Львівський храм, який має двох патронів і брата близнюка в Римі

13517 0
Гарнізонному храму майже 400 років. Він може вмістити в себе кілька тисяч вірних. Образи апостолів в храмі є всюди: на головних дерев'яних дверях, у медальйонах, на вітражах, на стелі в розписах храму.
Фото: Taras Mykhalchuk

Фото: Taras Mykhalchuk

12 липня відзначаємо велике церковне свято – святих верховних апостолів Петра і Павла. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про те, хто такі були ці люди, чому саме вони мають таку честь і шану у Львові і чим особливий львівський храм, який носить їхнє ім'я.

Читайте також: Загадкові серця. В одному з храмів Львова, під час реставрації знайшли давній вотив. Фотофакт

Апостол Петро, який в свій час тричі відрікся від Ісуса, і апостол Павло, який не знав Христа за життя і більше того, переслідував перших християн – стали тим фундаментом, на якому Господь побудував «Єдину святу соборну і апостольську церкву»... Зародилося християнство. Ісус пообіцяв апостолам, що вони стануть рибалками людей (Євангелія від Матея 4:18-23).

«А йдучи попри Галилейське море, побачив двох братів: Симона, що звався Петром, і Андрія, його брата, що закидали сіті у море, бо були рибалки. І до них мовив:  “Ідіть за мною, я вас зроблю рибалками людей.”  І ті негайно кинули сіті й пішли за ним». Так і сталося.

Якими були учні Христа? Вони були прості люди, недосконалі та грішні. Але те, що неможливо в людей, можливо у Бога. Недосконалість апостолів не мала значення для Ісуса, він побачив в них більше, він бачив їхнє серце, знав кожного і прощав слабкості і гріхи. Апостоли Петро і Павло такі різні, але водночас об'єднані одною метою і справою, за яку добровільно пішли на смерть, віддавши найдорожче – своє життя за правдиву віру. Пройшло 2000 років і ми згадуємо і шануємо цих «недосконалих» людей, які стали святими.

Ісус, кличучи учнів, не зважав ні на їхнє походження, ні на освіту. Петро був звичайним рибалкою, людиною неосвіченою і простою, справжнє ім'я Петра – Симон. Брат Симона Андрій (теж рибалка) став першим учнем Христа.

Павло від народження був громадянином Рима, спадковим фарисеєм. Мав освіту, був навчений грамоті і всякій мудрості. Справжнє його ім'я – Савло. Згадується він як лютий гонитель перших християн, є згадка про те, що він перебував на місці злочину – побиття першого християнського мученика Стефана. Але Господь у дивний спосіб переобразив Савла на Павла, укріпив його у вірі і зцілив.

Апостол Павло відомий своїми посланнями, які увійшли до Нового Завіту. У них він навертав людей у християнство, хоча найбільшу популярність він отримав за своє тлумачення про любов в Першому посланні до Коритян. За це він ще згадується як «апостол любові».

Згідно з переказом, обидвох апостолів стратили у Римі в один день. Сталося це вкінці 60- х років під час правління імператора Нерона.

Павла обезголовили, бо саме така смерть могла бути привілеєм громадянина Риму, а Петра розіп'яли вниз головою, за його власним вибором, бо не вважав себе гідним померти смертю Господа.

Страсті апостолів і мученицька смерть збіглися за часом і за місцем, обидвоє знайшли свій спочинок у вічному місці Римі.

Найбільший у світі собор у Ватикані носить ім'я святого Петра. А другий за величиною собор, що є у Лондоні, названий на честь апостола Павла. Вони такі різні, але об'єднані палкою вірою і любов'ю до Господа, стали патронами і нашого львівського гарнізонного храму, що має неймовірну історію і продовжує справу «рибалок людей». Храм Петра і Павла в центрі Львова – це гордість і приклад того, що справа апостолів живе вже 2000 років і церква збудована ними має початок і немає кінця, і ворота пекла її не здолають. Саме так колись Ісус сказав рибалці Симону, який став Петром, і чиє ім'я означає «камінь».

