День Незалежності і запитання, на яке не знайшлося відповіді

2232 0
Будь-які спроби проукраїнської активної меншості та антиукраїнської активної меншості розірвати країну навпіл – це найгірший сценарій, і переможець у ньому лише один – Путін.
Фото: DW

Фото: DW

Цьогорічний День Незалежності, як ніколи, викликав багато обурення. Пісні російською, порушення авторських прав та сцена, на якій було зображено українських стяг. Співзасновник громадянської платформи «Нова країна», викладач Києво-Могилянської академії та підприємець Валерій Пекар про ще один прояв нашої Незалежності  – що таке українська політична нація і хто в неї входить, а хто – ні.

День Незалежності знову поставив запитання, на яке так і не знайшлося відповіді після новорічної промови президента Зеленського: хто входить до української політичної нації, а хто ні.

Читайте також: Хто і що співав на День Незалежності та чому це викликало багато обурень у соцмережах

Cкажу від себе кілька речей.

1. Будь-які спроби відкинути більшу частину громадян – пасивних, аполітичних – приречені на провал в умовах демократії. Тому що цих людей більшість, і якщо до них не ставитися інклюзивно, вони на наступних виборах повернуть країну назад.

2. Будь-яка спроба поставити на одну дошку антиукраїнську активну меншість та проукраїнську пасивну більшість – це політична маніпуляція. Адже ці дві категорії не мають між собою нічого спільного.

3. Моє серце на боці проукраїнської активної меншості, бо вона визначає напрямок руху. Але швидкість руху визначає проукраїнська пасивна більшість, і на це треба зважати.

4. Будь-які спроби проукраїнської активної меншості та антиукраїнської активної меншості розірвати країну навпіл – це найгірший сценарій, і переможець у ньому лише один – Путін.

Читайте також: Глави держав та духовні лідери привітали Україну з Днем Незалежності

5. Щоб перемагати, проукраїнській активній меншості потрібно залучати проукраїнську пасивну більшість, хоча це й не подобається. Іншого шляху немає.

6. Розмови про те, що демократія погана, а нам потрібна диктатура – це розмови від тих, хто вірить, що диктатор буде освічений, добрий і хороший, і поведе країну у правильному напрямку. Ймовірність цього вкрай низька, як доводить історія. Окрім того, диктатура в Україні неможлива, бо немає ні традиції сильної влади, ні касти служак, на яку може спертися диктатор.

7. Ще ніколи не бувало, щоб меншість перемогла більшість в умовах демократії. Я це вже говорив, але повторю знову, бо є ще багато людей, які вірять у протилежне.

8. Коли є дві активні меншості, перемагає та, яка зможе перетягнути на свій бік пасивну більшість. Думайте.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!