Як переведення годинників впливає на організм і як швидше адаптуватися

4341 0
Цього року Україна перейде на літній час 42-й раз. Сезонна зміна часу може спричинити втому, дискомфорт, порушення сну, особливо це стосується дітей та людей старшого віку. Як додаткова година або її нестача впливає на самопочуття та як швидко адаптуватись до нового часу розповідає завідувачка Центру терапії Другого медичного об'єднання Львова Ірина Струж.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

У ніч з 25 на 26 березня українці перейдуть на так званий літній час. О 3-ій годині стрілки переведуть на одну годину вперед. Відповідно, на стільки ж скоротиться час на сон. Цього року Україна перейде на літній час 42-й раз. Вперше це сталося влітку 1981-го. 

У порівнянні з переходом на зимовий час, літній є важчим для адаптації. Оскільки переводимо годинники вперед, то «забирається» ціла година для сну. Відтак, доводиться різко змінювати графік життя, планування дня тощо. Узимку люди сплять на годину довше, тому цей час вважають більш комфортним.

У швидкоплинному житті багато залежить від біоритму людини. Якщо ви «жайворонок», то прокидатися вранці буде легше, якщо ж ви «сова» і звикли лягати пізно, а спати довше, то буде дещо проблематичніше.

Прямого зв’язку між переведенням години і серцевими нападами, інсультами, збільшенням кількості ДТП немає, хоч вважається, що менша кількість сну і раннє прокидання впливають на самопочуття, виникнення апатії, зосередженість, що тягне за собою інші проблеми.

Найімовірніше, у людей можуть спостерігатися короткочасні проблеми зі здоров’ям, серед яких: втома, збій гормонального фону, головний біль, запаморочення, збільшення чи втрата апетиту. Організм людей, в яких є висока метеочутливість, може реагувати «скачками» тиску, мігренями.

Щоб нормалізувався гормональний фон і біологічний ритм та все стало на свої місця знадобляться два-три тижні. У молодих людей цей час адаптації проходить швидше. А для старших – повільніше. У кожного все індивідуально. Важко у перші дні та тижні після переведення годинника також дітям, адже часто вони залежні від сну.

Графік, коли лягати спати і прокидатися, аби день був продуктивним, у кожного свій. Головне, щоб був збережений комфортний восьмигодинний сон. За цей час організм відпочине, а внутрішній резерв відновиться. Наприклад, якщо лягаєте о 22.00, нормою вважатиметься прокидання о 6-й ранку.

Годину на зимовий чи літній час завжди переводять на вихідних. І не дарма. У неділю, який є вихідним днем, можна більше відпочити, при потребі доспати та налаштувати організм на інший час з понеділка. Але лягти спати у неділю ввечері краще швидше, ніж зазвичай. Відповідно до свого біоритму, найімовірніше, заснути відразу вам не вдасться, але це дозволить полежати у стані спокою і підготуватися до сну. По можливості, удень зробіть піші прогулянки, додайте фізичні навантаження, швидше повечеряйте, не беріть у ліжко гаджет, а налаштуйтесь на позитивні думки.

Кілька кроків, які допоможуть полегшити процес адаптації:

Корегуйте режим сну. Підготуйтеся до процесу переведення годинників бодай за день-два. Для цього можна зсувати години сну і пробудження на 10-20 хвилин.

Стежте за режимом харчування. Прийоми їжі, як і сон, за кілька днів до переведення варто зсувати до того часу, який буде наступного тижня.

Відкладіть важливі справи. У ці дні спробуйте мінімізувати психологічний тиск, пом'якшити свій графік та не планувати нічого важливого, оскільки можуть бути нюанси з концентрацією уваги.

Не намагайтеся насилу себе підбадьорити. Якщо вам хочеться трішки уповільнитися, то зараз саме час, щоб це зробити. Не поспішайте встигнути все.

Покращіть якість сну. Для цього уникайте вживання кофеїну за шість годин до сну (кава, чай, більшість газованих напоїв), не вживайте алкоголь і відмовтеся від куріння, особливо перед сном, не вживайте важку, гостру, солодку їжу за чотири години до сну, більше рухайтеся вдень, а ввечері вирушайте на легку прогулянку, робіть комфортний для себе температурний режим у спальні та регулярно її провітрюйте, забезпечте тишу і зменшіть освітленість спальні під час сну. Приберіть електронні пристрої чи хоча б вимикайте їх за 30 хвилин до сну.

Із понеділка за «новим» часом починайте день з позитиву, усмішки, хорошого настрою. По дорозі на роботу випийте смачної кави чи чаю і все буде добре.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!