна обійтися? Є ж природна стіна зелені.

Хтось дійсно вважає, що пішохід крізь газон і кущі вийде просто на середину величезного перехрестя?

Нещасний тротуар шириною в метр ще більше звузили. Двоє людей не розминуться. Зручно? Безпечно?

Це нещастя тут хіба підкреслює антураж поминальних вінків. Нащо воно?

Ніхто не пройде! Безпека!

Більше парканів, різних і кольорових!

Читайте також: Планування на трієчку. Що заважає Львову ремонтувати вулиці по-європейськи

Отут паркан потрапив у ДТП.

За рік його ніхто не відновив. І нічого не трапилось. Ніхто під машину не кинувся. Може, він не потрібен?

Кого він врятує і від чого?

Оцей паркан більше схожий на знаряддя тортур чи вбивств. На вузькому тротуарі поранитись таким дуже легко.

Не забувайте, що це все не лише убого виглядає – це ще й кожен рік фарбують! За наші гроші.

Що потрібно зробити?

Необхідно провести ревізію всіх наявних парканів у місті, виявити ті, які абсолютно непотрібні і від яких можна відмовитись. І, зрештою, зрізати їх. У деяких випадках присутність парканів може бути виправданою – магістральна дорога з великою кількістю смуг для руху, трамвайні колії, залізничні колії. Але все треба робити з розумом.

Фото ГО «Зручне місто»

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
15 Жовтня, 2018 13:00
Віра Замість парканів щоб не паркувались лишають стовбці. І то вже давно ро[***] наші громадські активісти. А паркани то дикість і жах, є купа досліджень які показують що вони в міському середовищі є зайві.
15 Жовтня, 2018 13:00
Віра Замість парканів щоб не паркувались лишають стовбці. І то вже давно ро[***] наші громадські активісти. А паркани то дикість і жах, є купа досліджень які показують що вони в міському середовищі є зайві.
15 Жовтня, 2018 13:00
Віра Замість парканів щоб не паркувались лишають стовбці. І то вже давно ро[***] наші громадські активісти. А паркани то дикість і жах, є купа досліджень які показують що вони в міському середовищі є зайві.
15 Жовтня, 2018 13:00
Віра Замість парканів щоб не паркувались лишають стовбці. І то вже давно ро[***] наші громадські активісти. А паркани то дикість і жах, є купа досліджень які показують що вони в міському середовищі є зайві.
12 Жовтня, 2018 11:42
Ірина Повністю згідна з Віталієм. Це потрібно, щоб не паркувались на тротуарах машини. І біля цирку , зокрема, тому і поставлені. Думаю, що в багатьох інших місцях - теж.
12 Жовтня, 2018 11:38
Роман От коли пішиків почнуть штрафувати за ходьбу в неположених місцях - тоді можна і піднімати цю тему. А зараз то нелякане стадо хіба і стримувати парканами.
12 Жовтня, 2018 10:38
Віталій приберуть паркан, і там де тротуар трошки ширший водії будуть паркувати машини. Місця стане ще менше.
У наших реаліях паркан це не тільки перешкода для пішохода, а також захист від "львівського" паркування
12 Жовтня, 2018 08:31
Роман Повністю згоден! ці паркани потрібно давно вже прибрати. Тим більше в історичній частині міста, де вузький тротуар, так вони ще 30 см від дороги ставлять паркан і для пішохода залишається вузька щілина для проходу
12 Жовтня, 2018 01:41
Арсен Вони такі страшні та совкові. За останні чьотирі роки їх значно побільшало. Вони перетворюють Львів в Донбас.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!