Чи справді у Львові ще будуть сильні морози? Новий прогноз погоди

21629 0
Після 2012 року дещо змінилося в атмосфері і навколо нас.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Чи справді на львів’ян знову чекає 20-градусний мороз, коли прийде весна і що коїтиметься у місті, коли кількаметрові замети снігу почнуть танути – про це розповідає тимчасова виконувачка обов’язків начальника відділу метеопрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Олена Смалюх.

Нинішню погоду до Львова принесли атмосферні фронти зі Середземного моря – Італії та країн Балканського півострова. Зараз сніговий покрив у місті становить подекуди 40 см – вже понад 20 років таких снігопадів у Львові у лютому ми не бачили. А от у лютому 1996 року випало до 52 см снігу, у 1999-му – теж 40 см. Після того таких рекордів у лютому вже не було, хоча щороку до 2012 цей місяць був досить сніжним. Після 2012 року дещо змінилося в атмосфері і навколо нас і вже у 2013-му році снігу в лютому практично не було – натомість він випав у березні.

Читайте також: Лопата vs зміна клімату, або На що натякає снігопад львів'янам

Раніше у прогнозах ішлося про те, що цей тиждень – 15-21 лютого – буде також дуже холодним і з температурою повітря до 20 градусів морозу. Та у природі стались зміни: холодна повітряна маса трансформувалася, тож тепер ми очікуємо на вологі прохолодні фронти, що прийдуть із заходу та північного заходу і не будуть аж такими холодними.

Потепління у Львові варто очікувати приблизно за тиждень – з 21 лютого. До того часу в окремі дні, наприклад, 17-18 лютого, падатиме мокрий і помірний сніг, а температура повітря становитиме вночі від 4-х до 9-ти градусів морозу, удень – від -2 до +3. А вже 19 та 20 лютого істотних опадів не буде, нічна температура не опускатиметься нижче за 10 градусів морозу. До 23 лютого нічні температури повітря коливатимуться від нуля до п’яти градусів морозу, а денні – від нуля до п’яти градусів тепла.

Та похолодання і сніг до кінця лютого зроблять ще одну спробу захопити Львів, зима не здаватиметься, утім, це вже не будуть страшні морози.

Читайте також: Як у Львові прибирали сніг у різні історичні епохи

Перша половина березня буде прохолодною, але аномальних опадів, як у лютому, уже не буде. Квітень же порадує ясними і сонячними днями з помірними опадами. По-справжньому тепло прийде у травні.

У народі кажуть, що 15 лютого – на свято Стрітення Господнього – зустрічаються зима із весною. У народних прикметах, пов’язаних із цим днем, щось є – наприклад, кажуть, що якою буде погода на Стрітення, такою буде і весна. Справді, різкого потепління найближчим часом не буде.

Не варто львів’янам і хвилюватись через те, що місто попливе – висота снігового покриву знижуватиметься поступово за рахунок того, що денні температури підвищуватимуться.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!