Немає різниці, яке це відділення – кладуть усюди, де є місця

28659 0
Близько двох з половиною годин довелося просидіти у приймальному відділенні, бо хворих дітей було дуже багато.
Фото: ФБ Юлія Гвоздович

Фото: ФБ Юлія Гвоздович

У Львівській дитячій клінічній лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, 4, яка з 19 січня почала приймати хворих на коронавірус дітей, сьогодні перебуває 77 маленьких хворих із підтвердженим Covid-19. Ще понад десяток у лікарні тих, у кого є підозри. Вік госпіталізованих різний – від місяця до 14 років. Кілька днів тому із семимісячною донечкою Катериною сюди потрапила колишня депутатка ЛМР, голова громадської організації «Батьки в дії» Юлія Гвоздович. Вона розповідає, як та з якими симптомами вони потрапили у дитячу лікарню, наскільки переповненими є відділення та чи вистачає препаратів у медзакладі для лікування діток.

Ми з чоловіком обоє двічі провакциновані, проте минулого тижня він захворів – почав погано почуватися, піднялася температуру тіла. Експрес-тест показав позитивний результат. У мене та двох старших синів ніяких симптомів нездужання не було, але у найменшої донечки, якій лише сім місяців, почала підніматися температура. Тричі дитині вдома робила швидкі тести, і увесь час вони були негативними. Гарячка не спадала кілька днів і коливалася в межах 39-39,5 градусів. Ми постійно були на контакті із сімейним лікарем і лікуючим педіатром. Та коли в дитини з’явилась млявість, діарея і на градуснику побачили позначку 40, спільно із лікарем вирішили госпіталізуватись. Донька увесь час була у контакті з хворим чоловіком, який мав позитивний результат, тож були перестороги, що дитина могла легко інфікуватися.

Читайте також: Лікарня на Орлика почала приймати хворих дітей із Сovid-19

У лікарню поїхали самі 24 січня. Близько двох з половиною годин були змушені просидіти у приймальному відділенні, адже дітей там було дуже багато. Майже в усіх – підозри на коронавірус. Усі покашлювали, мали високу температуру.

Експрес-тест у лікарні також виявився негативним. Нас поклали з діагнозом правостороння пневмонія у новий педіатричний корпус, де лікують діток до року. Це не Covid-відділення, проте кого не питала – усі мали контакти з коронавірусними хворими, тому не факт, що його тут немає. Такі підозри є у всіх батьків, що тут лежать із дітками. Офіційно медики про це нічого не кажуть.

Найцікавіше те, що ПЛР-тест у нас взяли аж на третій день і, до речі, досі немає його результату.

Педіатричне відділення, де зараз перебуваємо, переповнене. У палатах по двоє. Майже у всіх легеневі захворювання, пневмонії, високі температури. Щоправда, нікого з важких немає, хоча є можливість підключення до кисневої підтримки.

Із розмов медсестер чути, що загалом по лікарні дуже багато хворих і немає різниці, яке це відділення – кладуть усюди, де є місця. У коридорі, на щастя, не лежить ніхто.

Читайте також: Питання дня. Чи відрізняється коронавірус у дітей від застуди

Умови перебування у відділенні хороші, приміщення відремонтоване, усіх забезпечили нормальним лікарняним харчуванням. Хоча є певні моменти, які можна було б покращити. Наприклад, не до кінця зрозуміла ситуація із ліками. Тут усім рутинно призначають антибіотики і гормон «Дексаметазон». Хоча багато медиків, які також працюють з Covid-хворими, не рекомендують його давати немовлятам до року, тут його виписують усім.

Вимагати інших ліків або не слухатися медиків і відмовлятися від наявного лікування не зовсім виходить, адже насамперед – ми пацієнти цієї лікарні, усе ж із лікуючою лікаркою ми дійшли спільної думки щодо зменшення дози гормону.

Ще один момент – майже усі ліки батькам доводиться купувати самостійно. Приміром, у перший день на ліки та крапельниці витратили близько 700 гривень. Коли намагалася перевірити наявність ліків через систему «Є-ліки», де кожен медичний заклад зобов’язаний публікувати інформацію про свої залишки, то виявилося, що дитяча лікарня на Орлика невчасно оновлює інформацію. Тим не менше, ліків, які приписали мені, там вказано чимало – кілька сотень доз. Виникає питання – наскільки конче треба, аби батьки самі їх купували?

Читайте також: Питання дня. Чи можна у Львові купити таблетки для лікування Сovid-19

Усі лікарі, медсестри стараються, але вони втомлені і їх мало. Наприклад, у нашому відділенні багато середнього і молодшого персоналу похворіли. На медичному пості часто можна почути, як їм телефонують, питають, чи є вільні місця, а ті відповідають – ні, усе переповнене.

Зараз донечці Катерині набагато краще. Температура знизилася майже відразу, але цікавий симптом, що «впала» до низьких показників – 36,0.

Зараз досить важко усім нам повністю уникнути інфікування, оскільки хворих багато і вони майже усюди, але моя порада батькам – не панікувати, сильно не переживати, а за позитивнго результату експрес-тесту комунікувати з сімейним лікарем і викликати «швидку».

Читайте також: «До них зараз особлива увага». Що варто знати про коронавірус у дітей

Батьки мають розуміти, що коронавірус небезпечний, схожий на грип і якщо дитину більше нічого не турбує, крім високої температури, не обов’язково їй відразу колоти антибіотики. Більшість високих температур можна збивати жарознижуючими. Якщо немає червоних прапорців для госпіталізації, будьте на постійному контакті зі своїм сімейним лікарем і за можливості уникайте лікарень, бо, повірте, тут не найвеселіше – купа хворих, а ще катетери, гормони, антибіотики…

Також раджу батькам бути більш обізнаними – читайте, ознайомлюйтеся з протоколами лікування, які є у вільному доступі. Лікарі зараз дуже завантажені і не мають багато часу, аби кожному детально розкладати по поличках, для чого ці ліки і як вони діють. Будь ласка, самі проявляйте ініціативу.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!