Ми знаємо, що у Криму підтримають ЗСУ

1623 0
Кримськотатарський громадський діяч, голова Кримського «УКРОПу» Ерфан Кудусов вважає, що частина людей у Криму - проукраїнські громадяни, які підтримають ЗСУ. 9 серпня на окупованому півострові прогриміло декілька вибухів на території військового аеродрому. Офіційно причин поки не повідомляють, однак відомо, що знищено склад авіаційного озброєння росії та близько десятка літаків. Пізніше генерал-майор Дмитро Марченко заявив, що Україна буде звільняти Крим військовим шляхом.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Ситуація в Криму разюче відрізняється від ситуації на Донбасі. У Криму було на порядок менше жертв, ніж в Донецьку чи Луганську. Першою жертвою окупації в Криму став громадянин України кримськотатарського походження Решат Аметов, якого закатували та вбили. Але загалом блискавичне захоплення Криму росіянами відбулося в той момент, коли Україна була у хаосі, чіткого управління не було. Це дає можливість говорити, що там, напевно, ситуація розвиватиметься за іншим сценарієм. Це точно буде військовий сценарій.

Читайте також: «Ця війна почалася з Криму і має закінчитися Кримом», – Зеленський

Я розмовляю з військовими, які служать на Сході. Вони розповідають, що там здебільшого нелояльне населення до української влади. Дуже багато є формальних громадян України, але фактичних колаборантів, які в кращому разі плюють у спину, а в гіршому – коригують вогонь наших ворогів по українських бійцях.

У Криму ситуація відрізняється, тому що є значний соціальний прошарок – група кримських татар. Вони більше ніж на 90% жорстко проукраїнські. Це чітко і зрозуміло навіть для російської влади Криму, тому по ним прицільно б'ють репресії. Ще є інша частина, умовне «болото», яке нічого не робитиме. Вони ні «за», ні «проти». Воно просто прийматиме той бік, який сильніший. Є, на жаль, досить вузький прошарок не кримських татар, який невеликий, але теж проукраїнський.

Загалом, як я вважаю, умовно до 50% людей у Криму – це проукраїнські громадяни. Так сталося тому, що кримські татари як ядро і навколо нас багато людей. Крім того, там не було серйозних військових дій, які гіпотетично могли б відхитнути населення від України.

Читайте також: Ми збираємося звільнити всі наші території, включно з Кримом, – Резніков

Інший момент – активна діяльність та зв'язки наших людей, які виїхали з Криму та перебувають на материку, не перериваються. На відміну від Донбасу, ми підтримуємо контакт. А часто люди навіть у сім'ях на окупованій та підконтрольній територіях України не дружать, не спілкуються, часто розривають зв'язки самі.

В нас такого немає. У нас усі кримські татари близькі нам, ми підтримуємо контакти, дзвонимо, питаємо, домовляємося про щось, сім'ї не руйнуються. Є й такі випадки, але переважно соціальні зв'язки виявилися дуже серйозною і правильною справою сьогодні в нашій ситуації.

Тому ми знаємо, що допомога ЗСУ буде. І це точно. Вона і зараз якась є. Це ми можемо говорити, але без уточнень. Зрозуміло, що є інформація, якісь дії, які свідчать про нелояльність кримських татар до російської влади Криму. Але це, на жаль, зараз згадувати не дуже хочеться без уточнення конкретних речей. Загальновідомий факт, що в Криму і проукраїнські листівки з‘являються, і в місцях компактного проживання кримських татар до останнього над будинками майоріли українські прапори.

Читайте також: Вибухи в Криму. Військові розповіли, яку техніку зберігали окупанти на аеродромі «Саки»

Зараз навіть на кримськотатарських весіллях та на якихось сімейних урочистостях звучить гімн України, який стилізований під кримськотатарську музику. Це всі такі тонкі показники, що на Україну чекають і роблять для цього все можливе у тих жорстких умовах, коли довкола окупаційний режим і можна потрапити до в'язниці дуже просто навіть і без таких речей.

Тому я оцінюю ситуацію так, що в момент заходу військових чи військово-поліцейської операції України в Крим там буде стрілянина та військові дії, але організована частина кримських татар буде підмогою для ЗСУ.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!