Мобілізація жінок. Чи можлива вона в Україні

1659 0
Чи можлива обов'язкова мобілізація до війська українських жінок? Якби був хоч якийсь шанс, що їхню роботу візьме на себе хтось інший, що дім буде чистий і теплий, в домі наварено, діти доглянуті, - то величезна кількість жінок зі спокійною душею пішла б в армію. Про це ідеться в дописі на сторінці у соцмережі письменниці і перекладачки Тамари Горіха Зерня (Тамари Дуди). Лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка 2022 року вбачає користь у тому, що сьогодні українське суспільство обговорює проблематику місця жінки на війні.

Розмови щодо мобілізації жінок таки принесуть свою користь. Як мінімум, жінки проговорять питання, які у нас традиційно ховаються за ширмою замовчування.
 
Наприклад, те що народження дитини і материнство - величезна робота, яка в рази ускладнює життя і позбавляє права вибору. Це чоловік може схопитися вранці, поцілувати дружину і дитину - ну все, люба, я на війну. І це правильно, це його обов'язок, так?
Жінка за замовчуванням лишається з дітьми і гребись, як хочеш. Дзеркальну ситуацію уявити неможливо. Перше ж питання буде: "а дітей куди?"
 
Або тема жіночого здоров'я. Здорова молода жінка, яка не народжувала - занадто цінний ресурс, носій, тобто виношувач генофонду. З точки зору суспільства, її головна цінність у здатності народити двох або й більше дітей.
Здорова молода жінка, яка народила... По перше, рідкість, вагітність і пологи з ноги обнуляють третину твого резерву, це можна порівняти з серією складних операцій. По друге, а дітей знову ж таки куди?
Здорова жінка середнього віку, яка виростила дітей і ще не присіла з внуками... Ну, власне, на нас уся надія. Якщо винести за дужки специфічні проблеми зі здоров'ям, про які чоловіки навіть не здогадуються і про які у нас не прийнято публічно згадувати. (Ану, дівчата, давайте перевіримо. Кодове слово "відвар кропиви".)
 
Нарешті у нас заговорили про неоплачувану і невидиму (хоча яка вона невидима? Всі все бачать і всіх це влаштовує) доглядову і господарську працю жінок. Поклавши руку на серце, якби був хоч якийсь шанс, що цю роботу візьме на себе хтось інший, що дім буде чистий і теплий, в домі наварено, діти доглянуті, вдягнені за погодою і з перевіреними уроками, - то величезна кількість жінок зі спокійною душею пішла б у армію.
Але проблема у тому, що це можливо тільки за однієї умови: коли твоє місце у твоєму домі займе якась інша жінка, бажано відразу, щоб навіть борщ на плиті не вистиг. Добре, якщо такою іншою жінкою буде мама жінки. Така собі перспектива, якщо чесно.
 
І перша, і друга світова війна принесли колосальні зміни у становищі жінок, породили потужні рухи за жіночі права. Я не знаю, чи буде у нас третя світова. Але думаю, що ми зробимо ще один крок до більш збалансованого перерозподілу прав і обов'язків у суспільстві з урахуванням усіх обставин. "Невидиме" перестане бути таким, якщо на нього припинять заплющувати очі.
 
Фото - УНІАН
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!