Чому електронна система охорони здоров'я дає збій

3651 0
Чому e-Health не працює повноцінно та чи можуть це змінити лікарі.
Фото: Волинські новини

Фото: Волинські новини

Останнім часом система E-Health дає збій у роботі. Пацієнти не можуть отримати сертифікат вакцинації або ж не бачать своєї декларації, чи не можуть отримати скерування. Сімейна лікарка  Людмила Звір-Мацко розповіла, чому лікар також залежний від системи і не все може вирішити.

Ні, я не знаю, чому в Дії не генерується ваш сертифікат вакцинації. Від слова зовсім. І так, я знаю, що служба підтримки цього пекельного продукту життєдіяльності міністерства діджиталізації скерувала вас до сімейного лікаря (хай побажає їм усяких гараздів). Але я не маю жодних інструментів вплинути на появу сертифікату навіть після того, як в сотий раз оновила дані у вашій декларації.

Ні, я не знаю, в чому помилка, коли в ЕСОЗ висвітлюються неповні дані про вакцину. Ці дані вносять члени вакцинальних бригад, вони ж і мають їх виправляти. Я не маю юридичного права вносити поправки в записи, зроблені іншим суб'єктом. Від слова зовсім.

Ні, я не знаю, чому HELSI не бачить вашої декларації, укладеної з нашим закладом. Helsi – лише одна з двох десятків міс-ів, які співпрацюють з E-Health (і по факту є конкурентами), нею переважно користуються державні і комунальні заклади. І я не можу активувати ваш кабінет в Helsi, бо мене там немає. Від слова зовсім.

Якщо ви хочете побачити, як в мене з рота виривається полум'я, а з вух іде чорний дим – зайдіть в кабінет саме тоді, коли я в сотий раз пробую підписати взаємодію, МВТН, зробити скерування тощо. Бо в цей момент ЕСОЗ «лежить» на самому дні найглибшої прірви. Вкотре за останні дні. І тому вам не приходять ніякі скерування.

В мене відчуття, що я перестаю бути лікарем. Я перетворююся на додаток до комп'ютера, оператора комп'ютерного набору. І це відображається на якості надання послуг. Я втрачаю авторитет і повагу пацієнтів.

Чи не вперше я пошкодувала, що повернулася в той сектор практичної медицини, який має дотичність до державної ЕСОЗ. Хай навіть і приватний сектор. Бо дістало.

Довідково

Програма e-Heath запрацювала у тестовому режимі у вересні 2017 року. Відтоді поступово до неї почали доєднуватися медичні заклади первинної ланки. З листопада 209 року до системи приєдналися лікарні вторинної та третинної ланки.

З 20 серпня українські Covid-сертифікати у застосунку «Дія» визнав Європейський Союз. Як повідомляли у Мінцифри, у додатку «Дія» генеруватиметься не один, а два ковід-сертифікати – міжнародний та внутрішній. Тоді обіцяли, що з цим проблем в українців не має виникнути.

Портал «Дія» в Україні запущено у 2020 році. Це мобільний застосунок, веб-портал, який розробило Мінцифри.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!