Не реставрація, а ужиткове мистецтво. Чому не можна самовільно реставрувати пам’ятки

6104 0
У селі Кунин, що на Жовківщині, активісти перефарбували пам’ятник Богданові Хмельницькому.

Активісти «Твори добро+» «одягли» гетьману Війська Запорізького Богдану Хмельницькому червоний жупан, зробили темну накидку, шапку та шаровари, а також перефарбували булаву у жовтий колі. Така «реставрація» обурила пам’яткоохоронців культурної спадщини. Начальник департаменту архітектури і містобудування ЛОДА Василь Петрик розповідає про те, чому таку «реставрацію» робити не можна, що буде далі із пам’ятником та куди звертатися, аби в громаді належно відреставровували пам’ятки.

Читайте також: У Львові на Личаківському цвинтарі буревій повалив понад 100 надгробків. Фото

Можна по-різному оцінювати мистецькі пам’ятки та об’єкти, але пам’ятник Богдану Хмельницькому у селі Кунин, який є творінням радянського промислового виробництва, офіційно занесений до реєстру пам’яток історії місцевого значення. Тому місцева громада зобовְ’язана зберігати його та належним чином реставрувати.

Те, що зробили із пам’ятником Богдану Хмельницькому, – це не реставрація, а радше акція стосовно об’єкту, народне ужиткове мистецтво. Очевидно, люди не знали, що це пам’ятка, інакше цього б не робили. Зараз на пам’ятці немає якогось інформаційного знаку, що це є пам’ятник Богдану Хмельницькому. Із напису на об’єкті виходить, що це пам’ятник ГО «Твори добро +».

Не знаю, з яких мотивів це зробили – щиро допомогти, чи щоб розрекламувати громаду таким своєрідним мистецько-епатажним способом, адже зайшовши на сторінку Добросинсько-Магерівської громади помітно, що вони хваляться тим, що відреставрували пам’ятник, а це означає, що пам’ятник для них є цінністю – інакше б цього не робили.

Читайте також: У Львові за 12 млн грн відреставрують камерну сцену театру Заньковецької

Якщо говорити про реставрацію, то треба починати з бетону – його укріпити, очистити від моху, лишайника, поставити відповідну табличку. Тоді пам’ятник вважається відреставрований. Тут він лише розмальований різними кольорами.

Маємо багато народних скульптур, як от пам’ятник Січовим Стрільцям, воїнам УПА, які свого часу також розмальовували у різні кольори. Але якщо це стосується офіційних пам’яток, то це не допустимо.

В Україні є Закон про охорону культурної спадщини, який чітко регламентує порядок дій на пам’ятках. Оскільки це пам’ятка місцевого значення, то маючи намір щось реставрувати, громада мала б мати свій місцевий орган культурної спадщини, де є фахівець, який зможе оцінити чи надати відповідну консультацію. Хоча створення таких відділів передбачено законодавством, зате не передбачено відповідальності за не створення таких органів. Тобто, це добровільне бажання громад.

Якщо відповідного органу в ОТГ немає, громада має звернутися за погодженням та дозволом до обласного органу культурної спадщини, тобто департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. Проте ніяких звернень від цієї громади щодо реставрації пам’ятника Богдану Хмельницькому не було.

Загалом до нас надходить чимало звернень щодо ремонту, відновлення чи реставрації пам’яток, але більшість з них стосується церков та пам’яток архітектури.

Читайте також: Від стихії у Львові постраждало п'ять історичних дерев

На жаль, в обласній адміністрації немає відділу моніторингу об’єктів на території області, тому здебільшого інформацію дізнаємося із соціальних мереж або нам про це розповідають активісти чи не байдужі містяни.

Зараз за самовільну реставрацію є адміністративне покарання, але покладення цих адмінпокарань поки що не врегульовані.

Ми офіційно будемо звертатися до Добросинсько-Магерівської громади, наголошуватимемо, що пам’ятник Богдану Хмельницькому є пам’яткою історії і що розмальовування фарбами не допустиме, відтак його потрібно відреставрувати. Насамперед повернути до попереднього стану, а він був справді незадовільний, адже мав тріщини, основа була пошкоджена, все заросло мохом і потребувало очищення, консервації і реставрації, – не вихід. Його треба відреставрувати належним чином. Це мають зробити силами громади або громадської організації, яка його розфарбувала. Якщо вона могла зробити це, то буде під силу і реставрація.

Як орган виконавчої влади будемо наполягати, аби вони це зробили. Цей факт став відомий на всю Україну, тому, гадаю, тепер вони просто зобов’язані належним чином відреставрувати цей памְ’ятник. Для його відновлення великих коштів не потрібно.

Загалом, якщо у громаді є пам’ятки архітектури чи мистецькі пам’ятки і вони потребують реставрації, варто звертатися у департамент розвитку та містобудування ЛОДА. До звернення можна долучити й фото, щоб спеціалісти оцінили ситуацію. При потребі фахівці організують доїзд на місце.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!