Хто такий хейтер, і як з ним боротися

14397 0
Хейтерів ваблять люди, які роблять свою справу, як вампірів пульсація сонної артерії. Адже приєднатись і критикувати чужу роботу завжди легше, ніж самим працювати.
Фото: LifeGide

Фото: LifeGide

Що би ви не робили, навколо вас завжди будуть ті, хто вас підтримає (лайкери), ті, хто буде критикувати (хейтери) і ті, кому до вас все одно. Психологиня, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар'яна Франко про «хейтера звичайного» і як його визначити та нейтралізувати. 

Хейтер звичайний (з aнглійської hate – ненависть) – це той, чиєю метою є хейтити, тобто неприязно критикувати в активний чи пасивний спосіб (таке собі емоційне випорожнення).

Тішить те, що присутність поблизу вас хейтерів звичайних є вірною прикметою того, що ви щось таки робите – адже нічого не зробиш, не прославишся.

Читайте також: Сильні люди на карантині. Навіть найбільш міцне дерево падає від бурі

Найнеприємнішим є те, що хейтери звичайні зазвичай накидують г... на вентилятора, а прибирати це все доводиться вам.

Цих хейтерів ваблять люди, які роблять свою справу, як вампірів пульсація сонної артерії. Адже приєднатись і критикувати чужу роботу завжди легше, ніж самим працювати. До того ж для хейтера це найбільш простий метод підвищення самооцінки. Опустив іншого і сам почуваєшся вищим.

Алгоритм хейтера звичайного простий: раптово з’являєшся, вказуєш іншому, що він зробив не так, а сам швиденько щезаєш, поки не попросили зробити краще.

А якщо жертва хейтерінгу раптом протестує, вказуєш, що ти мав благі наміри, які вона не оцінила, закочуєш очі в гніві праведному. Все. Ти весь в білому. Найгірше, коли хейтерами виявляються наші рідні та близькі.

Як визначити і нейтралізувати хейтера звичайного?

Читайте також: Бути щасливим навіть під час карантину

Є один простий та елегантний спосіб. Попросіть, щоб людина, яка вас критикує, допомогла вам зробити те, за що вас критикує: зробити проєкт, провести захід чи переговори, написати статтю чи заробити грошей.

Людині, яка щиро вболіває за вас, від того шкоди не буде – вона з радістю вам допоможе.

Якщо ж при перших пропозиціях долучитись до роботи, доброзичливець щезає, як темрява від перших сонячних променів, – ви однозначно десь підхопили хейтера звичайного.

Замість епілогу

«Якщо ви бачите, що я щось роблю не так, навчіть, як зробити краще, а не критикуйте».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!