Лицеміри. Незручні питання про тих, хто зриває презентації на Форумі видавців

7137 16
Як під листом-погрозою з’явився підпис організації, близької до ЛМР? Чому праві пікетують лівих, а не справжніх ворогів? Та інші незручні питання.
Презентація книги "Майя та її мами" в Українському кризовому медіа-центрі / Джерело: uacrisis.org

Презентація книги "Майя та її мами" в Українському кризовому медіа-центрі / Джерело: uacrisis.org

Не писатиму про те, що погано зривати презентації книжок. Тоді я був би лицеміром, адже ми самі зривали.

Під час Майдану зривали виступ співака Володимира Гришка, який підтримував Януковича. Зривали спонсорований російським бізнесом фестиваль Alfa Jazz Fest у дні, коли російська армія захоплювала Донбас. Ба, більше, восени 2014-го Економічний бойкотний рух, до якого я за тих часів належав, досить суворо говорив із Форумом видавців про те, що не слід продавати на ярмарку російські книжки. Тоді ми знайшли компроміс, і зараз чимало тогочасних оборонців російського продукту погоджуються з тим, що йому не місце на полицях книгарень, але менше з тим. Коли ми це робили, ми ніколи не прикривали облич.

Краще я напишу про один маленький факт, який мало хто зауважив. Це підпис, який, поміж інших, стоїть під листом-погрозою Форуму видавців через книжку «Майя та її мами».

«Центр безпеки міста» ще порівняно нещодавно був проектом Львівської міської ради. Такий позитивний, постмайданний проект, який мав зберегти енергію загальнонародного рушення на захист безпеки в місті під час Ночі гніву. Тарас Романишин, який тепер очолює ГО, також брав у тому проекті участь як юрист. Членом ГО є, наприклад, депутат міськради Андрій Шевців.

Можна, звичайно, припустити, що тепер це геть незалежна від міської влади громадська організація, яка діє цілком і повністю на власний розсуд. Це приємніше припускати, ніж те, що міська влада опосередковано погрожує Форуму видавців, чи не так?

Або, можливо, міську владу підставили, щоб зробити відповідальною за це або, принаймні, неспроможною відреагувати на чергову критичну ситуацію? Тоді чому вона змовчала?

Знаю, що керівництво Форуму видавців зробило чимало для того, щоб загасити цей конфлікт на ранніх етапах, іще до оприлюднення листа-погрози. А потім провело спільну прес-конференцію з одним із підписантів, який – у цю мить мені замакітрилось – подякував Форуму за скасування презентації богопротивної книженції.

Після цієї презентації заступник мера Андрій Москаленко сказав у відповідь на запитання журналіста Романа Тищенка: «Для нас дуже важливо вживати всіх заходів згідно чинного законодавства і здорового глузду, аби імідж толерантного міста в сьогоднішніх умовах залишався. Ми зі свого боку вжиємо всіх заходів. Ми не впливаємо на цю програму. Не всі дії, які вчиняються, можна публічно озвучувати, але нам важливо, щоб Львів залишався толерантним містом. Будемо все для цього робити».

Очевидно, що для безпеки людей, які приїжджають до Львова презентувати книжки та подивитися, як презентують книжки, справді потрібно щось зробити. Ці акції – спроба завадити, а на перспективу й заборонити, навіть говорити про те, що частина суспільства вважає «ворожими цінностями». Водночас, наприклад, у межах Форуму видавців на презентації фільму «Будинок Слово» спокійнісінько виступив народний депутат України Юрій Павленко, член «Опозиційного блоку», перебіжчик із табору націонал-демократів Ющенка до команди Януковича. І сказав він, що не можна прислужувати злу. Й ніхто не те що не пікетував цього заходу – навіть не свиснув, почувши ці лицемірні слова. Кажуть, ще й плескали.

Цікаво, за яким принципом обирають захисники традиційних цінностей, які саме презентації пікетувати?

І чи розуміє міська влада, що безпека – це не тільки не бути битими, а й не отримувати погроз? І де взагалі правоохоронні органи? 

І ще одне цікаво. Стратегія розвитку культури міста, про яку я вже якось писав, передбачає налагодження діалогу між середовищами. Здається, коли одне середовище погрожує іншому насильством або просто «приходить в гості», як це зробив Правий сектор на презентації книжки «Ліва Європа», потреба в налагоджуванні діалогу стає конечною.

Як будемо налагоджувати діалог, міська владо?