Гарнізонному храму майже 400 років. Ченці єзуїти з Товариства Ісуса, будуючи свої храми, присвячували їх Петру і Павлу. Такі храми є у Львові, Кракові, Луцьку. Львівський храм є одним з найбільших, який може вмістити в себе кілька тисяч вірних, і перший у Львові збудований у бароковому стилі.

Упродовж 1610-1630 років італійський архітектор, який був ченцем ордену єзуїтів Джакомо Бріано, будує у Львові чудовий храм, який зберігся нам майже у первісному стані. Втрачена була дзвіниця-вежа, яка свого часу була однією з найвищих у місті і сягала 100 ліктів у висоту. Всередині 19 століття вежу розібрали і разом з нею були втрачені годинник і дзвони, які були окрасою храму.

Цікавим є той факт, що львівський храм має брата близнюка в Римі. Це храм Іль Джезу, який вважається першим храмом у світі, побудованим у стилі бароко. Архітектори Віньойла і Делла Порта створили взірець барокових храмів. Тому, якщо будете в Римі, обов'язково провідайте брата-близнюка нашого львівського храму.

Храм-близнюк у Римі, фото Михайла Шварца

Образи апостолів в храмі є всюди: на головних дерев'яних дверях, у медальйонах, на вітражах, на стелі в розписах храму. Також у храмі є вівтар – присвячений апостолам. Класично апостолів зображають зі своїми атрибутами: Петро тримає ключі від раю, а Павло – меч. На стелі Гарнізонного храму бачимо Павла з книгою і мечем, який сидить на троні і правицею благословляє весь народ, який складається з різних рас (європейці, африканці, семіти, індіанці) присутні і звірі з різних куточків Землі (слони, верблюди, папуга та лев з конем). Усі вони оточують землю, де чітко проглядаються моря та міста. Там можемо спостерігати і 3D-ефект з хмарами. Ту красу намалювали для нас митці з міста Брно – Себастьян і Франциск Екштайни, батько і син, які приїхали до Львова на запрошення ченців єзуїтів розписувати храм святих апостолів Петра і Павла.

Храм можна назвати «географічним» – тут релігія переплітається з наукою, як, зрештою, і було закладено в ордені єзуїтів. Краща освіта завжди була родзинкою ордену і його рушійною силою. Орден єзуїтів був і залишається потужним товариством, де основну увагу приділяють освіті і місіонерству. Цікавим є той факт, що Папа Римський Франциск також належить до ордену єзуїтів.

Храм має ще одну унікальну цікавинку – орган. Вперше орган згадується ще у 1644 році, потім у 19 столітті з'являється сучасний інструмент. Львівська фабрика Яна Слівінського розробляла проект цього органу, він є неймовірним, має 24 реєстри, два мануала, три міхи і сотні труб, декорований рослинним орнаментом, має гарне оздоблення. Головними фігурами є цар Давид і свята Цицелія – покровителі музики, церковного співу та органістів. Орган зараз є в пошкодженому стані і останні 70 років він не грає.

В храмі також є неймовірне підземелля, яке є музеєм і родзинкою екскурсійного Львова. Все про підземелля і про сам храм всім львів'янам і гостям з радістю розповість Тарас Завадовський, який є найкращим знавцем цього об'єкту. Він також має першість у Львові по геральдичній темі, тож може цікаво розповісти про символи та знаки, якими наповнена святиня, через які промовляє до нас крізь століття історія і релігія, життя святих та меценатів храму.

Храм має неймовірну долю та історію. Він був святинею ченців єзуїтів, Гарнізонним храмом австрійського війська, книгосховищем, і вже майже 10 років після відкриття у 2011 році він є Гарнізонним храмом української армії.

Храм став домівкою для багатьох вірян, там панує неймовірна атмосфера, ангельські голоси на літургіях, щира молитва. Він завжди є відчинений і готовий прихистити і розрадити львів'ян. Тут можна отримати живе свідчення віри , яке для нас крізь тисячоліття допомогли донести апостоли святі Петро і Павло.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!