Довірити поліції. І знову про безпеку на дорогах

2290 0
Як свідчить соціологічне дослідження, українці втомилися від анархії на автодорогах і готові довірити поліції відновити порядок. Та чи готова поліція до цього виклику?
Фото: golos-narodu.com.ua

Фото: golos-narodu.com.ua

Дороги в Україні стають кращими, але не безпечнішими. Таrі дані опитування українців, і зокрема львів’ян. Що робити, щоб краща дорожня інфраструктура не провокувала більшу кількість ДТП – розмірковує керівник проектів Міжнародного республіканського інституту Тарас Бик.   

Згідно з результатами опитування Міжнародного республіканського інституту, яке було проведене компанією GfK в листопаді-грудні 2017 року, майже 90% українців назвали низький рівень безпеки на дорогах України серйозною проблемою. Понад те, для абсолютної більшості громадян нашої держави – попри вік, регіон проживання чи політичні вподобання – це «дуже серйозна проблема».

Ми запитали в респондентів про їхнє ставлення до низки ініціатив, які пропонує влада, спрямованих на вирішення проблеми низького рівня безпеки на дорогах. Зокрема йшлося про:

·  запровадження автоматичного контролю швидкостi та бiльш суворе покарання за її перевищення;

·  збiльшення суми штрафiв за порушення, що призводять до травм та смертей;

·  запровадження системи штрафних балiв i вилучення посвiдчень водiя у найнебезпечніших водiїв;

·  змiни до стандартiв проектування дорiг i пішохідних переходiв.

Читайте також: Водії плутають демократію з анархією. Як зробити дороги Львова безпечними

І абсолютна більшість українців повністю підтримала такі заходи. Ба більше, коли ми запиталися про таку, здавалося б, непопулярну ініціативу, як запровадження технічного контролю автомобілів – навіть тут її повністю підтримали 44% респондентів, ще 27% – швидше підтримали. Водночас, варто відзначити, що опитування проводили серед всіх громадян України без розподілу на тих, хто має автомобіль чи не має.

Коли ми говоримо про питання безпеки на дорогах, варто розглянути інші цікаві дані. Згідно з нашим муніципальним  дослідженням, що проводилося три роки поспіль до 2017 року в усіх обласних центрах України, ми спостерігаємо ріст рівня задоволеності мешканцями міст своїми дорогами (попри те, що баланс залишається негативним). Позитивні тенденції в цій сфері зафіксовані у всіх 24-ох містах, в яких проводилося опитування і  Львів – один із лідерів рейтингу.

Ті самі тенденції ми спостерігали і упродовж 2017 року. Так, згідно з нашими опитуваннями, проведеними компанією GfK в чотирьох містах – Дніпрі, Маріуполі, Миколаєві та Хмельницькому – «дороги» перестають бути проблемою №1, як це було раніше. Так, на кінець року вони опустилися на 3-4 місце у списку пріоритетних сфер в роботі міської ради.

З одного боку ми нарешті дочекалися якогось систематичного покращення стану наших доріг. Але рівень безпеки при цьому не зріс, а то й погіршився. І не виключено, що ці два фактори взаємопов’язані – що кращі дороги, то швидше «можна» на них ганяти, відтак, більша ймовірність ДТП.

Як свідчить наше Муніципальне дослідження, нова поліція, на відміну від ДАІ, може похвалитися високим рівнем довіри серед населення. В абсолютній більшості обласних центрів баланс довіри до поліції позитивний і в 23-ох з 24-ох міст рівень схвалення діяльності поліції у 2017 році був суттєво вищим, ніж у 2015 році. Знову ж таки, Львів по цих показниках також є серед лідерів.

Отож, щоб підсумувати. У наших дослідженнях ми бачимо, по-перше, запит серед українців на наведення порядку на дорогах і, по-друге, доволі високий рівень довіри до поліції. І ці фактори необхідно поєднувати, зокрема, надавши відповідні повноваження поліції. Водночас, перед поліцією постане непросте завдання – використати ці повноваження розумно, не перетворившись на корумпованого і авторитарного монстра.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!