Читайте також:
22 Вересня, 2017 15:29
Nazar Volodymyr, ніколи не займався і не займаюся пропагандою. А от свободу слова, думки, переконань, віри ще ніхто не відміняв, тим паче коли ця свобода використовується виключно для відстоювання законних прав, а не посягає на свободу чи намагається обмежити волю інших людей. І справді гидко, коли хтось думає, що має більше прав, бо він традиційніший, бо правильнішої віри, чи тому подібне. Завдяки таким захисникам традиційних цінностей традиційними середньовічними методами і вимальовуються "типові" портрети, виведені фарбами ненависті, нетерпимості, насильства, людиноненависництва тощо.
І ще одне важливе зауваження: логічна помилка у висловлюванні "змальовує ВСІХ релігійних людей", чого в "прямій цитаті із комента" аж ніяк стверджувалося.
21 Вересня, 2017 14:44
Volodymyr Коментатор Nazar дуже легко змальовує всіх релігійних людей вусатими хабарниками в вишиванках. Можна просто поаплодувати, як метод Лайф НЬюз прижився у Львові. Таким ж способом росіяни змальовують "типові"портрети Українців - в вишиванках, чубаті-вусаті, схильні до чарки і до крадіжки. Не викликає здивування таке співпадіння? Далі - пряма цитата із комента
"Поборники «консерватизму»? Ні, не бачив. Лицемірів, які ж одягли маску "традиційних цінностей", і в церкві, і при владі, і просто на вулицях доста є. Варто відзначити, що "традиційними цінностями", стали не тільки сім'я (чоловік і жінка), ходити до церкви на свєта і в недилю, хреститисі біля церкви, а й хабарництво, кумівство (непотизм), крадіж. І яким же дивовижним чином оці традиційні "цінності" поєднуються в особі патрійотично налаштованій, вусатій, з козацьким чубом та у вишиванці, що сі ревно хрестит, одному Богу відомо чи пак Діяволу. Боролися проти "духовних скрєп", а самі міцно сковані скрєпами традиційними – як в першому, так і в другому випадку, думка, що не вписується в оцю прадідівську систему "цінностей" строго осуджується побожними ревнительками очно та заочно та строго переслідується ще побожнішими ревнителями"
Дуже шкода, що "передовики" журналістського цеху УКУ такі гидкі речі скромно пропускають - адже комент-то - дружній (байдуже, що пропаганда).
гидко, одним словом
19 Вересня, 2017 21:00
Adrian Лібералізм, нацизм, та комунізм - одного поля ягоди.
Тільки спеціалізація трохи інша.
Так, лібералізм просто надає перевагу вбивствам людей ще в утробах, а також (як і нацизм) евтаназії.
Також, як і комунізм (в його чистому вигляді) боротьбі з сім'єю. Тільки ліберали зайшли ще далі. Комуністи ще не додумалися були вчити в школах, що пряма кишка належить до статевої системи, а не системи травлення. А злочинно дурні ліберали вважають саме так.
Боротися з цими злочинцями та їхньою анти-людською ідеологією - обов'язок кожної порядної людини.
Дивно ще, що люди, які стоять на сторожі лібералізму,одночасно викладають в Католицькому університеті. (Колись, здається, бачив того Отара в якомусь телесюжеті).
19 Вересня, 2017 20:38
Тетяна Нічого про це не знаю. Не мешкаю у Львові. Дуже далека від таких проблем. Але бачу, що всі заходи, про які йшлося в листі "з погрозами", відбулися. То по кому цей подзвін? Що не так? Дискусія за участі авторки була. Книжка продається. Книжка є у вільному доступі в інтернеті. Будь-хто може її прочитати. Не бачу жодних проблем. Я прочитала цю книжку за 10 хвилин і склала про неї власну думку. Вона не дитяча, переповнена інформацією, депресивна. До того ж, авторка нічого не каже про Майю, крім того, що та має двох мам. І що? Хто повинен дітям далі пояснювати? Про інших дітей, якщо Ви читали книжку, все докладно розписано: хто з пробірки, у кого тато - секретний донор. Це книжка-травма, книжка-сумбур, книжка-енциклопедія проблем і діагнозів. Така книжка в нашому непростому суспільстві призведе до додаткового стресу дитячої психіки. І кому це треба?
Громадськість висловила свою думку, але її не почули. Мабуть, громада вже не має права і писка розтулити? Так по-вашому? Бо це лицемірно висловлювати свою думку?
