(не)Врятувати від смерті. Чому ми повинні скласти екзамени з першої меддопомоги

10943 0
Турист, який помер від інфаркту в центрі Львова, майже дві години пролежав на вулиці, поки його тіло не забрали до моргу.
Фото: obnova-fest.cv.ua

Фото: obnova-fest.cv.ua

Серед дня у центрі Львова помер громадянин Польщі, який приїхав до Львова на екскурсію разом з дружиною. Журналістка Мар’яна Романяк, яка стала свідком цієї трагічної події, пише про те, що курси першої медичної допомоги слід зробити обов’язковими для всіх.

Я пішла купувати каву до «Світу кави» і вперше просто на вулиці зіткнулася з людською смертю. Сімейна пара поляків, площа Катедральна, інфаркт у чоловіка (за словами лікаря). «Швидка» їхала майже 20 хв. Після невдалих спроб врятувати людину приїзд поліції затягнувся ще хвилин на 20. Приїзд експерта зайняв ще хвилин 20 і, знову ж таки, — довгий доїзд автомобіля, щоб забрати тіло до моргу.

На моє зауваження: «Акуратно, це ж людина!» полетіли жарти від працівників на кшталт: «А, може, як ви такі мудрі, то самі запакуєте тіло в машину?». Звідки така байдужість, чому ніхто нікуди не поспішає? Я не хочу оцінювати роботу медиків, але тепер точно розумію, що на їхній приїзд не варто розрахувати. Звісно, в них можуть бути свої причини: немає машин, немає водіїв, затори. Але наслідок не змінити — у центрі Львова, на вулиці, померла людина!

Я не розумію, чому так довго їдуть поліція, судмедексперт і авто для перевезення тіла. Через це померлий чоловік майже дві години пролежав біля кав’ярні. Ми дочекались всіх служб, відвезли пані Анну, його дружину, у Консульство. Та в мене голові питання: чи можна було врятувати чоловіка і чому в нас такий бардак з роботою всіх цих служб?

Якби це сталося на день раніше у Польщі, чи вчасно б приїхала карета швидкої і чи змогли б перехожі надати першу медичну допомогу? Адже такі курси мають пройти всі. Вони повинні бути обов’язковими в школі, університеті і на роботі, з цього предмету потрібно складати екзамени і щороку повторювати теорію.

Читайте також: Де у Львові можна пройти курси швидкої медичної допомоги та навчитися стріляти

Я ніколи не вчилась цьому, окрім теоретичного курсу в одному шкільному семестрі, та тепер думаю: якби я прийшла за кавою раніше і знала би, що робити — чи врятувало б це життя тому чоловікові?

Я змогла допомогти лише пані Анні: заспокоїти її, перекласти усі необхідні папери для підпису, зібрати речі її чоловіка і відвезти жінку в польське Консульство. Та я не змогла б допомоги її чоловікові.

З цим потрібно щось робити. Наприклад, організувати бригаду медиків, яка зможе врятувати життя, команду волонтерів, яка має базові знання з порятунку. Такий пункт можна облаштувати, наприклад, у будівлі міської ради, в поліклініці на Руській чи в будівлі обласної ради. Невже це складно? Адже це не поодинокий випадок і подібна ситуація може повторитися будь-коли. А ми не маємо права безпорадно дивитись, як помирають люди і чекати на швидку допомогу.

На курси першої медичної допомоги Червоного Хреста можна записатися тут або за номером телефону +380 (32) 255 08 78.

Я йду.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!