Київ

Місто талантів. Як пришвидшити розвиток Києва

2837 0
Засновник Києво-Могилянської бізнес-школи, колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України, керівний партнер компанії «Прорив.in.ua», яка допомагає містам розробляти стратегії розвитку, Павло Шеремета розмірковує над тим, як розвивати Київ.
Фотограф - Роман Попов

Фотограф - Роман Попов

«Твоє місто» розпочинає публічну дискусію про те, як розвивати Київ. Матеріал було опубліковано у спецвипуску газети «Твоє місто. Київ», яку ми присвятили року спротиву столиці та запуску окремої редакції у Києві.
 
Київ завжди притягував і притягує величезну кількість талантів. Місто було амбітним, креативним, мультикультурним і толерантним. Тому моя пропозиція – зосередитися на двох негайних викликах: місту потрібно захиститися й очиститися.
 
Києву потрібно подбати про максимальну безпеку. Місто регулярно руйнують «з неба» і не виключено, що не спробують руйнувати його «із землі». Коли нема безпеки в місті, важко думати про стратегію або візію. Місто, країна і, зрештою, світ працюють над тим, щоби надійно захистити Київ. Цю роботу потрібно завершити. Досвід інших країн свідчить, що найбільше до реновацій країни і міста спонукає зовнішня небезпека. У нас вона серйозна, на тривалий час.
 
 
Очищення від корупції. У просторі витає забагато розмов. Я жив у Києві достатньо, щоби побачити, що місту щось заважає. Таке враження, що увага міської влади була трішки розосереджена.
 
Є й інші успішні міста, які я консультую, не тільки в Україні, а й у Південно-Східній Азії, наприклад Куала-Лумпур, чи в Центрально-Східній Європі, зокрема Братислава. Дуже добре відчувається, коли у партнерів зосереджена увага, а коли сфокусована на ще щось. Ось те «ще щось» конкурує з розвитком міста.
 
Тепер є розуміння, що щось повинно змінитися після війни. Не думаю, що суспільство буде толерувати таке ставлення. Зараз на війні гине багато людей, і киян у тому числі. Не знаю, що може бути серйозніше. Це вже не жарти, і компромісам тут не місце. Ми бачимо на державному рівні антикорупційну хвилю (обшуків та арештів. - Ред.)впродовж останніх кількох тижнів. Думаю, такі хвилі допоможуть місту очиститися.
 
 
Київ, незважаючи на всю свою історію і велике майбутнє, повинен зрозуміти, що є конкуренція не тільки східноєвропейська – між Прагою, Варшавою чи Будапештом. Конкуренція може бути тепер і внутрішня.
 
Бізнес ставить собі питання, де безпечніше і вигідніше. Київ виграє у тому, що це значно більша агломерація. Бути в Києві привабливіше, бо тут завжди набагато більший ринок.
 
Але окремі міста за останній рік «підтягнули» до себе значну кількість людей і серйозну кількість бізнесів. Це ніяк не ставить під сумнів велике майбутнє Києва, але місто має розуміти, що конкуренція буде гострішою.
Фото - Роман Попов
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!