19 Вересня, 2017 19:54
otar Тетяно, я думаю, що ви лукавите. І добре знаєте, як виглядають методи впливу цих організацій. Хоча б із того, як вони розганяли ЛГБТ-фестиваль у Львові порівняно нещодавно.
19 Вересня, 2017 16:59
Тетяна Які такі заходи? Ви у Вашій статті, Отаре, весь час писали про погрози і ганьбили на цій підставі організації, які підписалися під чемним з усіх поглядів листом. Прочитала. Не бачу погроз. Перепрошую, але зараз Ви лицемірите, коли кажете про "погрози". Їх нема. Або Ви вставили підписи з якогось іншого листа, або Ви домислюєте і домальовуєте страшну картину Страшного Суду, який би мав настати для садомитів уже. Нині. У Львові.
Читали байку Руданського "100 вовків"? І з миши можна слона зробити і потім ще й дуже сильно налякатися. Не варто видавати бажане за дійсне. Не варто лізти до дітей із пропагандою того, чого у нас не існує. Ну нема в Україні одностатевих батьків. Нема і все тут. Якщо існують декілька таких родин - вони погоди не ро[***]. Це, радше, прецедент, далекий від норми. Це доводить навіть практика Форуму. Стояла собі ятка на вулиці. Нікого. Стояла в ятці "Майя" за 120 грн. Нікого... Про що говорити далі? Ніхто не бив продавцям морди, вибачте на слові. Ніхто не перевернув ятку. Нікого там узагалі не було. Читачі Форуму показали, що їм це не цікаво...
19 Вересня, 2017 12:04
Nazar Yurko, так дискусія була не про це, а т.зв. "традиційники-консерватори" приплели до неї пропаганду "нетрадиційних цінностей", а в листі заявляють, що книга "присвячена одностатевим зносинам", хоча про Майю та її мам написано в самому кінці і то в контексті розповіді про різні сім'ї. Крім того заявлені у листі "традиції" і "віра" для когось є фундаментальними цінностями, а для когось - ні, як і традиція втікати від баби з порожніми відрами. Браві захисники-небайдужники взяли на себе відповідальність вогнем і мечем захищати "добробут всього українського народу", делегуючи себе "самотужки" від імені всіх громадян і не "зазіхаючи на щось чуже" утискати свободу і права інших громадян, проти закону і над законом "обстоювати своє"!
19 Вересня, 2017 10:10
otar Тетяно, а ви не в курсі, які заходи вживають ці (або деякі. принаймні) організації в таких випадках?
19 Вересня, 2017 08:48
Тетяна Отаре, справді лист переповнений "погрозами"))))))))))))))) Що і треба було довести. Користуйтеся словниками української мови й у Вас не буде більше проблем із тлумаченням лексичних значень слів. Можливо, тоді відчуєте різницю між "попередженням про наміри" і "погрозами".
Це, звісно, дуже страшне і погрозливе речення: "У випадку Вашої бездіяльності ми будемо змушені самотужки вжити усіх можливих заходів..." До туалету хоч устигли добігти?
18 Вересня, 2017 20:45
otar Тетяно, на жаль, не можу нічого надрукувати, бо в мене ноутбук не під'єднується до принтера, але в тексті є посилання на текст листа, на нього треба навести курсор (це ця фігнюха, яка рухається, коли ви рухаєте мишкою або возюкаєте пальцем по тачпеду) і натиснути, тоді він відкриється. Він не буде надрукований, але його можна буде прочитати з екрану, це ця пласка штука, на якій ви зараз читаєте ці рядки. Тоді ви все там побачите.
18 Вересня, 2017 20:40
Тетяна А чого самого листа з "погрозами" нема? Чи були "погрози" взагалі? Чи це не лицемірство вирвати з контексту підписи? Чого ми повинні вірити? Надрукуйте лист з "погрозами", щоб була вся картина, а не підписи невідомо під чим. Бо це нагадує радянські часи, коли вивчали релігійну полеміку за листами І. Вишенського, сором'язливо "опускаючи" відповіді його опонентів.
18 Вересня, 2017 18:34
Yurko Пан Назар явно заангажований в цьому питанні. Робіть собі вдома що хочете, але не кричіть про це на вулицях. Але дискусія була не зовсім про це.
18 Вересня, 2017 11:04
