П'яні за кермом не відступають. Чому посилення відповідальності не дало результату

5235 0
Водій більше не зможе домовитись з родичами потерпілих (примирення), розплакатись під час засідання (каяття) чи показати «позитивну характеристику з місця роботи», бути взятим на поруки. Все це не має значення. П'яний – збив людину – іди у в'язницю. Але є ще кілька факторів, які гальмують процес.

17 березня в Україні вступив у силу законопроект №2695 про посилення відповідальністі за водіння у стані алкогольного сп’яніння. Відповідальність за керування авто напідпитку збільшилася від 17 тисяч грн за перший випадок до 51 тис. грн з позбавленням водійських прав на 10 років. За третій випадок тепер передбачається конфіскація авто. Колишній поліцейський, активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук розповідає про те, що дало уже свій результат, а що потрібно ще зробити для того, аби зупинити п'яних водіїв.

Читайте також: Відповідальності не уникнути. Усе про нові штрафи для водіїв

Що вже відбулося?

Тепер неможливо уникнути відповідальності у суді. Терміни розгляду справ збільшені до одного року замість трьох місяців. Також порушників не можна взяти на поруки трудовим колективам чи закрити справу за малозначністю.

Підвищили штрафи за повторне керування напідпитку. Нікого не лякав штраф у 510 грн, якщо суд забрав права, а тебе зупинила поліція. Відтепер за це порушення одразу «пишуть» 20 400 грн, а в разі повторності – 40 800 грн, ще і авто можуть вилучити.

За ДТП з потерпілими у стані сп'яніння передбачений тільки реальний термін. 3 роки в'язниці, якщо потерпілий отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості, і 12 років, якщо в такій ДТП загинули люди. Водій більше не зможе домовитись з родичами потерпілих (примирення), розплакатись під час засідання (каяття) чи показати «позитивну характеристику з місця роботи», бути взятим на поруки народним депутатом чи довести з адвокатом про зміну обстановки. Все це не має значення. П'яний – збив людину – іди у в'язницю.

Чи дало це ефект?

На жаль, як ми бачимо за статистикою і цифрами, зовсім ні.

Станом на 1 півріччя 2021 року цифри аналогічні до 2020 року. Так, за 2020 рік склали 129 471 протокол, а за півроку 2021 – 65 279, що становить майже 50%. Щодо смертності і травматизму, то математика теж не дає втішних прогнозів. За весь 2020 рік на дорогах України зафіксували 4 522 ДТП з вини нетверезих водіїв (1554 травмовано, 103 – загинули). За 6 місяців 2021 вже зафіксували 2346 таких ДТП (290 травмовано, 63 – загинули).

Навряд чи в представників Національної поліції повернеться язик заявити про зменшення кількості травмованих, в той час, як за кількістю загиблих є зростання. При тій же кількості «п'яних ДТП», це швидше збіг обставин.

Що потрібно?

1. Градація стану сп'яніння

Погодьтесь, що водій після 2 келихів пива та водій після фляшки горілки – це 2 «різні» водії, які несуть для суспільства зовсім різний ступінь небезпеки. У більшості країн ЄС існує градація і залежить вона від ступеню сп'яніння. В кожній з 23 країн діють свої правила та передбачена різна відповідальність. Допустима норма варіюється від «повного 0» (Румунія, Словаччина, Угорщина і Чехія) до суттєвих 0,8 проміле (Англія, Уельс, Північна Ірландія).

Більше того, виходячи з європейського досвіду, можна не тільки вводити кримінальну відповідальність, в залежності від градації, але і вводити різну відповідальність для водіїв легкового приватного транспорту та для водіїв пасажирських автобусів чи вантажних автомобілів.

2. Пункти тверезості

Юридично йдеться про зупинку автомобіля для перевірки водія на стан алкогольного/наркотичного сп'яніння. І це не фантастика. По-перше, така норма знову ж таки продиктована європейським досвідом – в усіх країнах ЄС (станом на 2019 рік, лінк на статтю) поліція проводить такі перевірки у вечірні години та святкові дні. Це суттєво стимулює водіїв. До того ж, це є однією з рекомендації ETSC – European Transport Safety Council.

До прикладу, у Швеції щороку проводять 2,5 мільйони «вибіркових» оглядів водіїв. По-друге, така ж норма пропонувалась у Верховній Раді до прийняття законопроекту №2695, але була виключена вже у залі голосування безпосередньо перед 2 читанням. Чому? Запитання філософське. Спробуйте загуглити «2695 зупинка без причини» і ви зрозумієте усю обмеженість та нерозуміння ситуації, як середньостатистичними громадянами, так і представниками депутатського корпусу та ЗМІ, які це «роздували».

3. Community Policing

Саме завдяки Community Policing (співпраця поліції та громади), який включає в себе і соціальну кампанію, і рекламу та висвітлення в ЗМІ, а головне – залучення бізнесу, громади та місцевої влади у процес, країнам ЄС вдалося досягнути значного успіху у боротьбі з пияцтвом за кермом. Беручи до уваги досвід Європи, рівень фантазії профільних організацій (є і такі в Європі) та можливості законодавства, можна вигадувати будь-що, щоб привернути увагу суспільства та водіїв, залучивши до цього як поліцію, так і ОМС чи бізнес.

У 2020 році ми вже провели подібну кампанію у Львові, яка стала першою подібною ініціативою в Україні. Адже покарання – це лише, на мою думку, 25% відсотків ефекту від процесу (за 6 років роботи патрульної поліції, тричі (2015, 2017 і 2021) посилювали відповідальність за нетверезе керування, але кількість виявлених нетверезих за кермом щороку зростає).

В чому ж затримка?

Хочу наголосити на ключовому, а саме – на довірі. Частина 3 Статті 11 Закону України «Про Національну поліцію» говорить (і говорить ще з листопада 2015 року), що:

«Рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції».

На жаль, ми бачимо, що з тих чи інших обставин рівень довіри до Національної поліції України щороку падає та складає приблизно 30%, що точно не є тим фактором, який би фасилітував та дозволив би приймати ті зміни (в т.ч. законодавчі), необхідні поліції для зниження цієї тенденції.

І в той же час сумна статистика, яка теж не прикрасить цієї цифри, а швидше навпаки, адже вказує на неможливість нашого найпотужнішого органу виконавчої влади (понад 150 000 працівників) забезпечити нашу з вами безпеку на дорогах.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!