Поновлення на посаді судді росіянина: Верховний Суд остаточно втратив легітимність

1122 0
Поновлення на посаді судді громадянина росії Богдана Львова свідчить про те, що Верховний суд остаточно втратив легітимність. Про це пише у соцмережі Михайло Жернаков, український юрист, голова правління Фундації DEJURE, Координатор Громадської ради доброчесності (2019-2020 рр.).
Богдан Львов / Фото: УНІАН

Богдан Львов / Фото: УНІАН

Отже, росіянина Богдана Львова щойно поновили на посаді судді Верховного Суду.

Вітаємо в новій реальності, де будь-який громадянин РФ, про якого нам РФ (з якою в нас немає дипломатичних зв'язків) офіційно не підтвердила, що він їхній громадянин, може поновитися на посаді через український адмінсуд.

Висновків напрошується багато, але ось основні:

1. Ми абсолютно провалюємо безпекову політику на догоду можливості договорняків в судах. Це дуже і дуже поганий прецедент, якому українська держава не просто дала статися. Це було свідоме рішення СБУ, ВС, а головне - ОП.

Юридичних і політичних механізмів не допустити цього в нас є і було чимало. Згадайте хоча б історію з Тупицьким і Касмініним в КСУ. Реакція ж на Львова на найвищому державному рівні була в кращому випадку ніякою. Побачите і зараз - її не буде. А значить, ОП і інші структури все влаштовує.

Читайте також: Київський окружний суд поновив на посаді суддю, який має російський паспорт 

Нам терміново потрібно переглянути цю політику.

2. ВС як найвищий суд втратив залишки легітимності. Мало нам скандалів з Князєвим, іншими суддями Великої Палати, а потім і обрання явного корупціонера Кравченка наступним після Князєва головою.

Тепер одну з провідних ролей в ВС знову відіграє росіянин. З усіма відповідними наслідками. А Велику Палату судді ВС і далі наповнюють своїми колегами з негативними висновками Громадської ради доброчесності. Щоб ті скасовували рішення нових ВККС і ВРП про звільнення інших недоброчесних суддів (про це ще напишемо).

ВС потрібно кардинально оновлювати, і то терміново. Бо в такому вигляді він зруйнує нам не тільки євроінтеграцію.

3. Те саме щодо адмінсудів. ОАСК ліквідований, але справа його живе. Сьогоднішнє рішення про поновлення Львова прийняв Київський окружний адмінсуд - його брат-близнюк. Суддя Кушнова, яка фігурує на плівках Вовка.

Звісно, треба ще прочитати повне рішення суду. Але яким би воно не було - довіри йому нуль цілих стільки ж десятих.

Тут би і написати, що створити як нормальний ВС, так і нормальний адмінсуд - це вимоги ЄС, США і МВФ, напряму прив'язані до їхньої допомоги і до євроінтеграції.

Але зараз не про інтеграцію мова. А про нацбезпеку і про виживання. І цей раунд ми програли росіянам всуху.

Нагадаю, судовою політикою в ОП і далі опікуються партнери Портнова Смирнов і Татаров.

Джерело

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


ТЕГИ: верховний
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!