Храмове свято у Львові зі смаком винограду і Вірменії

4087 0
Цього року співпало так, що вірмени святкують Успіння Пресвятої Богородиці разом зі всіма римо-католиками. У Вірменії цей день відзначають ще з V століття, а християнство там проповідувалося ще раніше – у І столітті. За давньою традицією після літургії в храмах освячують виноград, який якраз має дозріти до тієї пори.

Сьогодні, 15 серпня, Католицька церква відзначає свято Успіння Пресвятої Богородиці, яке присвячене спогадам про день закінчення земного життя Божої Матері Марії і Її тілесне вознесіння на небеса. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про вірменське храмове свято та історію про Святого Григорія Просвітителя, який був сином королівського радника і походив з вірменського міста Ашмішат.

Львів – це не просто гарне місто, це місто-вийняток, місто-загадка. Ну де ще ви знайдете той факт, що в самому центрі маємо три катедральні собори і всі три мають одну спільну особливість: вони збудовані своїми громадами і посвячені одному величному святу – Успінню Пресвятої Богородиці. Це православна церква на вулиці Руській, це Латинська катедра – головний храм римо-католиків і Вірменський катедральний собор. 

Вірменський собор
Латинський катедральний собор

Всі ці храми Львова мають одне храмове свято – це Успіння Богородиці, яке не має сталої дати. Так історично склалось, що свій храмовий празник вірмени всього світу, як і вірмени Львова, святкують завжди у неділю, яка найближча до дати 15 серпня. У цьому пандемічному 2021 року співпало все: неділя випала на 15 число, тому можливо випадково, а можливо і ні, величне свято вірмени святкують разом зі всіма римо-католиками, в яких дата стала – 15 серпня. 

Вірменське храмове свято – це щось надзвичайне. Є свої сталі традиції, адже цей день присвячений відходу Богородиці відзначається у Вірменії з V століття. Коли говорять про нього, вживають слово «успіння», тобто сон, чим підтверджується незвичність, таємничість і велич свята. Після літургії в день Успіння Богородиці у соборі звершують обряд благословення і освячення винограду, який якраз має дозріти до тої пори.

Ця традиція має давнє коріння і є подякою Творцю за подаровані людям земні благодаті. Священник читає молитви, тричі благословляє виноградну лозу, а опісля плоди роздають людям, які прийшли до храму. Самому святу передує піст, а на наступний день після свята вірмени згадують померлих і в храмі відбуваються служби за померлих. Вірменська апостольска церква є однією з найдавніших християнських церков.

Християнство проповідувалося у Вірменії ще у І столітті апостолами Тадеєм і Варфоломієм, котрі вважаються засновниками Вірменської церкви. Саме тому Вірменську церкву називають Апостольскою, бо вона має свій початок від учнів Ісуса. У 301 році за часів правління царя Трдата Великого та діяльності Григорія Просвітителя християнство стало державною релігією Вірменії. Це перша в світі державна християнська церква. На чолі церкви стоїть Католікос, що обирається собором. Резиденція католікоса – голови вірменської апостольскої церкви знаходиться в монастирі Ечміадзин.

Святий Григорій Просвітитель

Не можу не розповісти історію, яка допомогла вірменам випередити всіх, навіть потужну Римську імперію, і отримати першість у визнанні християнства, як офіційної державної релігії. Це історія про Святого Григорія Просвітителя, який був сином королівського радника і походив з вірменського міста Ашмішат.

Григорій рано втратив батьків, залишившись сиротою і був вивезений купцем до Кесарії Кападокійської, де хлопець і прийняв святе хрещення, ставши християнином. Після повернення на батьківщину він вступив на службу до короля Трдата. Але невдовзі Григорія ув'язнили за те, що він навертав поганців до Христової віри. Довго катували Григорія і після жорстоких мук кинули чоловіка у глибокий рів, в якому він і залишився на 14 років...

Завдяки дару зцілення, яким обдарував його Господь, він лікував і навчав людей, які приходили до рову. Весь час гаряче молився до Бога і приймав свої терпіння. Коли важко захворів сам король Трдат, який і ув'язнив Григорія, чоловіка витягли з ями і відвезли в палац до короля. Григорій молився за зцілення Трдата, який на той час мав важку психічну хворобу – божевілля. Сталось диво і Трдат одужав, після чого він навернувся в християнську віру, а разом з ним і весь вірменський народ. Відтоді християнство стало офіційною релігією у Вірменії.

У 302 році Григорій став єпископом і очолив створену Вірменську Апостольску церкву. Тому Григорія називають просвітителем і покровителем вірменського народу. Помер Григорій у 330 році в пустелі на горі Манія, де за власним бажанням провів в пустелі останні роки життя. Якщо усвідомити той факт, що Київська Русь прийняла християнство коли у Вірменії вже 7 столітть молились і проповідували, а ще багато вмирали за християнську віру, відпадає багато запитань і стає зрозумілим те, що ми звикли чути у молитві «Вірую» про святу соборну апостольску церкву, про одне хрещення і про одного Бога.

Львівським вірменам пощастило – вони мають нереальної краси собор, який є діамантом сакрального мистецтва. Розписи Я. Г. Розена, фрески, мозаїка, яку виготовили у Венеції на острові Мурано за проєктом Ю.Мегоффера – все заворожує, підносить душу до Бога, спонукає задуматись над життям, підняти екзестенційні питання.

Львів'яни мають гарну нагоду в день храмового свята відвідати неймовірний собор, один з найстаріших у Львові (XIV ст.) Якщо пощастить – скуштувати освяченого винограду, помолитись біля чудотворних ікон Богородиці і Святого Григорія, помилуватись мистецтвом світового рівня, почути неймовірний спів, який прославляє Господа. А найголовніше – відчути дух першої в світі Вірменської апостольскої церкви.

Фото 1256.lviv.ua, Lviv Travel

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!