Nazar І ще на замітку традиціоналістам: у Львові набагато більше людей з "нетрадиційною" для традиціоналістів орієнтацію, ніж вони можуть помислити: вони на вулицях, працюють і в кафе офіціантами, і директорами компаній, при владі і у війську, у навчальних закладах - студенти і викладачі, і хто б міг подумати НАВІТЬ священики чи монахи! І переважна більшість традиціоналістів навіть не знає, що п'ють каву зроблену особою з "нетрадиційною" для традиціоналістів орієнтацію, чи їхній добрий товариш - гей, а подруга - лесбіянка. Те, що традиційники так ненавидять кожного дня їх оточує, кожного дня вони зустрічаються з цим, і що варто зауважити вогонь з неба не спадає, і кінця світу досі сталося.
Пригадується мені розповідь моєї бабці, як в її село провели радіо. Річ незвична для тих часів звісно, та зовсім буденна для нас тепер. А ось одна жінка дуже перелякалася через "розмовляюючу коробку", закидала її пуховими подушками-:), та втекла з хати, мовляв, до її хати поселили диявола.
А мораль цієї байки така: хто з дияволом ходить, тому він всюди і ввижається.
18 Вересня, 2017 10:30
Nazar Писав коментар на Захід.нет до статті "Майя, її мами та конкуренція ідей", кину його і сюди, аби сі традиціоналісти з їхніми традиційними цінностями трохи включили критичне мислення і самокритику:
Поборники «консерватизму»? Ні, не бачив. Лицемірів, які ж одягли маску "традиційних цінностей", і в церкві, і при владі, і просто на вулицях доста є. Варто відзначити, що "традиційними цінностями", стали не тільки сім'я (чоловік і жінка), ходити до церкви на свєта і в недилю, хреститисі біля церкви, а й хабарництво, кумівство (непотизм), крадіж. І яким же дивовижним чином оці традиційні "цінності" поєднуються в особі патрійотично налаштованій, вусатій, з козацьким чубом та у вишиванці, що сі ревно хрестит, одному Богу відомо чи пак Діяволу. Боролися проти "духовних скрєп", а самі міцно сковані скрєпами традиційними – як в першому, так і в другому випадку, думка, що не вписується в оцю прадідівську систему "цінностей" строго осуджується побожними ревнительками очно та заочно та строго переслідується ще побожнішими ревнителями.
Честь і гідність людини випливає із самої її природи, а не орієнтації, віку, кольору шкіри, займаної посади... "Законів таких немає", щоб забороняли бути тієї орієнтації, якої ти сам бажаєш, висловлювати свою позицію та відстоювати права. І проблема не в "статистичній слабкості", а в нав'язуванні традиційно рідних скрєп одної людини чи групи людей іншим. Цінності, мораль людини, яка ходить до церкви, ні до чого людині, яка ходить в мечеть, і ні до чого не зобов'язує людину, яка не сповідує жодної релігії. І ось вчому справа, що "традиційні цінності" є наслідком віри, яка є приватною справою, та власної моралі і системи цінностей - "законів таких нема".
17 Вересня, 2017 20:12
Adrian Те, що подружжя має формуватися чоловіком і жінкою - закладено Творцем (чи "природою", якщо хтось має труднощі уявити собі існування більш розумної істоти ніж людина).
Аналогічно як болт та гайка створені людиною для взаємного поєднання. Ті люди, що пробують з'єднувати два болти чи дві гайки - нерозумні (м'яко кажучи).
А ті, котрі вчать дітей в школах, що "всі з'єднання рівні" - ЗЛОЧИНЦІ, котрі вчать БРЕХНЮ, та розхитують суспільство, руйнуючи зв'язки закладені природою.
Для кожної порядної людини природні закони перекривають будь-яку вигадку нерозумних людей.
Пам’ятаймо – комуністи, нацисти, ліберали, та їм подібні приходять зі своїми «вєчнимі ідєямі», «тисячолітніми Райхами», «кінцями історії», пробують насадити протиприродні ідеї, а потім опиняються на звалищі історії.
17 Вересня, 2017 19:20
Yurko А як же імідж Львова як консервативного, навіть пуританського в доброму значенні цього слова, інтелігентного , релігійного, свідомого, самодостатнього східногалицького міста? Чи це вже не в тренді? Чи вже галицький менталітет витіснений не лише з площі Ринок, а й з-поза меж міста? А чи не цим якраз і славиться Львів і притягує туристів (я не про учасників алкосекстурів)? А я вважав Вас апологетом справжнього Львова.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!